Ankara Polatlı’da biyogaz enerji üreten şirketlerin tarlaya döktüğü atıkları köylülerin içme suyuna karıştı
Ankara’nın Polatlı ilçesinde biyogaz enerji üreten şirketlerin atıklarını tarlaya döktüğü açığa çıktı. Yeraltı sularına karışan atıklar Polatlı’nın köylerindeki içme suyuna karıştı.
Bölgede bulunan Enerbes, Polfer, Padaş Enerji ve Askoç şirketleri hayvan atıkları ile elde ettikleri biyogaz ile elektrik üretiyor. Hayvan atıklarını işledikten sonra işi biten firmalar, kimyasala uğramış bu atıkları boş buldukları tarlalara bırakıyor. Her gün yaşanan bu durum, kırsal alanda siyah renkte küçük göletler meydana getirdi. İlk başlarda petrolü andıran siyah göletlerin yanına yaklaşıldığında ise kötü koku ve sivrisineklerden durulamıyor.
‘Fabrikalar para kazansın diye’
Tarlaya kaçak olarak bırakılan atıklar karşısında isyan eden köylüler, İHA muhabirine yaptıkları açıklamada firmalara verilen cezaların yetersiz kaldığını ifade etti. Son iki yıl içesinde Polatlı’nın Karailyas köyünde içme suyunun tadının değiştiğini belirten köylüler, çevre felaketinin önlenmesi için yetkililere çağrı yaptı. Bir firmaya ait kamyonun atıkları kaçak olarak döktüğü anda köylüler suçüstü olarak olayı teşhir etti. Karailyas köyünün muhtarı Recep Demirel, biyogaz enerji üreten firmaların atıklarını maliyetli olduğu için kurutmadığını ve kolaya kaçarak tarlaya bıraktığını söylerek, “İlerideki gölet 1,5 ve 2 metre yüksekliğinde. İçine bir girsen kesinlikle kurtuluşun yoktur. Fabrikalar para kazanacak diye sağlığımızdan olmak istemiyoruz”
ifadesini kullandı.
Hayvanlar öldü
Tarlalarda biriken atıkların küçük göller şeklinde biriktiğini anlatan Demirel, “Buradan geçen bir çocuk düşmüş olsa buradan kurtulması imkansız. Bunun sorumlusu kim olacak? Döken firma arayacak mı? Koyup gidecek. Hemen yan taraflarda kanallar var. Buradan kanala, kanaldan Sakarya Nehri’ne geçiyor. Yeraltı sularına geçiyor” dedi. Karailyas köyünde besicilikle uğraşan Ali Ünal ise, “Burada 5-6 fabrika var. Sürekli buralara bundan döküyorlar. Buraların derinliği 3 metreden aşağı hiç değil. Yazın sinek ve kokudan biz burada duramıyoruz. Keçilerin 3-4 tanesi bu havuzlara girdi ve öldü” diye konuştu.
EKOLOJİ SERVİSİ