Bir grup parlamenter Yemen’de milyonlarca kişinin hayatını tehdit eden savaşın bitirilmesi için taraflara çağrı yaptı. BM ise yardım kampanyasının kapsamını genişleteceğini ve daha fazla insana ulaşacağını açıkladı
Avrupalı birçok parlamenter Yemen’de barışın sağlanabilmesi için taraflara çağrıda bulunurken, BM, milyonları ilgilendiren açlık sorununu gidermek için yardım programlarını genişleteceğini duyurdu. Fransız iktidar partisi LREM Milletvekili Sébastien Nadot’un inisiyatifiyle bir araya gelen 20 kadar Avrupalı parlamenter, “Yemen’de barış için Paris çağrısı” adıyla bir barış çağrısı yayınladı. Fransız, İngiliz, İtalyan, Hollandalı ve Alman parlamenterlerin imzaladığı çağrıda, İran destekli Şii Husi milisleriyle Suudi Arabistan’ın desteklediği Cumhurbaşkanı Mansur Hadi güçleri arasında acilen barış anlaşması imzalanması istendi. Çağrı metni, Paris’te Birleşmiş Milletler (BM)’nin Yemen’deki insan hakları ihlallerini soruşturmadan sorumlu temsilcisi Kamel Jendoubi ile çok sayıda sivil toplum örgütünün katıldığı bir konferansta duyuruldu. Tarafların acilen ateşkes ilan ederek müzakere masası kurmaları talep edilen çağrıda, iç savaşta çocukların kullanılmaması talebi de öne çıktı. Çağrıda, savaşın taraflarına silah satışlarına son verilmesi de talep edildi.
BM yardımları genişleyecek
Öte yandan 28 milyonluk nüfusun en az yarısının açlık tehlikesiyle karşı karşıya olduğu Yemen’e BM tarafından yapılan insani yardımların arttırılacağı duyuruldu. BM tarafından yürütülen Dünya Gıda Programı (WFP) kapsamında Yemen’e yapılan gıda yardımları halen 7 ila 8 milyon kişiye ulaştırılabilirken, bu yardımların 14 milyon kişiye kadar ulaştırılacağı bilgisi verildi. Programın sözcülerinden Hervé Verhoosel, bugüne kadar yapılan gıda yardımları sayesinde büyük bir açlığın önlenebildiğini savunurken, 14 milyon kişiye gıda yardımı hedefinin büyük bir lojistik, duyarlılık oluşturma, finansman ve hazırlık gerektirdiğinin altını çizdi. Ekim ayında BM tarafından yapılan bir açıklamada, 28 milyon Yemenli içerisinde 14 milyonun gıda yetersizliği yaşadığı vurgulanmıştı. Buna göre, 8,4 milyon kişi ağır gıda yetersizliği içinde iken, bu sayının kısa sürede 14 milyona çıkacağı uyarısı yapılmıştı. Yemen’de 2015 yılından bu yana devam eden iç savaşta 10 bini aşkın sivil yaşamını yitirirken, BM, ülkede, “dünyanın en ağır insani krizinin” yaşandığı uyarısındabulunmuştu. İran destekli Husilerin Mansur Hadi güçlerinin elindeki başkent Sana’yı aldığı Mart 2015’te Suudi Arabistan ve bölgedeki diğer Arap ülkelerinin oluşturduğu koalisyon güçleri de hava bombardımanlarıyla savaşa dahil olmuştu. İç savaşta en kanlı çatışmalar halen kent merkezi Husilerin elinde olan Hudeyde şehri ile çevresinde yoğunlaşmış durumda. Ülkenin diğer kesimlerinde Yemen El Kaidesi ve kısmen de IŞİD’le bağlantılı çetelerin kontrolü bulunuyor. Mansur Hadi’ye bağlı güçler ise nüfus açısından olmasa da toprak bakımından daha geniş bir alanda kontrolü ellerinde bulunduruyor.
DIŞ HABERLER