KDP, Bölge Parlamentosu seçiminden çekilme kararı aldı. KDP’nin bu karadan önce Türkiye’den yetkililer ile gizli görüşmeler gerçekleştirdiği belirtilirken, amacın hem ekonomik ve siyasi krizi örtbas etmek hem de Türkiye’nin planlarına zemin hazırlamak olduğu ifade ediliyor
18 Mart’ta KDP Politbürosu, Mesut Barzani başkanlığında toplanmıştı. Toplantının ardından Kürdistan Bölgesi Parlamentosu seçimlerine katılmayacaklarını ve Irak’taki siyasi prosedürlerden çekilme ihtimalinin olduğunu açıklamıştı.
KDP’nin bu kararı, izlediği yanlış politika sonucu yaşanan birçok başarısızlık ve ciddi bir siyasi ve ekonomik krizin ardından alındı. Yanlış politikası nedeniyle Kürdistan Bölgesi’ni derin bir ekonomik krize sokan KDP, Kürdistan Bölgesi’nde seçimlerin yapılmasını istemiyor. KDP’nin amacı, otoriter ve diktatörlük saltanatını sürdürebilmek için seçim yaptırmamak.
KDP’nin aldığı bu karar aynı zamanda Türkiye’nin planlarıyla da bağlantılı. Türkiye’nin, Federe Kürdistan topraklarına girmek ve bölgedeki operasyonlarını genişletmek hazırlığı peşinde. Bu minvalde KDP’ye büyük bir rol biçilerek bu operasyonda aktif yer alması bekleniyor.
Boykot kararı öncesi gizli görüşmeler
RojNews’in edindiği kaynaklara göre, KDP boykot kararı vermeden önce, eski KDP Parastin (İstihbarat) üyesi olan Mesrur Barzani kabinesinin İçişleri Bakanı Rêber Ahmed, Türkiye Dışişleri Bakanı Hakan Fidan, Türkiye Savunma Bakanı Yaşar Güler ve MİT Başkanı İbrahim Kalın ile birlikte Bağdat’ta gizli bir görüşme gerçekleştirdi. Toplantıda, seçimin boykot edilmesi ve Federe Kürdistan topraklarına girilmesi için zemin hazırlanması ele alındı.
25 Mart 2023’te Kürdistan Bölgesi’nden Türkiye’ye petrol ihraç edilmesi sebebiyle Irak’ın Uluslararası Paris Mahkemesi’ne yaptığı şikayeti üzerine, Türkiye mahkeme tarafından Irak’a 1,5 milyar dolar tazminat ödeme cezasına çarptırılmıştı. KDP, Irak hükümetinin izni olmadan Türkiye ile gizlice 50 yıllık anlaşma imzaladığı için petrol davasını kaybetmişti.
Paris Mahkemesi’nin kararından 5 gün sonra Irak Federal Mahkemesi, Kürdistan Bölgesi Parlamentosu’nun beşinci döneminin uzatılmasına izin verilmediğine ve parlamentoda alınan her kararın yasalara aykırı sayılmasına karar verdi. Bu kararla Bölge yönetiminin yetkileri sınırlandırıldı ve geçici bir hükümet haline getirildi. Federal Mahkeme, Bölge hükümetinin yasa ve kararname çıkarma yetkisini elinden aldı. Alınan resmi kararlara rağmen Mesrur Barzani, geçici Bölge hükümetini şu an yasa dışı ve anayasaya aykırı bir şekilde yönetmeye devam ediyor.
Ekonomik kriz
13 Eylül 2023’te Kürdistan Bölgesi’nde yeni eğitim-öğretim yılı başladı. Ancak Kürdistan Bölgesi çalışanlarının maaşlarının gecikmesi ve sözleşmeli öğretmenlerin atamalarının yapılması talebiyle Süleymaniye ve Halepçe kentleri olmak üzere Germiyan, Raperin ve Hewlêr’e bağlı Koye ilçesindeki öğretmenler boykot ilan etti. Öğretmenlerin boykot ve protestoları dört ayı aşkın bir süre devam etti.
Bağdat, Bölge halkı ve uluslararası kamuoyunun Kürdistan Bölgesi Parlamentosu seçimlerinin gerçekleşmesi talebi üzerine KDP, daha önce yaptığı gibi bir kez daha hileli seçim yapmak istedi. Ancak bu kez istediği olmadı ve Irak, seçimlerin Irak Seçim Komisyonu tarafından denetlenip yönetilmesine karar verdi.
21 Şubat 2024’te Irak Federal Mahkemesi, 11 kota sandalyesinin (azınlıklar sandalyesi) iptal edilmesine karar vererek, Bölge Parlamentosu seçiminin dört bölge olarak yapılacağını ve seçimin Irak Yüksek Seçim Komisyonu’nun denetiminde yapılacağını açıkladı. KDP alınan bu kararlarla seçimlerde büyük bir yenilgi yaşayacağını biliyordu.
Bölgenin geçici hükümeti, Bölge Parlamentosu seçiminin bu yılın Haziran ayı başında yapılacağını duyurmuştu. Ancak KDP, bu kadar yenilgi ve başarısızlıktan sonra seçimlere katılmaya cesaret edemeyerek boykot kararı aldı ve seçimlerden çekildi.
Kaynak: RojNews