DEM Parti Amed Yerel Yönetimler beyannamesinde ekolojik, kadın özgürlükçü paradigmanın yaşam bulacağı bir kentin yaratılacağı vurgulanırken, Sur’un tarihi dokusunun korunmasından, tohum kütüphanesine bir dizi proje sıralandı
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Amed Yerel yönetimleri bir süre önce halk toplantıları ve Sivil Toplum Örgütleri ile düzenledikleri çalıştayların sonuç bildirgesini Sûr ilçesindeki Demir Otel’de açıkladı. DEM Parti milletvekilleri ve belediye eşbaşkan adaylarının da katılımıyla “Bi hev re Dem Amed” şiarıyla Amed Yerel Yönetimler Beyannamesi açıklandı.
Toplantıya DEM Parti belediye eşbaşkan adayları, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP), Özgür Kadın Hareketi (TJA), Barış Anneleri Meclisi ve kentteki Sivil Toplum Örgütü (STÖ) temsilcileri katıldı. Beyanname öncesi DEM Parti Amed İl Eşbaşkanı Abbas Şahin, konuştu.
Şahin, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın paradigmasının Ortadoğu’ya demokrasi getirdiğini söyledi. PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde 3 yıldır devam eden tecridi kınayarak sözlerini sürdüren Şahin, “Bu tecride karşı zindanlarda mücadele edenlerin mücadelesini saygıyla selamlıyoruz” dedi.
Newroz sürecinin bir mücadele süreci olduğunu belirten Şahin, “Bunun artık özgürlüğe dönüşmesi gerekiyor. 4 parçadaki bütün halk dünyaya demokrasi dersi veriyor. 8 yıldır uygulanan kayyım sistemini artık yavaş yavaş alaşağı ettiğimizin göstergesi olacağını 31 Mart’ta göreceğiz. 31 Mart’tan sonra kayyımların tahribatını net göreceğiz ve bunu halkımızla paylaşacağız” dedi.
Beyanname Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Serra Bucak ve Doğan Hatun tarafından açıklandı.
Beyannameyi açıklamadan önce Amed Büyükşehir Belediye Eşbaşkan adayları Halepçe Katliamı’nı anarak, söze başladı.
‘Demokratik toplumu güçlendireceğiz’
Okunan beyanname şöyle: “Dünyadaki kent nüfusu kapitalist modernitenin ürettiği risklerle eş zamanlı olarak günden güne artıyor. Savaş, şiddet, açlık, yoksulluk, göç, ekonomik-politikekolojik krizler ve afetler doğayı ve toplumu her gün biraz daha tehdit ediyor. En büyük risk ise tüm felaketlerin müsebbibi olan sömürgeci, hiyerarşik, cinsiyetçi siyasi ve iktisadi anlayıştır. Büyüyen ekolojik, ekonomik ve politik riskler karşısında topluma ve gelecek kuşaklara karşı büyük sorumluluk hissediyoruz. Amed, yukarıda sıraladığımız risklerin birçoğuna maruz kalmış, zorlu günlerden geçmiş ve tüm zorluklara karşı hala onurlu mücadelesini sürdüren kadim ve direngen bir kenttir. Bugün Amed’te her zamankinden daha fazla yerel akla, yerel demokrasiye, yerel mücadeleye ihtiyacımız var. Yaşanan krizlere karşı mücadelemizi yerel demokrasi ilkesi doğrultusunda halkımızla birlikte sürdürmeye kararlıyız. 2024 yerel seçimlerinde yerel demokrasi ile kentlerimizi geri alacağız ve halkımızla birlikte yöneteceğiz. Bunun için; Bı hevra dem Amed diyoruz demokratik yerel yönetimler mirasına sahip çıkacağız.
1970’lerde Fatsa ve Êlih’ten başlayan uzun yürüyüşümüz bugün Amed’te devam ediyor. Bizler bu umutlu yürüyüşün mirasçılarıyız. Yol arkadaşlarımızın yarım kalan hayallerini gerçeğe dönüştürmek için kararlı, inançlı ve umutluyuz! Yerel Yönetimlere Yeni Bir Ufuk Kazandırdık! Türkiye’nin yerel yönetim tarihinde ilk defa uygulanan yenilikçi, katılımcı ve toplumcu stratejiler geliştirdik. Eş Başkanlık Modeli, Çok Dilli Yerel Yönetimler, Ekolojik Yerel Yönetim, emekçilerin yetki ve karar sahibi olduğu Emek ve İstihdam Modeli, kent yurttaşlarının doğrudan karar süreçlerine dahil olduğu Yerel Demokrasi Deneyimleri ve adayların Halk Oylaması-Kent Uzlaşısı ile belirlendiği modelleri hayata geçirdik. DEM Parti olarak bu modelleri yerel yönetimlerimizde geliştirerek demokratik toplumu güçlendirmeyi sürdüreceğiz” denildi.
Yerel yönetim ilkelerimiz
DEM Parti Amed Yerel Yönetimlerimiz;
*Yerel yönetimlerimiz eşbaşkanlık sistemi ile yönetilir.
*Topluma karşı sorumluluk hisseder.
*Doğa ve toplum lehine endüstri, teknoloji ve enerji faaliyetlerini geliştirir.
*Kapitalist endüstriyalizme, tekelciliğe ve ranta karşı yerel ekonomiyi güçlendirir.
*Yerel hizmetleri uygularken cinsiyetçi, sağlamcı ve hiyerarşik yaklaşımlarla mücadele eder.
* İyi bir kentin ve kırsalın ancak kadınların, gençlerin, engellilerin, ileri yaştakiler ve çocukların ihtiyaçlarını karşılayan katılımcı bir yerel yönetimi benimser.
* Halkların ve yerelin kendi kültürünü yaşatması için politikalar geliştirir. Yerel ve evrensel ölçekte dost belediyecilik ilişkisi kurar.
* Göçmen ve mültecilerin evrensel hukuk ile tanımlanmış haklarını kabul eder. İşçi ve emekçilerin yerel ve evrensel sözleşmelerini esas alır.
* Din, inanç ve vicdan özgürlüğünü savunur. Tüm belediye hizmetlerinde çok dilli, çok kültürlü yerel yönetimleri savunur.
* ‘Doğa ve yaşam bir bütündür’ ilkesi ile ekolojik yerel yönetimleri geliştirir.
*Hayvan dostu kentleri ve hayvanlara doğal yaşam alanları yaratmayı bir görev olarak bilir.
* Katılımcı, bilimsel, eşitlikçi, ekolojik strateji planlarıyla kentlerimizi yöneteceğiz.
* Büyük ölçekli projeler ve stratejik planlar için referanduma gideceğiz.
* Toplumsal cinsiyeti, ekolojiyi ve yoksulluğu gözeten, katılımcı, eşitlikçi, şeffaf bütçe yapacağız.
* Açıklık/şeffaflık ilkemiz gereğince belediye meclis toplantılarımızı halka açık yapacağız. Toplantı sonuçlarımızı web sayfaları ve belediye panolarında yayınlayacağız.
* Halkla ilişkiler masalarımızı büyüteceğiz. E-belediyecilik, akıllı belediyecilik uygulamalarımızı yaygınlaştıracağız.
* Amed halkı ve kentin dinamikleri ile birlikte Amed Kent Sözleşmesi’ni hazırlayıp imzalayacağız.
Bizim olanı geri alacağız
Kararnamelerle merkezden atanan kayyımlar, kentimizde büyük ekolojik, ekonomik, kültürel, kentsel tahribatlar, büyük sınıfsal ayrışmalar ve eşitsizlikler yarattı. Kayyım uygulamaları her zamankinden daha fazla emek sömürüsüne, kent, toplum, cins ve doğa kırımına yol açtı. Kayyım rejiminde Amed kent kimliği hedef alındı. Şimdi Amed kimliğini savunmak için Bi hevra DEM Amed diyoruz.
* Yaratılan ekonomik, siyasi ve kültürel yıkımları en kısa sürede onaracağız.
* Kapatılan belediye birimlerini ihtiyaçlar doğrultusunda güncelleyerek yeniden açacağız. Belediyelerde süregelen emek sömürüsüne son vereceğiz.
* Belediyelerimizden ihraç edilen emekçilere farklı istihdam alanları yaratacağız.
* Amed’i; kimliğiyle, tarihiyle, hafızasıyla uyumlu bir yönetim stratejisi ile yeniden yerelden doğrudan demokrasi modelimizle yönetmek için Dicle- Hewsel- Sur Amed’in kırmızı çizgisidir. Biri olmadan diğerinin eksik kaldığı bu üçlü tarih ve doğa mirasımızı korumak, yaşatmak ve sahip çıkmak bizim temel görevlerimizin başında gelmektedir.
* UNESCO’nun koruması altında olan Dicle Vadisi’nde kaçak yapılaşmalara, rant ve talan projelerine izin vermeyeceğiz.
* Ekoloji aktivistleri, kent dinamikleri, bilim insanları ve halkın dahil olduğu katılımcı bir yöntemle Dicle Havza Planı’ nı hazırlayacağız.
* Dicle-Hewsel’ de biyoçeşitliliği korumak için kentte farkındalık eğitimleri, duyarlılık kampanyaları düzenleyeceğiz.
* Dicle-Hewsel- Sur Ekoloji Forumu ve Festivalleri düzenleyeceğiz.
* Kuşlar, balıklar, sürüngenler ve böcekler dahil, 635 canlı türünün yaşamını sürdürmesinin ön koşulu Dicle Nehri’nin yasal statüye kavuşturulmasıdır. Dicle Nehri’nin nehir statüsüne kavuşması için kent dinamikleriyle birlikte kesintisiz çalışmalar yapacağız.
* Dicle Vadisi, Hevsel Bahçeleri ve Ongözlü Köprü çevresindeki işgallere son vereceğiz; boşalan yerleri yeniden doğal haline kavuşturacağız.
* Dicle Nehri’nin kirletilmemesi ve doğal kalması için üzerimize düşen kamusal görevlerimizi yerine getireceğiz.
* Dicle nehrinden su çekme, kum ocakları, nehre atık bırakılması, kirletilmesi vs. gibi sorunların çözümüne yönelik politikalar geliştireceğiz. Atıkların bırakılmaması konusunda hem farkındalık çalışmaları yapacağız hem de gerekli alt yapı sistemlerini kuracağız.
* Sur ’da Hewsel Bahçeleri ürün pazarı kuracağız. Hewsel’ de bahçelerde sebze meyve üretiminde bulunan küçük aile çiftçilerinin ürünlerini pazara taşımaları için destekte bulunacağız.
Sur’da yaşam her dem dürecek
Tarihsel ve kültürel miras kenti olan Sur’da yaratılan tahribatı gidermek temel görevlerimizin başında gelmektedir. Sur’daki mahalle kültürünü yaşatmak için kararlıyız. Sokak dokusu başta olmak üzere Sur’un tarihine ve hafızasına sahip çıkacağız. Sur’da insansızlaştırma ve metruklaştırma politikalarına karşı yaşamın kesintisiz sürecek.
* Sur tarihsel ve kültürel hafızamızdır, koruyacağız!
* Sur dünya mirasıdır, UNESCO sürecini güçlü bir şekilde sahipleneceğiz.
* UNESCO Dünya Miras Listesi’nde olan tescilli ve tescile değer yapılar, Diyarbakır Kalesi ve Hewsel Bahçeleri Kültürel Peyzaj Alanı’nı bütünlüklü olarak koruyan politikalar geliştireceğiz.
* UNESCO Reaktif Misyonunun 2023 yılında düzenlediği raporda yer alan kararları dikkate alarak alanda iyileştirmelere gideceğiz.
* UNESCO Dünya Miras Merkezi’nin onayladığı Alan Yönetim Planı’nı uygulamak için kurulan ve kayyım tarafından kapatılan Kültürel Miras ve Turizm Daire Başkanlığı’nı yeniden açacağız.
* Sur Koruma Amaçlı İmar Planı’nı (KAİP) tarihsel ve sosyal dokuyu bozmayacak şekilde revize edeceğiz. Arkeolojik tabakayı örten parkların yapılmasına izin vermeyeceğiz.
* Sur’da tarama yöntemi ile riskli alanları belirleyeceğiz ve katılımcılık ilkemizi esas alarak Sur’un tarihsel dokusuyla uyumlu yerinde dönüşüm yapacağız.
* Sur’da BM hukukuna referansla ‘eve dönüş’ ilkesini uygulayarak yurttaşların mahallelerine geri dönmelerinin önünü açacağız.
Geçmişe duyarlı geleceğe hazırlıklı şehircilik
Tüm yurttaşların kent hakkı doğrultusunda toplumsal cinsiyete, engelli yurttaşlara, ekolojiye duyarlı; sürekli genişleyen kentler yerine ekolojik sınırları olan kentleşmeyi esas alarak tarihsel-kültürel hafızayı koruyan bütünsel şehir planlamasıyla Amed’i yöneteceğiz.
* Şehir imar planımızı Yer Bilimsel Etütleri referans alarak yapacağız.
* Kentlere yığılmanın önüne geçmek için ‘kır-kent dengesi’ oluşturacak ve kırsal bölgelere ekonomik, sosyal ve kültürel hizmetlerin kesintisiz ulaşmasını sağlayacağız.
* Kendine yetebilirlik ve yerellik ilkesini esas alarak yerel malzemelerin kullanıldığı ekolojik yapılar, sokaklar, altyapı-üstyapı ve yeşil alanlarla kentimizi asıl kimliğine kavuşturacağız.
* Amed’in gürültü haritasını çıkararak daha sakin bir şehir olması için önlemler alacağız.
* Şehrin belli yerlerinde Kültür-Sanat Sokağı gibi çok işlevli sokak projelerini hayata geçireceğiz.
* ‘Kent Estetik Kurulu’ nu oluşturacağız ve bu kurulun önerileri doğrultusunda kentimizi yöneteceğiz.
* Kent Meydanlarını arttıracağız ve meydanları daha işlevsel hale getireceğiz. *Bir tarım kenti olan Amed’in tarım alanlarının imara açılmasına izin vermeyeceğiz. Tarım alanlarını koruyacağız.
* Özellikle köylerde ve yoksul mahallelerde dirençli yapılar için yurttaşlara mimarlık ve mühendislik proje desteği vereceğiz.
Afetlere karşı dirençli Amed
6 Şubat depreminde kentimizde birçok hem şehrimiz yaşamını yitirdi. Yüzlerce konut yıkıldı. Büyük bir acıyla deneyimlediğimiz afetlerin ortaya çıkardığı yıkıcı sonuçlar iktidar ve sermaye kesiminin rant odaklı politikalarından kaynaklanmaktadır. Yerel yönetim sürecimizde depremler başta olmak üzere olası afetlere karşı hazırlık yapmak öncelikli ve hayati görevimiz olacaktır.
* Amed’in Afet Risk Haritasını çıkaracağız.
* Amed’in yerel dinamikleri ile birlikte Amed Afet Acil Eylem Planını hazırlayacağız. Acil müdahaleler için kentin teknik kapasitesini güçlendireceğiz.
* Afet öncesi ve sonrası organizasyon, koordinasyon ve yönetimi hassasiyetle planlayacağız.
* 6 Şubat depreminde deneyimlediğimiz gibi, olası afetlerin risklerini bertaraf etmek için halkın ve STK’ların içinde yer aldığı Kriz Koordinasyonları ve Kent Dayanışması Platformları ile birlikte çalışacağız.
* Afete karşı hazırlık sürecini halkımızla birlikte katılımcı bir modelle yapacağız. Bu bağlamda mahallerimizde ve köylerimizde afet gönüllüleri ekiplerini oluşturacağız.
* Mahallelerde ve köylerde Afete Hazırlık Eğitimleri vereceğiz.
* Yerel yönetimler olarak afet anında toplanma-barınma için afet sonrasında konut üretimi için Rezerv Alanları belirleyeceğiz.
* Periyodik olarak Afet Senaryolarını uygulayacağız.
* Sel baskınlarına karşı akıllı altyapı çalışmalarına hızlıca başlayacağız.
* Son yıllarda sık görünen sel afetlerinin yaşanmasını engellemek için yağış alanları ve yağış yoğunluklarının belirlenmesinde etkili olan erken uyarı birimleri kuracağız.
* Yerleşim yerleri içinden geçen dere yatakları ve drenaj kanalları ile mevcut yağmursuyu kanallarını iklim koşullarına ve yağış yoğunluğuna uygun hale getirip bakımlarını düzenli yapacağız.
* Doğal afet riski altındaki alanlarda (kaya düşmesi, dere-göl taşması, heyelan vb.gibi) ve jeolojik bakımdan uygun olmayan bölgelerdeki yapılaşmaya son vereceğiz.
* Kentteki riskli yapı stokunu belirleyerek yapı envanterini çıkaracağız.
* Güçlendirme, yerinde dönüşüm konusunda ve açığa çıkacak ihtiyacı karşılamak üzere yapılacak sosyal konut projeleri için meslek odaları ve üniversitelerin görüşüne başvurarak birlikte çalışacağız.
* Sosyal, ekonomik ve mekânsal gelişmeyi bir bütün olarak değerlendirerek kamu yararı gözetmeyen, rant odaklı anlayışlara karşı durarak kentten, toplumdan, doğadan yana bir yönetimi esas alacağız.
Yerinde dönüşüm
Kentsel dönüşüm adı altında kentler büyük bir rant alanına dönüştü. Riskli yapılara mutlak anlamda müdahale edilmesi gerektiğini savunuyoruz, ama nasıl? Öncelikle iktidarın kent-rant doğrultusunda yaptığı kentsel dönüşüm yöntemini reddediyoruz. Çünkü iktidarın dönüşüm projeleri hafıza yıkımı başta olmak üzere sayısız ekolojik, sosyolojik ve ekonomik riski üreten yıkıcı ve yabancı dönüşümlerdir. Bizler riskli yapılar için bilimsel veriler ışığında yurttaşların katılımıyla kent dokusuna zarar vermeyen, halkı mağdur etmeyen yerinden dönüşümü hayata geçireceğiz.
* ‘Kent-rant’anlayışına karşı yerinde dönüşüm ile adil barınma hakkı için planlamalar yapacağız.
* Avrupa Kentsel Şartı’nda yer alan ilkeleri esas alacağız.
* Uzman heyetlerce belirlenen risk altındaki yerleşim yerlerinde, halkın da onayıyla‘iyileştirme’‘sağlıklaştırma’ planlarını hayata geçireceğiz.
* Komşuluk, yardımlaşma ve dayanışma kültürünün sürdüğü depreme dirençli, yerinden dönüşümü esas alacağız.
* Metruklaştırılan yapıları yıkmak yerine fiziki, sosyal, ekonomik ve kültürel olarak iyileştirilmesi için katılımcı projeler geliştireceğiz.
Ekonomik ve güvenli barınma hakkı
Kent hakkı barınma hakkı ile başlar. Yerel yönetimlerin temel görevlerinden biri de yurttaşların barınma hakkının korunmasıdır.
* Düşük gelirli yurttaşlara yönelik önümüzdeki dönem ekonomik, dirençli sosyal konut projelerini hayata geçirmekte kararlıyız. Konut planlarının birçok aşamasını yurttaşlarla birlikte, kendi kendine yetebilen, ortak yaşam alanlarını içeren şekilde planlayacağız.
* Halkın konut ihtiyaçlarını karşılamak için kooperatif ve birlikler vasıtasıyla, kâr amacı gütmeyen, çevreye duyarlı sağlıklı konut planlarını hayata geçireceğiz.
* Köy evleri için ücretsiz proje ve danışmanlık desteği vereceğiz.
* Hasta ve yakınları için misafirhaneler kuracağız.
Ulaşım hakkı
Büyüyen ve genişleyen kentlerin toplu taşıma sorunu Amed’te de her gün tüm riskleri ve maliyetleriyle birlikte büyümektedir. DEM Parti yerel yönetimleri olarak tüm kentlerde yaya öncelikli, toplu taşıma odaklı ulaşım modellerini savunuyoruz. Kendisiyle barışık bir Amed için ekolojik yıkıma neden olan ulaşım anlayışlarına karşı, ucuz, güvenli ve erişilebilir bir toplu taşıma modelini planlayacağız. Trafiği sıkıştıran, gürültü ve hava kirliliğine yol açan bireysel araç kullanımına karşı Amed halkını toplu taşıma araçları kullanmaya teşvik eden yaya öncelikli bir ulaşım stratejisini hayata geçireceğiz.
* Amed Ulaşım Master Planı’nı kent doğasının ve kent toplumunun güncel ulaşım ihtiyaçları doğrultusunda yenileyeceğiz.
* Bilimsel veriler ve saha araştırmaları doğrultusunda kentte ulaşım etüdleri ve ulaşım ana planları yapacağız.
* Örgütler arası eşgüdüm bildirimleri ile ulaşımda sorumlu örgütleri doğru belirleyip görev ve sorumluluk alanlarının tariflerine uygun aksiyon almalarını sağlayacağız.
* Ekolojik yaşama duyarlı kent içi ulaşım modellerini hayata geçireceğiz. Ekolojik bölgeye zarar veren ve ekonomik açıdan oldukça maliyetli olan özel araçlarla yapılan seyahat hacmini azaltacağız; bunun için periyodik olarak kentte kampanyalar düzenleyeceğiz.
* Ulaşımın araç değil yaya odaklı olduğu ilkesiyle yayaların kullanması için tasarlanmış kaldırımların kent içinde sürekliliği bozulmadan devam etmesini sağlayacak müdahaleler yapacağız.
* Kentte araç odaklı değil yaya odaklı bir ulaşım planı için kentimizin sokak ve caddelerinde sürdürülebilir ve kesintisiz yaya ve bisiklet yolları yapacağız. Sürdürülebilir ve kesintisiz bisiklet yolu ağını hayata geçireceğiz.
* Yaya öncelikli ulaşım modelleriyle yolları, caddeleri ve sokakları trafik yoğunluğundan ve araç işgalinden kurtarılmış kültürel alanlar oluşturacağız.
* Yaya geçitlerinde geçiş zamanlarını belirleyici sesli anons sistemini hayata geçireceğiz.
* Sokaklar insanların sosyalleşebildiği, sosyal statü farkının ortadan kalktığı sosyo-ekonomik önceliğin olmadığı, kültürel dokunun somut olarak yansıdığı toplumsal mekanlardır. Sokakları sosyal bir mekan olarak yeniden düzenleyeceğiz.
* Hafif Raylı Sistem projemizi revize edip halkımızın hizmetine sunmakta kararlıyız.
* Erişilebilir ulaşım için toplu taşıma ağını geliştirip araç filomuzu genişleteceğiz. Toplu ulaşımda sıfır veya düşük emisyonlu ulaşım araçlarını yaygınlaştıracağız. Daha güvenli bir ulaşımı sağlamak için araç ve sürücü denetimlerini sürekli hale getireceğiz.
* Araç park sorununun olduğu yerlerde çoklu çözümler bulacağız. 15
* Asansörlü üst geçit uygulamalarını projelerde bir standart haline getireceğiz.
* Amed’de ulaşım sorununu kolaylaştıracak çevre yollarının yapımı için politikalar geliştireceğiz.
* Lojistik bölgelerinin otoban ve tren bağlantılarıyla ticaret limanlarına ulaşmasına yönelik çalışmalar yapacağız.
* Otogar olmayan kırsal ilçelerimizde toplu taşıma araçları ve köy dolmuşları için otogarlar yapacağız.
Enerji üreten Amed
Kentleşmenin ve iklim krizinin yaşam alanlarında yarattığı etkilerin azaltılması ve bu etkilere uyum sağlanması amacıyla ekolojik, ekonomik ve toplumsal sürdürülebilirlik için yeşil belediyeciliği savunuyoruz.
* Enerji Verimliliği bilincinin oluşturmayı hedefleyen kampanyalar yapacağız.
* Isınma ve soğutmada enerji tüketiminin azaltılması için binalarda yalıtımı teşvik edeceğiz.
* Kentlerde fosil yakıt (kömür, petrol ve doğal gaz) kullanımını azaltmaya yönelik politikalar geliştireceğiz.
* Enerji altyapısının düzenlenmesi için kolaylaştırıcı olacağız. (havai hatların yeraltına alınması, direklerin azaltılması, yeni trafo merkezlerinin yer altında tesis edilmesi vs.),
* Kent aydınlatmasını (park, bahçe, yeşil alan, bina, cadde, orta refüj, cephe vs. aydınlatmaları)kent dokusu, mimarisini ve sosyal yaşam ilkelerini gözeterek; sokak aydınlatmalarının elektrik ihtiyacını güneş enerjisi sistemlerini kullanılarak yapacağız.
* Enerji Kooperatiflerini teşvik edeceğiz. DEM Parti Amed Yerel Yönetimlerimizde;
* Doğa ile barışık ve ekolojiyi koruyan bir anlayış ile hareket ederek, yenilenebilir enerji kaynakları kullanarak kendi enerjimizi üreteceğiz. Böylece elde edilecek artı gelir ile yenilenebilir enerji kaynakları konusunda halkımızı destekleyeceğiz.
Bina, apartman, site vb. yapıların çatıları başta olmak üzere uygun yerlerinde kurulacak güneş panelleri ile kendi enerjilerini üretmelerini sağlayıp destekleyeceğiz.
* Yenilenebilir enerji kaynakları ile kendi enerjisini üretecek örnek köy ve kent modelleri kuracağız.
* Elektrik kullanarak sulama yapan küçük aile çiftçilerine, güneş enerjisi sistemleri ile enerjisini üretmesi için destek sunacağız.
* Köy ve mahallelere içme suyu sağlamak için alternatif enerji sistemleri kurarak içme suyu olmayan yer bırakmayacağız.
‘Av jiyan e, jiyanê biparêze’
Temiz su sorunu bölgesel ve küresel ölçekte bir kriz haline geldi. Bu nedenle suların kullanımını ve yönetimini stratejik bir sorun olarak ele almak zorundayız. Amed belediyeleri olarak suyun adil kullanımı ilkesini benimsiyoruz. Suyun ticari bir meta ve stratejik bir silaha dönüştürülmesine karşı, su kaynaklarının ve havzalarının katılımcı modellerle korunmasını ve kullanımını savunuyoruz. Kentimizde su kullanımı konusunda bir standardı geliştireceğiz. Suyun tüm canlılar için en temel yaşam hakkı olduğu ilkesiyle hareket edeceğimizi ilan ediyoruz.
* Su havzalarının korunması için bilimsel çalışmalar yapacağız. • Suyun tasarruflu ve adil kullanımı için kuraklık haritaları çıkaracağız.
* Temiz ve kirli su sistemlerini güncel ihtiyaçlara göre yenileyeceğiz.
* Gri su (yağmur suyu vb.) olarak da nitelendirilen suların dönüştürülerek sulamada kullanımının sağlanması için altyapı çalışmalarını yapacağız.
* Sucul sistemleri kirleten atık yönetimi politikalarını terk edeceğiz. “Arıtma” anlayışını değiştirecek; dere ve göllerde atık deşarjı uygulamalarından vazgeçilmesini sağlayacağız. Atık yönetimi için gereken arıtım tekniğini (evsel atıklar için ileri biyolojik arıtım dahil) ve evsel-endüstriyel atık ayrıştırmalarıyla atık yönetimini hayata geçireceğiz.
* Su varlıklarını tehlikeye sokan maden işletmelerine, kum-taş ocaklarına ve bu bölgelerdeki yapılaşma politikalarına karşı mücadeleye devam edeceğiz.
* Tatlı su kaynaklarının yok olmasında büyük payı olan tarımda vahşi sulamaya son vererek damla sulamaya geçiş için çalışmalar yapacağız.
* Amed kent merkezi içilebilir musluk suyuna sahip nadir yerlerden biridir. Daha önceki yerel yönetimlerimiz tarafından hayata geçirilen bu hizmeti daha nitelikli ve ucuz hale getirerek Amed halkının yeterli miktarda kaliteli suya erişimini kolaylaştıracağız.
* Her köye, her mezraya, her haneye ucuz ve temiz içme suyu hizmeti götüreceğiz.
* Suya erişimi olmayan yerlerde sensörlü sokak çeşmelerini hayata geçireceğiz.
Geleceğe hazır bir Amed
Teknoloji sürekli gelişiyor. Kent nüfusu artıyor. Bilim ve teknolojiyi kent yurttaşlarının hizmetine sunarak kent yaşamını kolaylaştıracağız. DEM Parti Amed Yerel Yönetimlerimizde;
* Amed’te Kent Bilgi Sistemlerini hayata geçireceğiz.
* Bilim ve Dijital Üretim Merkezleri açacağız.
* Fen ve Matematik Eğitim uygulama merkezlerini halkın hizmetine sunacağız.
* Mobil uygulamalar ile kente dijital erişimi kolaylaştıracağız.
Ekolojik Amed
Amed tarihsel ve kültürel mirasıyla gelecek nesillere bırakabileceğimiz büyük bir hazinedir. Bunun için kent yönetiminin her aşamasında ekolojik perspektifle bakacağız. Amed’i betona, kömüre ve asfalta mahkum etmeyeceğiz. Kentin kırı yutmasına izin vermeyeceğiz. Trafiğe kapalı ekolojik alanlar oluşturarak hem kentimizin ekolojisini koruyacağız hem de yurttaşlara şehri daha rahat kullanma olanağı sunacağız.
* Kentin birçok yerinde ve ilçelerimizde endemik türlerin yetiştirildiği botanik bahçeleri yapacağız.
* Mahallelerimizde, köylerimizde ve ilçelerimizde park ve bahçe sayısını arttıracağız; park ve bahçelerde iklime uyumlu meyve ağaçları ekeceğiz.
* Kentlerde motorlu araç trafiğine kapalı, halkın dinlenebileceği, güzel zaman geçirebileceği ekolojik bölgeler ve gölgelikler oluşturacağız.
* Kentimizin doğasına, tarihine, florasına, faunasına karşı işlenen suçların önüne geçmek için ‘Kent Suçu’ yönetmeliği hazırlayacağız ve uygulayacağız.
* Amed Gülistan kenti olacak. Diyarbakır Sur kuçeleri bundan 20-30 yıl öncesine kadar gül kokularıyla doluydu. Bunu yeniden canlandıracağız. Dicle kıyısı da dahil olmak üzere kentte üç merkezde toplam 60 dönümlük Gül bahçesini kentimize kazandıracağız.
Ormanlarına sahip çıkan Amed
Ormanlar kentlerimizin nefes borusudur. Kentleri beton yığınlarına dönüştüren kapitalist sistemin kent anlayışının Amed’i esir almasına izin vermeyeceğiz.
* Kent ormanlarının sayısını arttıracağız. Her ilçeye bir kent ormanı yapacağız.
* Tahrip edilen ve yakılan ormanları‘We Şewitand Emê Şîn Bikin’ kampanyası ile yeniden ağaçlandıracağız.
* Ormanlarımızı korumak ve farkındalık hizmetlerini yürütmek üzerebirimler kuracağız.
* Belediyelere ait fidan üretimini sağlayacak olan fidan kooperatiflerini çoğaltacağız. Halkımıza ücretsiz fidan dağıtacağız. Var olan kent ormanlarına yönelik mevcut tahribatlara izin vermeyeceğiz.
* İtfaiyeler bünyesinde yangın acil müdahale birimleri, kırsalda ise içinde gerekli malzeme ve ekipmanların olduğu ‘Orman Evleri’ kuracağız.
Ajal e Sewal e Heval e
* Amed’i sokak hayvanları için daha yaşanabilir hale getireceğiz. Belediye çalışmalarımızı Hayvan Hakları Bildirgesi’ne uygun şekilde yürüteceğiz.
* Hayvan hakları savunucusu kurumlarla birlikte farkındalık eğitimleri düzenleyeceğiz.
* Bakıma muhtaç hayvanlar için yaşam alanları, sokak hayvanları için ücretsiz sağlık merkezleri kuracağız.
* Merkezi parklarda çocuklarla sokak hayvanlarının iç içe olacağı şekilde “Hayvan Dostu Parklar” inşa edeceğiz.
* Sokak hayvanları için beslenme odakları, suluklar, koruma amaçlı uyarı tabela ve afişleri asacağız.
* Havai fişek kullanımına son vermek için kentte duyarlılık çalışmaları yapacağız.
* Sağlığı tehdit altında olan veya yaralanan sokak hayvanlarının tedavi altında tutulacağı geçici yaşam alanları açacağız.
* Avcılığa karşı hayvanları koruma amaçlı duyarlılığı geliştireceğiz.
Üreten Amed, kendine yeten Amed
Belediyelerin yönetiminden sorumlu oldukları kentle iktisadi olarak bütünleşmesi ve bu alanda faaliyet göstermesi belediyeler kanununun gereğidir. Yerel yönetim anlayışımız belediye hizmetlerini sadece altyapı ve üstyapı hizmetlerinden ibaret görmeyecek. Amed’in kendine yetebilen ve üreten bir kent olarak geleceğe güvenle bakabilmesi için yerel ekonomisini güçlendireceğiz; halkımızı eşitsizliğe ve sömürüye teslim etmeyeceğiz. Bu bağlamda yapacağımız çalışmalarla üretimi dengeleyerek, doğayı koruyacağız, işsizliği azaltacağız.
* Yerel ve bölgesel ekonominin gelişebilmesi için Yerel Ekonomiyi Geliştirme Daire Başkanlığı’nı yeniden kuracağız.
* Mahalle üretim evleri açacağız.
* Arıcılık ve ipekböcekçiliği üretimini geliştirmek için destekleyici ve kolaylaştırıcı olacağız.
* İşsizliğe karşı çeşitli alanlarda halkın kurduğu kooperatiflerlebirlikteyeni istihdam alanları oluşturacağız.
* Öz-yeterlilik ve karşılıklı bağımlılık ilkesine dayalı olarak halkla birlikte, kar ve tekelleşmeye dayalı olmayan, kullanım değerine dayalı ürünlerin üretildiği Üretim-Tüketim ve Hizmet Kooperatiflerini destekleyeceğiz.
* Yerel üretimi arttırarak, yerel pazarlar kurarak üreticiden tüketiciye ulaşacak aracısız bir sistem oluşturacağız.
* Enerji, gıda, tarım, eğitim, fidan gibi kooperatifçilik alanlarında halka yönelik atölye ve eğitim çalışmaları yapacağız.
* ‘Çarşiya Şewitî’ gibi geleneksel çarşıları ve küçük esnafı koruyacağız.
* Karacadağ’da taşlık alanları temizleyerek organik tarıma açacağız ve toplanan taşların işlenmesini sağlayacağız. 5 yıl içerisinde Karacadağ’da 40.000 dönümlük alanı tarıma açacağız.
* Tüm ilçelerde hayvansal ve yerel ürün pazarları oluşturarak, üreticiyi ve tüketiciyi bu pazarlarda buluşturacağız.
*Kırsal yerleşim alanlarında veterinerlik hizmetlerine erişemeyen yurttaşlar için gezici veterinerlik hizmeti sunacağız.
* Belediye ve kooperatifler işbirliğinde ilk etapta kentin yoksullaştırılmış mahallelerinde yerelde üretilen temel gıda ve tüketim malzemelerini halka ulaştıracağımız satış noktaları oluşturacağız.
* Geleneksel el sanatlarımızı ve zanaatkarlığı geliştirip, destekleyeceğiz.
Rabe piştevaniyê Amed!
Yoksulluk devlet vesermaye eliyle oluşturulan, canlı tutulan ve yakıcı bir sorundur. DEM Parti Amed yerel yönetimleri olarak, yoksullaştıran ve bağımlı kılan sisteme karşı alternatif politikalar geliştireceğiz. Bu nedenleyoksullukla mücadeleyi belediyelerin temel kamu görevlerinden biri olarak görerek mücadele edeceğiz.
* Kentin yoksulluk haritasını çıkararak haritaya göre planlama yapacağız.
* Amed belediyelerimizde paylaşımcı sosyal dayanışma ağlarını kuracağız.
* İstihdam ve dayanışma kültürü ile yoksullukla mücadele etmek için kentin bütün dinamikleriyle birlikte hareket edeceğiz. * Yoksulluktan en fazla etkilenen kadınlara, çocuklara, engellilere ve ileri yaştakilere yönelik koruyucu politikalara öncelik vereceğiz.
* Yoksullukla birlikte artan ‘çocuk işçiliği’ nedeni ile çocukları yoksulluğun yıkıcı.”
Kaynak: MA