DEM Parti’nin ABB Eşbaşkan Adayı Öztürk Türkdoğan, CHP’li Burcu Köksal’ın partilerine yönelik sözleri için ‘CHP’nin artık sosyal demokrat ilkelere uygun bir tavır takınması gerektiğini düşünüyoruz’ derken Eş Genel Başkan Yardımcısı Ebru Günay ise, ‘Irkçılık yarışının, partimizi ötekileştirmenin kimseye faydası yok’ dedi
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’nin (DEM Parti) 31 Mart yerel seçimleri için Ankara’da gösterdiği belediye eş başkan adayları basın mensupları ile bir araya geldi. Kentteki bir otelde gerçekleşen bulaşmada partinin Eş Genel Başkan Yardımcısı Ebru Günay da yer aldı. Toplantıda seçim çalışmaları ve gündemdeki başlıklara dair değerlendirmelerde bulunuldu.
Ankara Büyükşehir Belediyesi Eş Başkan Adayı Öztürk Türkdoğan, birlikte eş başkan adayı oldukları Gültan Kışanak’ın siyasi rehine olduğu için kampanyasını DEM Partili kadınların yürüteceğini, Ebru Günay’ın Gültan Kışanak ile sık sık görüşerek mesajlarını aktardığını dile getirdi.
‘Kent uzlaşısı bağlamında 3 ilçede aday göstermedik’
Türkdoğan, “DEM Parti olarak Ankara’nın 27 ilçesinin 24’ünde eş başkan adayları göstermiş durumdayız. Yenimahalle, Polatlı ve Bala ilçelerinde eş başkan adayı göstermedik. Bunun dışındaki diğer ilçelerde eş başkan adaylarımız var. Yenimahalle dahil bütün ilçelerimizde belediye meclis üyelerimiz var. Bu üç ilçede de kent uzlaşısı kapsamında aday göstermediğimizi de belirtmek isterim” ifadelerini kullandı.
DEM Parti olarak uzun süredir Ankara’da eşbaşkan adayları çıkarmadıklarını hatırlatan Türkdoğan, aday çıkarmalarının parti seçmeninde heyecan yarattığını söyledi. “Bizler Türkiye’deki otoriter, katı merkezci yönetim yerine özellikle yerel yönetimlerin idari, mali ve siyasi açıdan özerkliğini savunan bir partiyiz” diyen Türkdoğan, Avrupa Yerel Yönetim Özerklik Şartı’nın çekincesiz uygulanmasını istediklerini ve demokratik, toplumcu ve katılımcı belediyecilik anlayışının böyle sağlanabileceğini ekledi.
Günay: Kışanak’ın adaylığı Cumhuriyet tarihinde bir ilk
Eş Genel Başkan Yardımcısı Ebru Günay ise konuşmasında kamuoyunda DEM Parti’nin sadece Kürtlerden oy aldığı yönünde bir algı olsa da bunun gerçeği yansıtmadığını üzerinde durarak, “DEM Parti sadece Kürtlerden oy alan bir parti değildir. DEM parti, Türkiye’nin sol-sosyalist güçleriyle halkların eşitliği temelinde kurulmuş bir siyasi partidir. İsmimiz de zaten Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’dir. Bunu her fırsatta söylemeye de devam edeceğiz” diye belirtti.
Seçimlerde Türkiye’de yine bir ilki gerçekleştirdiklerini belirten Günay, şunları söyledi:
“Ankara’da ilk defa cezaevinden, hafızam beni yanıltmıyorsa cumhuriyet tarihinde bir ilktir, bir büyükşehir belediye başkan adayı seçim çalışmasını yürütüyor. Kuşkusuz herkes Gültan Kışanak’ın hayat hikayesini bilir. Bunu uzun uzadıya anlatmaya gerek yok. Diyarbakır 5 No’lu zindanından başlar, özgür basın geleneğini sürdürür. Özgür Ülke gazetesi basıldığında, bombalandığında o dönem gazetenin yayın yönetmenlerinden ve özgür basın emekçilerindendir. Sonrasında bir kadın olarak kadın özgürlük mücadelesinde yürüttüğü çalışmalar ve yine milletvekilliği, eş genel başkanlığı yaptı. Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Eşbaşkanı iken tutuklanıp yerine kayyum atandı ve 7 yıldır cezaevinde tutuklu bulunuyor. Aslında bu öykü Türkiye’nin ve çözümsüzlüğün, kadın özgürlük mücadelesine iktidarın yaklaşımının fotoğrafıdır. Temel hak ve özgürlüklerinin gasp edilmesinin de fotoğrafı, sevgili Gültan Kışanak’ın hayat öyküsüdür. İsimler, partiler farklı olabilir bürokratik ayrımcı ve erkek profili temsil eden adaylar karşısında Gültan Kışanak var. Toplumun bütün ötekilerini temsil eden ve bunun mücadelesini yürüten Gültan Kışanak var.”
Basın mensuplarının soruları yanıtlandı
Türkdoğan ve Günay yaptıkları açıklamaların ardından, basın mensuplarından gelen soruları yanıtladı.
Öztürk Türkdoğan, aday çıkarılmasından ötürü sahada nasıl bir tablo olduğu sorusuna tabanın çok memnun olduğunu belirterek, “2019’da farklı bir strateji vardı partimizin. Siyasi iktidara kaybettirme stratejisi gereği aday çıkarmadı partimiz. 2023’te DEM Parti, demokrasi güçleri ile birlikte Türkiye’ye bir seçenek sundu ve siyasi iktidar değişikliğinin önünü açtı. Türkiye muhalefeti dünyanın en zor işini başardı ve alabileceği seçimi alamadı. Parti olarak birçok yerde halkımızla toplantı yaptık ve her yerde aday çıkarma sorumluluğumuz olduğunu gördük. Ankara özelinde durum çok farklı. Ankara’nın sol, sosyalist seçeneği biziz. Yarışan isimler milliyetçi kanattan gelen insanlar. Ankara’daki sosyal demokratlara, kadınlara Kürtlere, Alevilere, LGBTİ+’lara, kadınlara sesleniyoruz; seçenek biziz” cevabını verdi
CHP’nin Afyon adayı Köksal’ın sözleri soruldu
Gazeteciler DEM Partili isimlere CHP Afyon Belediye Başkan Adayı ve Grup Başkanvekili Burcu Köksal’ın “DEM Partililer hariç tüm partilere kapımız açık” şeklindeki sözlerini de sordu.
‘Bizden ziyade CHP’nin sorunu’
Türkdoğan, “Türkiye’de 2015’ten beri fiilen oluşmuş bir siyasi yapı var. 2018’de adı Cumhur İttifakı oldu. Cumhur İttifakı’nın içinde olmamış gibi gözüküp dışarıdan destek veren ulusalcılar veya ulusolcular dediğimiz bir kesim var. Bunların bir kısmı CHP’nin içinde. CHP’nin artık sosyal demokrat ilkelere uygun bir tavır takınması gerektiğini düşünüyoruz. Bir parti sosyal demokrat bir parti olduğunu söylüyorsa bu tarz düşüncelere sahip insanlarla yollarını ayırmalı kanaatindeyim” ifadelerini kullandı.
Köksal’ın sözlerinin basit, kendiliğinden söylenmiş bir sözler olmadığının altını çizen Türkdoğan, “Bu tarz düşüncelere sahip siyasetçilerin bir karar vermesi lazım, nerede duracaklar. Ya da bu partilerin karar vermesi lazım. İnsanları barındıran partilerin bir karar vermesi lazım. Demokrasiden mi otoriter yönetimden mi yanalar? Yani mesele DEM Parti meselesi değil. Bu bizden ziyade CHP’nin bir sorunudur. CHP bunu bir iç sorun olarak ele almalıdır. Biz her yerde varız. Birileri öyle söyledi diye alınacak, gücenecek değiliz. Partimizin bir politikası var” diye konuştu.
‘Kimse bu açıklamalardan etkilenmemeli’
Bu tarz açıklamaların tepkilere sebep olabileceğine dikkat çeken Türkdoğan, “Etki tepkiye sebep olacak bu tip açıklamalardan kimse etkilenmemeli. Bu tip açıklamaların kasıtlı olduğunu düşünüyorum. Seçimi manipüle etmeye dönük açıklamalardır. CHP bunu ciddi olarak gündemine alıp değerlendirmeli. Milliyetçiyseniz gidip milliyetçi bir partide siyaset yapın” dedi. Türkdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü: “Tam seçim kampanyasında bir belediye başkan adayının partinin genel başkanının olduğu bir ortamda bu açıklamayı yapması bana göre skandal. DEM Parti’yle bir araya gelmezmiş! DEM Parti’nin de çok umurunda.”
‘Irkçılık yarışının kimseye faydası yok’
Ebru Günay ise, CHP’li Köksal’ın açıklamaları için “Türkiye’de 5-6 yıldır ırkçının daha ırkçı olduğu bir politik yarış var. Oysa Türkiye toplumunun buna ihtiyacı yok. Irkçılık yarışının, partimizi ötekileştirmenin kimseye faydası yok. Geçmiş hakikat bunu gösterdi” ifadelerini kullandı
‘Barış süreci için umutlanacak bir emare yok’
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın sınır ötesi operasyon sinyali verdiği hatırlatılması üzerine ise, Türkdoğan, seçim öncesinde bölgeye 54 bine yakın askeri personel kaydırıldığını ve bu tablonun seçim sonrasında ciddi bir operasyonun sinyali olduğunu söyledi.
Türkdoğan, “Şu anda seçimden sonra bir barış süreci başlayacağına dair hiçbir emare yok. Tam tersi bu seçmen kaydırma bizi başka türlü düşünmeye sevk ediyor. Birileri ‘görüşüyorlar’ deyip maniple ediyor. Seçimden sonraya dair bir süreç başlayacağına ilişkin umutlanacak hiçbir şey yok. Tek umudumuz DEM Parti’nin güçlenmesi” dedi.
Kaynak: MA