Yaşadıkları sorunlara dair farklı kentlerde açıklama yapan sağlık emekçileri, “vergide adalet” ve teşviklerin arttırlmasını talep etti
Sağlık emekçileri, yaşadıkları sorunlara dair bazı kentlerde açıklama yaptı. Açıklamalarda aile hekimliklerinde çalışanlar için “vergide adalet” ve “teşvik ödemelerinin arttırlması” talepleri öne çıktı.
Amed
Amed Tabip Odası ve SES Amed Şubesi, Peyas (Kayapınar) ilçesinde bulunan Huzurevleri 2 Nolu Aile Sağlık Merkezi (ASM) önünde açıklama yaptı. Açıklamada, “Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışanların vergi kesintilerini adil ve katlanabilir hale getirilmesini, yüzde 35 kesintinin çok yüksek olduğunu, vergi kesintisinin en fazla yüzde 15 ve yıl içinde sabit oranda olmasını talep ediyoruz. Bu haklı meşru talebimizi için her Çarşamba süresiz eylemde olacağımızı bildiriyoruz. İş yükümüz artıyor, enflasyon satın alma gücümüzü azaltıyor bir de yüksek adaletsiz vergi yükü emeğimizin karşılığını daha da küçültüyor.”
İzmir
İzmir’de bulunan sağlık meslek örgütleri, Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ndeki sağlıkçıların 2 yıldır arttırılmayan teşvik ödemesine dair açıklama yaptı. Poliklinikler önünde bir araya gelen sağlık emekçileri, “İş yükü çok, fazla mesai çok, teşvik yok” pankartıyla Başhekimlik binasına yürüdü.
Birlik Sağlık-Sen üyesi Mustafa Döven, sağlıkçıların ağır çalışma koşulları, uzun nöbetler, eksik istihdam, sağlıkta şiddet, özlük haklarının aşındırılması gibi sorunlarla boğuştuğunu vurguladı. Emeklerinin karşılığını alamadıklarını belirten Döven, “Teşvik adı altında üzerinden vergi kesilen ancak emekliliğe yansımayacak şekilde parça parça yapılan ödemeleri kabul etmiyoruz. Israrla vurguladığımız, yoksulluk sınırı üzerinde tek kalemde emekliliğe yansıyan temel ücret talebimizi duyurmaya ve bu hakkı kazanmak için büyük mücadeleler veriyoruz. Nitekim bu talebin ne kadar önemli olduğunun bir kez daha görmekteyiz. Reform diyerek aynı sıralarda okumuş aynı mesleği yapan sağlık çalışanları arasında gelir eşitsizliğine neden olan, standartı olmayan adaletsiz bu ödemeleri için bir düzenleme yapılması şart olmuştur” dedi.
Genç Sağlık Sen, Genel Sağlık İş, Hekim Birliği Sendikası, SES ve Türk Sağlık Sen İzmir temsilcileri de birer konuşma yaparak, birlikte mücadele edeceklerini vurguladı.
Antalya
Adana’da sağlık çalışanları, eylemlerinin 3’üncü haftasında Kepez ilçesinde bulunan Bolat Yıldırım Aile Sağlığı Merkezi önünde bir araya geldi. SES Antalya Şube Eğitim ve Örgütlenme Sekreteri Aslı Soydar, “Vergide adalet sağlanana kadar mücadelemizde kararlıyız” dedi.
Adana
Adana’da sağlık emekçileri benzer taleplerle Çukurova ilçesindeki Toros 3 Nolu Aile Sağlığı Merkezi önünde açıklama yaptı. SES Adana Şubesi Eşbaşkanı Belgin Işık, “Aile Sağlığı Merkezlerinde çalışan binlerce sağlık emekçisi her ay ücretlerinden yüksek vergi kesintilerine itiraz ediyor ve kesintilerin adaletli hale getirilmesini talep ediyor. İktidarda olan adı ‘adalet’ ile başlayan AKP nin, üç haftadır vergide adalet talep eden eylemelere kayıtsız kaldığını görüyoruz” dedi.
HABER MERKEZİ