Erdoğan yine asgari ücreti arttırmakla övünürken, AKP-MHP iktidarı milyonlarca asgari ücretliyi ve 25-30 yıl kadar emek vererek emekli olanları sefalete mahkum emiş durumda. 1970-80’lerin kuyrukları oluşuyor
Yandaş holdinglere, maden şirketlerine kaynak ve teşvikler arttıran, silahlanmaya, damadın SİHA şirketlerine, tarikat vakıflarına devasa olanaklar aktaran Erdoğan yönetimi, asgari ücreti ve emeklilere verilen 10 bin TL’yi yeteli görüp övünürken açlık sınırı asgari ücreti aştı. Ucuzluk kuyrukları kentlerde yayılıyor.
AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, “En düşük emekli maaşını 66’dan lira 10 bin liraya nereden nereye. Asgari ücreti 17 bin liraya, engelli maaşını yaklaşık 25 lirada 4 bin liraya” çıkarmakla övündü.
Ancak 31 Mart 2024 yerel seçimlerine gidilirken AKP-MHP-Hüda-Par koalisyonu “Türkiye Yüzyılı” sloganı kullanılırken, ortaya çıkan AKP Yüzyılı’ “kuyruklar yüzyılı” oluyor. Erdoğan yönetiminin en büyük başarısı ucuzluk kuyruklarını yeniden canlandırmak oldu.
Erdoğan’ın baz aldığı kendilerinin iktidara geldiği 2002’de asgari ücretle 6.7 çeyrek altın alınabilirken Mart 2024’te ancak 4.7 çeyrek altın alınabiliyor. Daha az ekmek, daha az et, daha az yumurta alınabiliyor. Süleyman Demirel, Kenan Evren dönemindeki kuyruklar gibi kuyruklar oluştu. Ucuz ekmek, ucuz et, ucuz meyve kuyrukları oluşuyor. Pazar artıklarından, çöplerden yiyecek ve elbise toplayanların sayısı artıyor.
Enflasyon Araştırma Grubu (ENAG) enflasyonu Şubat 2024’te aylık yüzde 4,32 ve yıllık yüzde 121,98 olarak ölçerken, hayat pahalılığı düşürülemiyor. Alınan asgari ücretin büyük kısmı enflasyonla sık sık artan kira fiyatlarına gidiyor. Mutfağa daha az gıda, daha az meyve-sebze, daha az et-süt-yumurta alınabiliyor. Ramazan ayı yaklaşırken et kuyruğunda bekleyenler kameralara yansıyor. Şafak sökmeden sıraya girdiklerini söyleyenlerden bir kısmı 6 sat bir kısmı 8 saat beklediklerini söyledi. Seçilmişlerin yerine kayyumların atandığı Amed’de Amed’de Et ve Süt Kurumu 09.30’da satışı başlıyor. Amed’de eksi 2 derecede gecenin 03.00’ünde başlayan kuyrukta saatlerce bir kilo kıyma veya bir kilo et almak için beklediklerini söylediler. İstanbul’da da Beylikdüzü’nde bulunan Et ve Süt Kurumu’nda sabah olmadan 04.30’da uzun et kuyruğu kameralara yansıdı. Emeklilerin ayakta durabilmek için plastik tabureler getirerek sırada oturdukları görüldü. Bazılarının 8 saat sıra beklediği kaydedildi.
Açlık sınırı asgari ücreti aştı
DİSK’e bağlı Birleşik Metal-İş’in verilerine göre Şubat 2024’te 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı 18 bin 973 liraya kadar yükseldi. Aynı ailenin yoksulluk sınırı da 52 bin 375 liraya kadar çıktı.
Açlık sınırı
Cumhuriyet’in hesaplarına göre Erdoğan’ın kıyaslama yaparken baz aldığı 2002’de açlık sınırı ile en düşük işçi emekli aylığı arasında 112 lira fark vardı. Bugün ise 6 bin 257 lira fark var. Bu arada 2002 yılında en düşük memur emeklisi aylığı 376.5 lira ile açlık sınırının üzerindeydi hatta asgari ücretten de fazlaydı. Bugün ise en düşük memur emekli aylığı 12 bin 423 lira. Hem açlık sınırının hem de asgari ücretin altında.
Erdoğan iktidara gelmeden önce 2002’de asgari ücretle 6.7 çeyrek altın alınabiliyordu. Bugün yalnızca 4.7 çeyrek altın alınıyor. 2002’de en düşük işçi emeklisi aylığı ile 9.3 çeyrek altın alınabiliyordu. Bugün ise sadece 2.8 çeyrek altın alınabiliyor. 2002 yılında en düşük işçi emekli aylığı ile 23.3 kg et alınabiliyordu. Şu anda 16.6 kg et alınabiliyor. 2002 yılında en düşük işçi emekli aylığı ile 1285 simit alınabiliyordu. Bugün 800 tane alınabiliyor.
Yetersiz beslenmeden ölenler ülkesi
AKP aynı azmanda yetersiz beslenme ve bakımsızlık nedeniyle çocukların öldüğü bir ülke yarattı.
2022’de Eskişehir’de kaldırıldığı hastanede yetersiz beslenme ve bakımsızlık tedavisi gören 6 yaşındaki Nur Elif hayatını kaybetti. Okullarda çocukların yeterli gıda alamadığı için açlıktan bayıldığı haberleri artıyor. Türkiye’de 5 yaş altı çocukların bodurluk oranının yüzde 10’lara kadar yükseldiği verilere yansıyor. “Türkiye’de Çocuk Olmak” adlı rapora göre Türkiye’de 7 milyon 378 bin çocuk yoksulluk çekiyor. Raporda 720 bin çocuk işçi var. Yani ailelerin büyük kısmı yoksulluk nedeniyle çocuklarını çalıştırmak zorunda kalıyor. Avrupa Konseyi Sağlık ve Sürdürülebilir Kalkınma Komitesi tarafından yayımlanan bir başka rapora göre ise Türkiye, çocuk yoksulluğu konusunda endişe veren dört ülkeden biri. Çocuk yoksulluğu açısından OECD’ye üye 41 ülke arasında yüzde 22,4 oranıyla en yüksek yoksulluk oranına sahip ikinci ülke konumunda.
ANKARA