Açlık grevi eyleminin sürdüğü cezaevlerinde siyasi tutsaklara yönelik baskılar arttı. Görüş yasağı verilip sosyal aktivitelere çıkarılmayan tutsakların tedavi hakları, kelepçeli muayene ve ağız içi arama gibi dayatmalarla engelleniyor
Hak ihlalleri ve hukuksuzlukların bir işkence politikası haline geldiği cezaevlerindeki siyasi tutsaklar ‘Kürt sorununa çözüm, Abdullah Öcalan’a özgürlük’ kampanyası kapsamında 101 gündür açlık grevinde. Grevdeki tutsaklara yönelik baskılar da artmış durumda.
Diğer tutsaklarla yan yana getirilmiyorlar
Hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası bulunup Wan Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nde kalan Berzan Güneş isimli tutsağın tedavi hakkının engellendiği, diğer tutsaklarla bir araya getirilmeyip tecrit uygulandığı belirtildi.
Edip Güneş, 1 Mart’ta açık görüş gerçekleştirdiği kardeşinin yaşadığı hak ihlallerinin anlattı. Örgüt üyesi iken 2015 yılında yaşanan bir çatışmada yaralı olarak yakalanan kardeşinin tedavisi tamamlanmadan cezaevine konulduğunu söyleyen Güneş, sırtında yaralar bulunup sağ gözü görme yetisini kaybeden, sol gözü ise iyi görmeyen kardeşinin aynı zamanda astım hastası olduğunu belirtti.
Güneş, yaşadığı sağlık sorunlarına rağmen hastaneye sevk talepleri karşılanmayan kardeşinin, yasal hakkı olmasına rağmen spor ve sohbet gibi sosyal aktivitelerden yararlandırılmayıp diğer tutsaklarla yan yana getirilmediğini de ifade etti. Güneş, “Zaten tekli hücrede tecrit altında. Hiçbir şekilde diğer tutsaklarla görüştürülmüyor. Ağabeyim tecrit içinde tecrit yaşıyor” dedi.
Güneş, tedavisinin yapılmasının istediği kardeşinin spor ve sohbet haklarından yararlanabilmesi için ilgili kurumlara ve kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulundu.
Hasta tutsaklara ağız içi araması
Görüş yasağı verildi, 2012 yılından beri tutsak olan Tahir Batak (34) ise, iki yıl önce Van Yüksek Güvenlikli Cezaevi’nden Kürkçüler F Tipi Kapalı Cezaevi’ne sürgün edildi. İnsan Hakları Derneği’nin (İHD) hasta tutsak listesinde olan Tahir Batak’ın, migren ve bel fıtığı rahatsızlığı bulunuyor. Batak’ın annesi Güllü Batak (80), 2 Mart’ta oğluyla yaptığı telefon görüşmesinde yaşanan hak ihlallerini aktardı.
Anne Batak, oğlunun koğuşunun iki hafta içerisinde 3 defa değiştirildiğini belirterek, “Oğluma 3 ay görüş yasağı vermişler. Hastalıkları nüksettiğinde hastaneye götürmüyorlar. Ağız içi araması yapıyorlar. Tutuklular da bu uygulamayı reddettiği için tedavileri yapılmıyor. Oğlumun dişleri daha önce gördüğü işkence sonucu döküldü. 4 yıldır diş tedavisini görmesini bekliyoruz ancak hala tedavi edilmedi” dedi.
Açlık grevi eylemi ile tutsaklara yönelik hak ihlallerin arttığını ifade eden Batak, “Çocuklarımızı tutuklayıp cezaevine koydukları yetmiyor bir de cezaevinde ayrı zülüm uyguluyorlar” diye konuştu.
Oğlunun kendilerinden 700 kilometre uzaklıktaki bir cezaevine gönderilmesinin aileye de bir işkence olduğunu kaydeden Batak, “7-8 bin TL masraf yapıp buradan Adana’ya görüşe gidiyoruz. Gittiğimiz zaman da bizleri görüştürmemek için bahane arıyorlar. Aileler olarak bizlere de işkence yapılıyor. Herkesin bu zulme ses çıkarması gerekiyor. Kürt halkı birlikte hareket etseydi bu kadar zulüm yapılamazdı” ifadelerini kullandı.
Kaynak: MA