KHK ile ihraç edilen doktorların özel hastanelerde de çalışmasını engelleyecek olan 5’inci maddeye karşı çıkan CHP’li Ali Şeker, “Bu karar, kişileri intihara ve açlığa sürükleyecek” diyerek tepki gösterdi.
AKP’nin Kanun Hükmünde Kararnameler (KHK) ile ihraç edilen doktorları özel hastanelerde çalışmaktan men eden yasa teklifi muhalefetin itirazına rağmen Sağlık, Aile, Çalışma ve Sosyal İlişkiler Komisyonu’ndan geçti.
Komisyon üyelerinden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) İstanbul Milletvekili Ali Şeker, yasa teklifini Mezopotamya Ajansı’na (MA) değerlendirdi.
‘Algı yaratılıyor’
Şeker, yasa teklifinin birbirinden alakasız konularda düzenleme getirdiğini söyledi. Özellikle; basında hekimlere dönük şiddette cezaları arttıracağı yönünde algı yaratılmaya çalışıldığını belirten Şeker, düzenlemenin aksine cezaları arttırmadığını söyledi.
Şeker sözlerini şöyle sürdürdü: “Sağlıkta şiddetle ilgili yeni hiçbir şey getirmediği halde hastanede bir ifade almayı, savcılığa sevk edilmesini bir lütufmuş gibi görüyorlar. Bu, zaten olması gereken bir şeydi. Yeni caydırıcı bir şey getirmiyor.”
Binlerce hekimi etkileyecek karar
Şeker, teklifin özellikle 5’inci maddesinin hayati özelliğe sahip olduğunu belirterek, maddenin çok önemli sorunlar yaratacak, binlerce hekimi ve onların milyonlarca hastasını etkileyecek bir düzenleme olduğunu söyledi. Şeker, “Mahkeme kararı olmadan insanların suçlu ilan edilmesi neticesinde mesleklerini yapamaz hale getiriyor. Bir KHK düzenlemesiyle, bir polis raporuyla binlerce hekim işten çıkarılmıştı. Bunların mahkeme kararıyla dönenleri oldu; ama bunun da önünü tıkayan OHAL Komisyonu uygulaması vardı. OHAL Komisyonu’nda haksız yere atıldığı tespit edildiği, mahkemeye gidildiğinde bunların büyük çoğunluğunun haksız yere atıldığı ortaya çıkacak; ama bunun üzerinden seneler geçecek ve maalesef bu hekimler iş yapamayacak” dedi.
Anayasa’ya aykırı
“Güvenlik soruşturmasından geçemeyen hekimlerin 600 gün bekledikten sonra çalışması” şeklinde yapılan değişikliği değerlendiren Şeker, “Polis raporlarıyla ne olduğu belli olmayan, ailesinde herhangi bir partiye üye diye hazırlanan raporlar neticesinde o hekimler mezun olduklarında 600 gün işsiz kalmakla cezalandırılıyor” dedi. Hekimlerin verdikleri raporların resmi kurumlar tarafından değerlendirmeye tabi tutulmayacağını belirten Şeker, bunun Anayasa’ya aykırı olduğunu söyledi
Eğer bir kişi hekimse ve diplomasını aldıysa onun rapor düzenlemesinin sınırlandırılamayacağını belirten Şeker, ”Anayasal hakkı olan çalışma hakkı da sınırlanamaz” dedi. Şeker, sözlerini şöyle sürdürdü: ”O yüzden getirilen düzenlemede 600 gün sonunda SGK anlaşmalı özel hastanelerde çalışmasını yasaklıyorlardı. Bu, SGK anlaşması olmayan özel hastanelerde hekimlerin pratikte çalışamaz olması demekti. Şimdi bunu 600 gün sonra çalışabilir yapmaları da sadece özel hastaneler için geçerli. Yani bu kişiler devlette çalışamayacak. Bu madde, tamamen Anayasa’ya aykırı ve kaldırılması gerekir” diye konuştu.
İntihar ve açlıklar olur’
Şeker teklifin yasalaşmaması için Genel Kurul’da mücadele edeceklerini belirterek, “Bunun kaldırılması için komisyonda mücadele ettik, Genel Kurul’da da mücadele edeceğiz. Çünkü, binlerce mağdur edilen kişilerden maalesef söylüyorum; bazıları intihar edecek, bazılarının aileleri aç kalacak. Böyle bir düzenleme yapmaya kimsenin hakkı yok. Kimse mahkeme kararı olmadan suçlu ilan edilemez, açlığa mahkum edilemez” ifadelerini kullandı.