Ukrayna sınırındaki Transdinyester’de yeni krizin adı ‘Rusya-Moldova krizi’ oluyor
Moldova Cumhuriyeti’nden tek taraflı bağımsızlığını ilan etmiş durumda olan resmi olarak tanınmayan Ukrayna sınırındaki Transdinyester Kongresi, Rusya’dan yardım istedi.
28 Şubat 2024’te toplanan Transdinyester Kongresi, Moldova yönetiminin ekonomik abluka uyguladığını kaydedip Rusya’da yardım talebinde bulundu. Kongrede kabul edilen kararda, “Transdinyester Moldova Cumhuriyeti topraklarında 220 binden fazla Rusya vatandaşının daimi olarak yaşadığı ve Rusya’nın Dinyester’deki barışı tesis etme konusundaki benzersiz olumlu deneyiminin yanı sıra müzakere sürecindeki garantör ve arabulucu statüsü dikkate alınarak Moldova’nın baskısının arttığı koşullarda Transdinyester’in korunmasına yönelik önlemlerin hayata geçirilmesi talebiyle Rusya Federasyon Konseyi ve Devlet Duması’na yönelik başvurunun kabul edilmesine karar verilmiştir” denildi. Kararda Transdinyester’in ekonomik, sosyal, insani, askeri ve siyasi alanlarda eşi görülmemiş baskı ve tehditlere maruz kaldığı vurgulandı.
Kongrenin önceki toplantısı
Kongrenin bir önceki toplantısı Mart 2006’da yapılmıştı ve o yıl Rusya’ya katılmak ve Moldova ile yeniden birleşmemek için referandum yapılmasına karar verilmişti. Gözler Kremlin’de. Rusya Başkanı Vladimir Putin, Kırım, Luhansk, Donetsk, Zaporjiya ve Herson’u ilhak kararnameleri imzalamıştı. Dinyester Nehri ve Ukrayna sınırı arasındaki Transdinyester, 1992’de Moldova’dan de-facto bağımsızlık ilan etmişti. Devletlerce resmi olarak tanınmamıştı. Moldova 3 Mart 2022’de AB’ye üyelik başvurusu yapmıştı. 15 Aralık 2023’te Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelerin liderleri Brüksel zirvesinde Ukrayna ve Moldova ile AB üyelik müzakerelerini başlatma kararı almıştı. Gürcistan’a da resmi olarak aday statüsü verilmişti.
Putin’den nükleer çıkışı
Bu arada Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin 29 Şubat Perşembe parlamentonun her iki kanadından Rus milletvekilleri önünde yıllık ulusa sesleniş konuşması yaptı. Putin, Rusya’nın stratejik istikrar konusunda ABD ile diyaloga hazır olduğunu söyledi. Putin, “Ordumuzun Ukrayna’da inisiyatifi var, yeni bölgeleri özgürleştiriyor. Çatışmayı sona erdirmek, özel askeri· operasyon görevlerini çözmek için her şeyi· yapacağız” dedi. Putin NATO askerlerinin Ukrayna’da konuşlanması tartışması hakkında şunları söyledi: “İşgalciler için sonuçlar daha trajik olacak, topraklarındaki hedefleri vurabilecek silahlarımız var. Nükleer çatışma tehlikesi olduğunu anlamıyorlar mı? Güçlü bir Rusya olmadan sağlam bir küresel düzen mümkün değildir. Yabancı ülkeler vurulması gereken ‘hedefleri’ kendileri seçiyor ve Ukrayna’ya asker göndermekten de bahsetmeye başladılar. Müdahalede bulunan ülkelerin karşılaşacakları sonuçlar çok trajik olacak. Onların topraklarındaki hedefleri vurabilecek silahlara sahibiz. Kinjal ve Tsirkon hipersonik füze sistemleri halihazırda savaşta aktif olarak kullanılmaktadır. Avangard kıtalararası balistik füze birimleri ve diğer yeni teknoloji tüm silahlarımız savaş görevindedir. Güvenilirliği teyit edilen bu silahlarla birlikte stratejik nükleer kuvvetler de hazır durumdadır.”
TİRASPOL