İzmir’den güzel bir haber var… “Ana akım medya araçları, yetişkinlere yönelik şarkılar, reklamlar ve içerikler ile her türlü özel ve kamusal alanda çocukların maruz kaldığı popüler kültüre karşı” bir umut haberi. Çocuklar için başka bir kültürün mümkün olduğuna inan, bunu gerçekleştirmek için çalışan kişilerin oluşturduğu bir çocuk radyosu: Radyo Şalala…
Radyo Şalala hem kurulumu, hem katılım modeli hem de içeriği ile alternatif medya türlerinden bir topluluk radyosu. İsminin esin kaynağı 2014 yılından beri çocuklar için Türkçe-Kürtçe şarkılar yapan Şubadap Çocuk adlı müzik grubu. Şubadap Çocuk her konser öncesinde konser saati yaklaşırken ellerinde müzik aletleri ve kuklalarla sokakları dolaşıp, konseri duyurmaya çalışıyor. Grup, artık gelenekselleşen bu hareketin adına “şalala” diyor. Radyonun kurucuları için ise şalala “hem sokaklarda yetişkinlerin ve çocukların birlikte şarkı söyleyip dans ettiği bir coşma hali hem de birlikteliğe yapılan bir davet” anlamına geliyor.
Bazılarımız için başka yerlerden de tanıdık bir kavram “şalala”. “Enternasyonel Şalala” hem yıllardır idari ve finans yapılanmasıyla Türkiye’deki alternatif medyanın en iyi örneklerinden birini oluşturan Express derginin sloganı, hem de onların da esinlendiği Fransız Şarkıcı Mano Solo’nun “yaşasın devrim” diye bitirdiği şarkısının ismi…
Irak Savaşı’nın olduğu günlerde yaptığı bir radyo programı sırasından Nazlı Ökten’in çevirdiği şarkıda Mano Solo;
“Haydi! Benimle birlikte bağırın!
Bana çok iyi geliyor bazen,
böyle çığlık çığlığa bağırmak..
Tüm yeşil adamlar, siyah adamlar, mor adamlar birleşin
Enternasyonal şalalada
Bildiğimiz şalala işte…
Bir melodi
Aptalca bir melodi ama birlikte sınırları aşabiliriz böylece” diyor ve sınırları birlikte aşabileceğimizi söylüyor.
İşte Radyo Şalala da sınırları aşıp dünyanın en güzel çocuk şarkılarını, dünyanın bütün çocuklarına sunmayı hedefliyor…
Ekim ayında deneme yayınlarına başlayan radyo Türkçe, Portekizce, Fransızca, Ermenice, Kürtçe ve pek çok dilde şarkılar, ninniler çalıyor; çocukların okudukları masallara, kitaplara yer veriyor…
Kitapları, masalları okuyan çocuklara ise farklı illerde mahallelerde yapılan çalışmalar ve öğretmenler aracılığıyla ulaşıyor. Çocuklar şimdilik Antakya, Ankara, Dikili ve İzmir’den ancak bu kentler çoğalmaya çok açık.
Radyo ekibinin önümüzdeki günlere ilişkin amacı radyodaki programları çocukların yapması ve medyada çocuk katılımının iyi bir örneğinin daha oluşturulması. Medyada katılım çocukların kamusal yaşama katılımının, onların özne olarak kabul edilmesinin en etkili yollardan biri…
Radyo Şalala listelerinde her şarkıya yer vermiyor. Toplumsal cinsiyet eşitsizliğinin olduğu, didaktik ve hiyerarşik dilin kullanıldığı şarkı sözlerinin yer aldığı şarkılar radyonun listesinde yok ama sayısı giderek artan, heyecanlı bir ekibi ve çok sayıda destekçisi var. Şubadap Çocuk ekibi teknik destek kısmının yanı sıra sürece katılabilecek kişilere köprü oluyor. Radyo Moyo Masal öykü seçiminden, öyküleri okuyacak çocukların bulunmasına ve tüm okuma çalışma süreçlerine kadar radyoya destek veriyor.
Radyo ekibi Zarok TV, Uçurtma Çocuk Dergisi, Şeker Portakalı kitaplığı, Çocuklar İçin Daha İyi Bir Dünya Girişimi gibi pek çok grupla iletişim halinde ve her yerden iletişim ile işbirliğine kapıları açık.
Kâr amacı gütmeyen radyoya; salalacocukradyosu.com internet sitesi üzerinden ya da ücretsiz indirilebilen Android uygulamasıyla ulaşılabiliyor. IOS aracılığıyla da kısa süre içerisinde dinleyicilere ulaşılması hedefleniyor.
“Enternasyonel Şalala” şarkısını yapan Mano Solo, 10 Ocak 2010’da yaşamını kaybetti. O şarkının söylendiği günden bu yana ne çok sınır aşıldı, bir o kadar ne çok yeni sınırlar girdi yaşamlarımıza…
Ama işte ne güzel ki “enternaysonel şalala” her şeye rağmen Türkiye’de çoğalıyor… Sınırları aşmak için çalınan bu melodiye ses katmak bizim elimizde. İşte birkaç kolay yolu: Ekspres dergisini takip etmek, Şubadap Çocuk’un şarkılarını daha fazla çocuğa ulaştırmak ve tabii ki Radyo Şalala’yı dinlemek, duyurmak ve hatta bizzat içinde yer almak…
Radyoya ulaşmak için: salalacocukradyosu.com
Mano Solo’nun şarkısı için: www.youtube.com/watch?v=f4EWrRAF3F4