Amed’de sivil toplum örgütlerinin açıkladığı ‘Yeniden çözümü konuşmalıyız’ bildirgesinin imzacıları, ‘meselenin sadece ikili bir mesele olmadığını’ vurguladı ve ‘elimizi taşın altına koymalıyız’ dedi
24 Şubat’ta Amed Kent Koruma ve Dayanışma Platformu öncülüğünde düzenlenen, “Kürt meselesinde çözüm için sivil toplum buluşması” toplantısının sonuç bildirgesi açıklandı.
“Yeniden çözümü konuşmalıyız” başlıklı bildirgede, Kürt sorununun çözümü için “Kalıcı bir çözüm ve barışın tesisi için tüm aktörlerin rolünü oynayabilmesinin önündeki engeller kaldırılmalı” çağrısı yapıldı.
‘Kürt meselesinin çözüm vaktidir’
Toplantının katılımcılarından Amed Baro Başkanı Nahit Eren, Kürt sorununun çözümsüzlüğünün ülkede yarattığı tahribatı ele aldıklarını belirtti.
Toplantıda elde ettikleri sonuçta Türkiye’de Kürt meselesinin demokratik ve barışçıl çözüm vakti olduğunu belirten Eren, çözüm için çağrılar yapılması gerektiğini söyleyerek, “Bu çözüm irademiz ve niyetimiz neden? Geçmişte de benzer süreçler yaşandı, ama o tür süreçlerin sivil toplum ayağı zayıf kalmıştı” ifadelerini kullandı.
‘Aktörlerin önündeki engeller kalkmalı’
Demokrasi önündeki en büyük engelin Kürt sorununun çözümsüzlüğü olduğunu vurgulayan Eren, sorunu çözecek olanın asıl aktörler olduğunu vurguladı.
Devlet, siyasal iktidar, siyasi partiler öte taraftan da bu can yakıcı meselenin diğer tarafı olduğunu ifade eden Eren, “Örgütün de buradaki pozisyonu önemli. Aktörlerin bulundukları konum itibariyle üzerlerine düşenleri yerine getirebilmek adına önlerindeki engellerin kaldırılmasını talep ediyoruz” şeklinde konuştu.
PKK Lideri Öcalan’ın etkisinde değinen Eren, “Nitekim yaptığımız çağrıda silahların susması gerektiğini söylüyoruz. Benzer çözüm süreçlerinin açığa çıktığı dönemlerde Abdullah Öcalan’ın örgüte yönelik çağrıları, örgüt tarafından karşılık bulup, silahların sustuğu, geri çekilmelerin olduğu, ateşkeslerin ilan edildiği dönemleri hepimiz gördük. Öncelikle bu tür aktörlerin pozisyonunu ve rolünü oynayabilmesi için önlerindeki engeller kalkmalı” ifadelerini kullandı.
‘Çözüm için üzerimize düşeni yapmaya hazırız’
Çözüm için üzerlerine düşeni yapmaya hazır olduklarını vurgulayan Eren, aktörlere çözüm talebinde bulunduklarını söyledi. Aktörlerden çözüm iradesi açığa çıktığı zaman sivil toplum örgütlerine düşen sorumluluğu yerine getirmeye hazır olduklarının altını çizen Eren, “Bizim talebimiz öncelikle çözüme dair bir iradenin aktörler tarafından ortaya konulmasıdır. Gerek devlet gerek siyasi partiler gerekse de bu sorundan etkilenen herkesin bu yönlü niyetini açığa çıkarması lazım” dedi.
‘Toplumdaki karamsar iklim dağıldı’
Açıklanan bildirinin imzacılarından İnşaat Mühendisleri Odası Amed Şubesi’nin Eşbaşkanı Mahsun Çiya Korkmaz ise, 2015 yılından sonra ilk defa sivil toplum örgütlerinin bu kadar kalabalık bir şekilde bir araya geldiğini ifade etti.
Korkmaz, çözüm için umudun olduğuna vurgu yaparak, “Toplumun üzerinde yaratılmış olan o korku ve karamsar iklimin tamamen dağıldığını gördük. Sivil toplum örgütleri olarak elimizden ne gelirse, elimizi taşın altına koymaya hazırız. Toplantıda iki konuya önemli vurgu yapıldı; çözüm sürecinin aktörlerinin üzerindeki tecridin kaldırılması ve demokratik bir anayasanın güvencesinin verilmesi” dedi.
‘Kürt sorunu tüm alanlara sirayet ediyor’
Kürt sorununun çözümsüz bırakılmasının toplumun tüm kesimine ve alanına sirayet ettiğine dikkati çeken Korkmaz, Kürt meselesinin etki ettiği tüm alanları konuştuklarını belirterek, “Ekonomik krizin sebeplerini ortaya çıkardık. Savaş için bu kadar büyük bütçe ayrılırsa ekonomik krizi göze alırsınız. Bunun toplumun bütün kesimlerine etki ettiğini ortaya çıkardık” dedi.
‘Öcalan’ın önündeki engeller kaldırılmalı’
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın sorunun çözümü noktasında önemli bir aktör olduğunu söyleyen Korkmaz, “Demokrasiyi burada, sokakta veyahut Mecliste de çözebilirsiniz. Ama barışı tesis etmeden, demokrasinin de gelişmeyeceğini biliyoruz. O anlamda Öcalan’ın önündeki bütün engeller kaldırılmalı. Diğer tüm tutsaklar içinde de söylüyoruz” şeklinde konuştu.
‘Cesaretle örgütlü ses çıkarmalıyız’
Açıkladıkları sonuç bildirgesiyle sınırlı kalmayacaklarını ve kent toplantılar alacaklarını aktaran Korkmaz, “Demokrasi ve barış için sivil toplumun üzerine düşen misyon ve görevlerin hepsini yapmaya hazır olduğumuzun iradesini ortaya koyduk” diye belirtti.
Korkmaz, Türkiye’de Kürt meselesine dair samimi yaklaşan kurumlarla işbirliği içerisinde olduklarını ifade ederek, “Onların da bu meseleye dair seslerini yükseltmeleri lazım. Bu mesele artık ikili masalarda, daha sessizce konuşulabilecek bir mesele değil. Cesaretle, kitlesel ve daha örgütlü bir şekilde ses çıkarılacak bir mesele. Sadece bizim haykırmamızla veya ortaya koyacağımız direnişle çözülebilecek bir mesele değil. Onlar da bizi bu konuda samimiyetle anlamalılar. Meseleye taktiksel olarak değil, kalıcı bir çözümle bakmalı” çağrısında bulundu.
HABER MERKEZİ