Mereş merkezli depremlerde 89 kişinin öldüğü Diyar Galeria davasında müteahhitler Mehmet Şirin, Şeyhmus Yiğit, Sedat Eser ile fenni mesul Tevfik Demir’in ‘bilinçli taksirle ölüme neden olmak’ suçundan cezalandırılmasını istedi
Mereş merkezli depremde Amed’de yıkılan ve 89 kişinin enkazında can verdiği Diyar Galeria duruşması Diyarbakır 11’inci Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
Müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Şirin Yiğit, Şeyhmus Yiğit, inşaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir ile yakalama kararı bulunan Murat Eser, H. M. Y. ve İ. H. Y.’nin “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ve yaralanmasına neden olma” suçundan 22 yıl 6’şar aya kadar hapis cezasının istendiği davanın duruşmasında tanıklar dinlendi.
Yıkılan binada iş yeri bulunan avukat Feride Laçin, yıkılan binaların yanında yapılan Oryıl My Office binalarının inşaatı sırasında kazılan temelin Diyar Galeria’nın temellerine zarar verdiğini söyledi. Laçin, kendisinin kaldığı D Blok’un altında kalan marketin de bir kolonunun kesildiğini belirterek, sorumluların yargılanmasını istedi.
‘En önemlisi kolon kesilmesi’
İlk müteahhittin zemin etüdü yaptırarak inşaattan vazgeçtiği dönmede inceleme yapan inşaat mühendisi Suat Ezber de yaptıkları incelemede zeminin zayıf olduğunu tespit ettiklerini belirtti.
Ezber, “Bizim önerimiz 3 şekildeydi. Bu haliyle temellerin yapılmamasıydı. Temellerin yer altı sularından uzaklaşması gerekiyordu. Sonradan Mücahit Can’ın işi bıraktığını duydum. Benden istenmesi üzerine rapor yazdım. Temel’in bir kısmını Mücahit Can kazmıştı. Bu yerde risk olduğunu söylemiştik. Rapor kaybolmuş. Malzemeler de önemli, ama en önemli aktör kolon kesilmesi” ifadelerini kullandı.
‘Zemin sağlam değildi’
Jeoloji Yüksek Mühendisi Halis Dabas da zemin etüdüne ilişkin rapor hazırladıklarını ifade ederek, “Zemin zayıf bir zemindi, taşıma gücü düşüktü. Temel yapısının olmayacağını söyledik. Temel’in derinleşmesi gerektiğini söyledik. Biz raporu İnşaat Mühendisleri Odasına teslim ettik. O dönem bu raporlar zorunlu değildi. İnşaatı yapacak olan kişi odadan o rapor alıp projeyi de ona göre hazırlaması lazımdı. Kısmen binanın temeli kazılmıştı. Temel’in derinleştirilmesi gerektiğini söyledik ve yazdık. Temelde bir değişim yok ise zeminden kaynaklı bir sorun olmaz, üst yapısı ile olmuştur o zaman” diye konuştu.
Çalışanlar anlattı
Tanık Burhan Akalı ise inşaat sırasında çaycı olarak inşaatta çalıştığını işin başında Murat ve Sedat Eser’in bulunduğunu ifade etti. Ödeme ve işin kontrolünün Murat Eser’de olduğunu, Sedat Eser’in 15 günde ya da ayda bir inşaata geldiğini söyledi. Şirin Yiğit ise o dönem Ticaret Odası Başkanı olduğunu ve kontrol amaçlı arada bir geldiğini ifade eden Akalı, “Mehmet Şirin Yiğit’in de işle ilgili söz sahibi olduğunu duydum” dedi.
Galeria’nın inşaatında kalıpçı olarak çalışan tanık Mehmet Ali İpek ise “İnşaatı Eser ve Yiğitler yapıyordu. Ben oradayken 12 metrede 2 blok arasında bir yandan demir bağlanırken diğer yandan beton dökülmesi nedeniyle kayma oldu. Binalarla ilgili bir şey yoktu. Tekrar söküldü bir daha yapıldı. En küçük kolon 70-70 boyutunda kare kolon vardı. İki blok arasında da silindir kolonlar vardı. Nasıl çöktü hayret ettim” şeklinde konuştu.
Savcı ceza istedi
Tanıkların beyanlarının ardından mütalaasını mahkemeye sunan iddia makamı, hakkında yakalama kararı bulunan ve şu ana kadar yakalanamayan sanıkların dosyasının ayrılmasını talep ederek yakalanan sanıklar müteahhitler Sedat Eser, Mehmet Şirin Yiğit, Şeyhmus Yiğit, inşaat mühendisi fenni mesul Tevfik Demir’in ayrı ayrı “bilinçli taksirle ölüme neden olmaktan” ayrı ayrı alt sınırdan uzaklaşılarak cezalandırılmasını istedi.
Sanık ve avukatları, esas hakkındaki mütalaaya karşı savunmalarını yapmak üzere süre talebinde bulundu. Talebi dikkate alan mahkeme, duruşmayı 22 Mart’a erteledi.
Kaynak: MA