Türkiye Yayıncılar Birliği’nin ‘Düşünce ve İfade Özgürlüğü’ ödülleri sahiplerini buldu. Bu yıl ödüllere Yavuz Ekinci, Güldünya Yayınları ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti layık görüldü
Türkiye Yayıncılar Birliği’nin 1995 yılında beri verdiği ‘Düşünce ve İfade Özgürlüğü’ ödülleri sahiplerini buldu. 21 Şubat’ta düzenlenen törende ödül alanlarda biri Güldünya Yayınları oldu.
Yeni Akit gazetesi tarafından hedef gösterildikten sonra Aile Bakanlığı kararıyla “muzır neşriyat” ilan edilerek poşete konulan Christine Baldacchino’nin ‘Morris Micklewhite ve Turuncu Elbise’ kitabıyla ödül alan Güldünya Yayınları’nın yanı sıra, “terör örgütü propagandası yaptığı” iddiasıyla “Rüyası Bölünenler” isimli kitabı toplatılan, basım, dağıtım ve satışı yasaklanan yazar Yavuz Ekinci ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti ödüle layık görüldü.
Kadın mücadelesine destek
Düşünce ve İfade Özgürlüğü-Yayınevi kategorisinde ödül verilen Güldünya Yayınları, adını 2004’te ağabeyi tarafından öldürülen Güldünya Tören’den alıyor. Ödülü YAYBİR Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Ali Uçar’ın elinden alan Güldünya Yayınları Genel Yayın Yönetmeni Ayşe Düzkan yaptığı konuşmada, “Kitaplarımızı seçerken özgürlük, eşitlik ve adalet fikrinin sadece Batı’nın hakkı olmadığının bilinciyle Küresel Doğu’da ve Küresel Güney’de yayınlanmış kitaplara öncelik tanıdık. Kitaplarımızın bu ülkedeki eşitlik, özgürlük ve adalet mücadelesine az da olsa bir katkı yapacağına, özgür ve mutlu yaşamaya çalışan her kadının elinden tutacağına inanıyoruz” dedi.
‘Kitabım köyümün hikayesidir’
Düşünce ve İfade Özgürlüğü Ödülleri-Yazar kategorisinde ise Yavuz Ekinci, 2014’te yayımlanan “Rüyası Bölünenler” isimli romanıyla layık görüldü. Kitap hakında 14 Mart 2023’te “örgüt propagandası” gerekçesiyle toplatılma kararı verilmiş, basım, dağıtım ve satışı yasaklanmıştı. Ödülünü Türkiye Yayıncılar Birliği Başkanı Kenan Kocatürk’ün elinden alan Yavuz Ekinci, “Yaşar Kemal sayesinde yüzümü kendi evime yani kendi hikâyeme çevirdim. ‘Rüyası Bölünenler’ benim evimin ve evimdeki insanların, geniş anlamda köyümün, memleketimin yani ülkemin hikâyesidir” dedi.
‘Karanlıkla mücadele ediyoruz’
Ödüle layık görülen Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Yönetim Kurulu üyesi Uğur Güç ise plaketini Türkiye Yazarlar Sendikası Başkanı Adnan Özyalçıner ve PEN Türkiye Yönetim Kurulu Üyesi Haydar Ergülen’in elinden aldı. Güç, “Tüm bu karanlık baskı ortamında cesurca gerçekleri anlatmaya çalışan gazeteciler, yazarlar, sanatçılar ve akademisyenlerle birlikte mücadele ediyor, zorluklara ve olumsuzluklara hep birlikte göğüs geriyoruz” dedi.
Tören, yapılan konuşmaların ve toplu fotoğraf çekiminin ardından sona erdi.
KÜLTÜR SERVİSİ