Sendika üyesi oldukları gerekçesiyle TARİŞ fabrikası tarafından işten atılan 7 işçinin fabrika önünde başlattığı eylemde 65 işçi ve sendika yöneticisinin gözaltına alınmasını protesto eden Gıda-İş Sendikası, “Atılan arkadaşlarımız işe alınana kadar bu işletmenin önünden gitmeyeceğiz” dedi.
İzmir’in Çiğli Organize Sanayi Bölgesi’nde faaliyet gösteren TARİŞ fabrikasında çalışırken DİSK’e bağlı Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası’na (Gıda- İş) üye olan 7 işçi, dün fabrika yönetimi tarafından işten çıkarıldı. İşten çıkarmaların devam edeceği söylentileri üzerine dün akşam mesai sonrası işçiler, fabrikada önünde eylem başlattı. İşten atılan arkadaşlarının geri alınması ve sendikanın tanınması talebiyle eyleme geçen işçilere çevik kuvvet ekiplerince müdahale ettikten sonra 65 işçi ve sendikacı gözaltına alındı. Bugün Konak İlçesi Emniyet Güvenlik Şubesi’nde ifadeleri alınan işçiler serbest bırakıldı. İşten çıkarımlara ve dün gece gözaltına alınıp serbest bırakılan arkadaşlarına destek veren Gıda-İş Sendikası, fabrika önünde basın açıklaması yaptı. Açıklamaya Türk-İş’e ve DİSK’e bağlı sendikalar ve siyasi parti temsilcileri de destek verdi. İşçiler adına açıklamayı Gıda-İş Genel Başkanı Seyit Aslan yaptı.
‘Kabul edilemez’
Arkadaşlarını fabrikanın genel müdürü ve yöneticileri hangi hukuki gerekçelerle işten attılar bunu açıklamasını yapması gerektiğini söyleyen Aslan, “Bugün görüşmek için işverenle mutabık kalmıştık. Ama her ne olduysa dün akşam komitedeki arkadaşlarımızı keyfi hukuksuz bir biçimde iş akitlerine son verdi. TARİŞ işçilerinin attığı arkadaşlarımıza sahip çıkıyoruz. İçerdeki arkadaşlarımız, işçilerin neden atıldıklarına dair açıklama almak için fabrika bahçesinde bir araya geldiler ve bu çok haklı talepleri suç sayıldı. İşverenin şikayeti ile gözaltına alındılar. İşçi arkadaşlarımızın beklemesi ve talebi suç sayılamaz. Fabrikanın genel müdürü ve yöneticileri hangi hukuki gerekçelerle işten attılar bunu açıklamalı. Şimdiye kadar iyi çalışıyor dediğiniz işçiler verimsiz derseniz bu yalan olur. İşverenin işçileri istifaya ve sendika değiştirmeye zorlaması suçtur. 20 yılını emek vermiş alın teri dökmüş işçilere baskı yapılması kabul edilemez” diye konuştu.
‘İşe alınana kadar buradayız’
İşçiler istediği gibi istediği sendikaya üye olma hakkının bulunduğunu kaydeden Aslan, “Biz de burada karışıklık istemiyoruz. İş huzuru ve iş barışı isteriz ama bunun için işverenin haklarımızı tanıması lazım. Yoksa bu kapıdan ayrılamayız. Bu ülkede anayasal özgürlüklerin yasalara yazılı olduğunu ancak bu hakkı kullanmak için direnmek mücadele etmek gerekir. İşveren keyfi olarak işten atarken, sendikadan istifa baskısı yaparken ikna odaları kurarken suç işlemiyor mu, bu yasalar hep işverenden yana mı olacak? Alınteri ile çalışanların hak ve özgürlükleri garanti altına alınmazsa hak ve özgürlükten bahsedilemez. Buradan bir kez daha TARİŞ yönetim kurulu başkanı ve kamuoyuna duyuruyoruz; talebimiz insanca yaşayabilecek bir ücret almak ve tarafların uzlaşması ile bunu elde etmesidir. Atılan arkadaşlarımız işe alınana kadar bu işletmenin önünden gitmeyeceğiz” dedi.
Kaynak: MA