İsviçre polisi, iltica talebi kabul edilmeyen ve Zürih Havaalanı’nda tutulan Ramazan Turan isimli Kürt gencini, yerlerde sürükleyerek geri göndermek üzere uçağa bindirmek istedi. Turan, hala havaalanında tutuluyor.
Ramazan Turan (24) isimli bir Kürt genci, 35 gün önce Brezilya üzerinden İsviçre’nin Zürih Havaalanı’na inmesi sonrası iltica talebinde bulundu. Ancak iltica talebi kabul edilemeyen Turan, önceki gece zorla geri gönderilmek istendi. Geri gönderilmek üzere zorla uçağa bindirilmek istenen Turan, İsveç polisi tarafından yerde sürüklendi.
Turan’ın yerde sürüklendiği anlara ait cep telefonundan çekilmiş görüntüler, özellikle sosyal medyada büyük tepkilere neden oldu.
‘Ya Türkiye ya da Brezilya’
A Kurdish journalist from Diyarbakir (Ramazan Turan) is dragged by Swiss police to be deported to Brazil (they consider Brazil safe). He has 2 court cases opened against him in Turkey, no guarantee that Brazi will allow him to stay @Amnesty_Schweiz @AlexandraKarle @BeatGerber3 pic.twitter.com/pWCIYt9CvY
— Wladimir van Wilgenburg (@vvanwilgenburg) November 6, 2018
Bu görüntüler sonrası Turan, yaşadıklarını Mezopotamya Ajansı’na (MA) anlattı.
Turan, yerde sürüklenerek götürüldüğü havaalanındaki polis merkezinde İşveç polisinin kendisine ‘Ya Türkiye ya da Brezilya, tercihini yap’ dediğini aktardı. İki ülkeye de can güvenliği olmayacağı gerekçesiyle gitmeyi reddettiğini söyleyen Turan, polislerin kendisini bir süre burada tuttuktan sonra tekrardan havaalanı içerisinde yer alan İltica Başvuru Merkezi’ne götürdüğünü aktardı.
Turan, mültecilere karşı nefret söylemi kullanan bir kişinin Başbakan olarak seçildiği Brezilya’ya her an için gönderilme tehlikesi ile karşı karşıya olduğunu dile getirdi.
15 kişi daha var
Edinilen bilgilere göre, Turan’ın yanı sıra İsviçre Brezilya, Güney Afrika ve Türkiye üzerinden ülkeye gelerek iltica talebinde bulunan 21 Kürt, iki ayı aşkın bir süredir Zürih Havaalanı’nda tutuluyor. Başvuruları ret edilip geldikleri ülkelere geri gönderilmek istenen bu kişiler, geri gönderilmeleri durumunda 6 ile 30 yıl arasında değişen hapis cezası ile karşı karşıya.
Havaalanında bekletilen 21 kişiden aralarında çocuklarında bulunduğu 6 kişi, kamuoyu baskısı sonucu geçtiğimiz günlerde mülteci kamplarına yerleştirilmişti. Diğer 15 kişi ise hala havaalanında tutuluyor.
İsviçre, Brezilya’yı mülteciler için güvenli bir ülke olarak görmesine rağmen bu noktada farklı kararlar alabiliyor. Geçtiğimiz aylarda Brezilya üzerinden İsviçre’ye gelerek iltica talebinde bulunan kimi kişilerin taleplerine ilk başta ret kararı verilmiş, daha sonra ise başvuruları kabul edilmişti.