İliç’teki siyanür faciasının ardından, bölgede yapılan çalışmalarda kayan siyanür yüklü liç yığının 20 milyon metreküp olduğu belirtilmiş olmasına karşın sonraki çalışmalarda bu hacmin 35 milyon metreküp olduğu ortaya çıktı
Erzincan İliç’te ağır kusurlu olduğu açıklanan ABD’li SSR Mining şirketinin Türkiye müdürü tutuklandıktan sonra adli kontrol şartıyla serbest bırakılması dikkat çekti. Şirketin ana merkezinin ise hiçbir sorumluluk almayacağı ortaya konan tutumlarından anlaşılmakta. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, şirketin temsilcilerini olay sahasında göremediğini söylerken, SSR madenciliğin Amerika’da bilgilendirmeler yaptığı belirtiliyor. Cumhurbaşanı Erdoğan’ın her konuda çıkıp açıklamalar yaparken, yaşananlar karşısında ortağı ile birlikte sessizliğini koruyor. Bölgede yapılan çalışmalarda ise kayan, siyanür yüklü liç yığının hacminin 20 milyon metreküp olduğunun belirtilmiş olmasına karşın, sonraki çalışmalarda bu hacmin 35 milyon metreküp olduğu ortaya çıktı.
5 milyon m3 daha akacak
İliç’te 35 milyon metreküp olduğu bildirilen siyanür yüklü yığına bir çözüm üretilmesi mümkün görülmezken, siyanürlü yığının, Mereş Çöllolar da olduğu gibi işçilerin mezarı olacağı anlaşılıyor. Siyanür yüklü yığının taşınmasından söz edilirken, bu yığınların kazısı bitmiş maden alanlarına veya çöktüğü alanda bırakılma planları yapılırken, bölgenin yeraltı suları ve dereler siyanüre boğulacak. İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya da, maden sahasında açıklama yaparken, liç alanında 35 milyon metreküp toprak olduğuna dikkat çekerken, toprak kaymasıyla birlikte Sabırlı Dere’ye 5 milyon metreküplük yeni bir kütlenin daha geldiğini söyledi.
SSR’nin en kıymetlisi Çöpler ve Hod
SSR Mining şirketi 4 ülkede faaliyet gösterirken, en önemli maden sahaları olarak Erzincan Çöpler, Dersim Çakmaktepe ile Artvin’deki Hod madenlerini gösteriyor. Amerikan şirketi SSR Madencilik, merkezi Vancouver’da olan eski bir Kanada şirketi ile Alacer Gold adlı ABD merkezli bir şirketin birleşmesiyle ortaya çıkan bir şirket. Alacer Gold Erzincan madeninin asıl ruhsatına sahipolan şirket. Erzincan’daki madeni ise bu şirketin ana ortağı olduğu Anagold Madencilik Sanayi ve Ticaret A.Ş. işletiyor. Anagold Madencilik’in Türkiye’deki ortağı ise Çalık Holding.
İşbirlikçi Çalık Holding
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Başdanışmanı ve Yönetim Kurulu Üyesi Hakkı Akil, “Operasyonel bir sorumluluğumuz yok. Sadece finansal yatırımcıyız” açıklamasını yaparken, işletmede sorumlulukları olmadığını belirtmesi dikkat çekici bir durum. Aynı şirket ortaklığı yine Çalık Holding’le Artvin Hod Köyü coğrafyasını zehirlemeye devam ederlerken, işbirlikçi Çalık Holding’in sorumluluk almak istememesi kabul edilemez.
EKOLOJİ SERVİSİ