İliç’teki siyanür faciasının üzerinden 8 gün geçti ancak 9 işçiye hala ulaşılamadı. Öte yandan Anagold Madenciliğin, gerekli iki radarı ve robotik cihazı almadığı ortaya çıktı
Erzingan İliç’te Anagold Madenciliğin işlettiği Çöpler Altın Madeni’nde yaşanan siyanür faciasının üzerinden 8 gün geçti. Göcüğün yaşandığı 13 Şubat’ta tonlarca toprağın altında 9 işçi mahsur kaldı. İşçileri arama çalışmaları devam ederken dün Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Alparslan Bayraktar, işçileri aramak için başlatılan kurtarma çalışmalarının durduğunu açıkladı. Bayraktar açıklamasında heyelan riski olduğunu söyledi.
Kayan toprak bölgenin onda biri
Öte yandan, BirGün’den Nurcan Gökdemir’in haberine göre; uzman mühendislerden korkutucu bir uyarı geldi. Yarıda, “Kayan toprak, kayması olası bölgenin sadece onda biri. Kayan bölgenin arkasındaki dere yatağında toplanacak yağmur sularının etkisiyle daha büyük bir bölgede kayma yaşanabilir” ifadeleri kullanıldı.
Tepkiler üzerine işçiler 1 Nisan’a kadar izinli
Anagold Madenciliğin, facianın ardından işçileri mesaiye çağırdığı ve iş ilanı verdiği ortaya çıkmıştı. Göçük altındaki işçileri arama çalışmaları devam ederken, Anagold’un taşeronu Çiftay Şirketi, çalışanlarına mesaj atarak vardiyaya çağırmış ve şu açıklamayı yapmıştı:
“Arkadaşlar normal vardiya devam ediyor. İşe çıkacakmış gibi hazır bir şekilde vardiya saatlerinde duyarlı olalım. Gereksiz haberlere kulak asmayalım. Gelişmelerden haberdar edeceğiz kimse yazılı bir izin almadan bir yere gitmesin.”
Yükselen tepkilerin ardından Anagold, işçilere 1 Nisan’a kadar izin verdiğini açıkladı.
Anagold işçileri ve doğayı ölüme sürüklüyor
Facia yaşanmadan önce sivil toplum kuruluşları, ekoloji örgütleri, bilim insanları ve İliç’te çalışan işçilerin uyarılarına rağmen şirket hiçbir önlem almadı. Facia yaşandığından beri ise Anagold’un işçilerin ve doğanın hayatını hiçe saydığına dair birçok detay ortaya çıkıyor.
Sözcü yazarı İsmail Saymaz, meydana gelen altın madenindeki faciaya ilişkin görevli mühendislerin ifadelerine ulaştı. Adli kontrol şartıyla serbest bırakılan Jeoteknik Mühendisi Ali Rıza Kalender ile mühendis Mehmet Türk’ün ifadeleri facianın ortaya çıkışını gözler önüne serdi.
Çatlak ve yarıklar için uyarmışlar
Kalender ifadesinde, facianın meydana geldiği gün saat 11.00’de liç bölgesine geçerek çatlak ve yarıklarda incelemelerde bulunduklarını ve çalışmaların durdurulmasını istediklerini ve sahaya kimsenin girmemesi konusunda uyarılarda bulunduklarını söyledi.
Ofise geçmesinin ardından radar sisteminin hareket artışı olduğunu gözlediği ve şirket temsilcisi İan Ronald Guille’e saat 12 sıralarında e-posta gönderdiğini belirtti. Kalender e-postada şu ifadeleri kullandığını anlattı: “E-mailde hareket hızı artışını, operasyonların durdurulmasını, çatlaklarının çimento ile kapatılmasını söyledim.”
‘Cihaz alınmış olsaydı önceden haberimiz olabilirdi’
Saymaz’ın yazısının ilgili bölümü şöyle:
Kalender, radarın üç gün önce uyarı verdiğini belirterek şunları söyledi: ‘Evet, radar uyarı v radar ermiştir. 11 Şubat-13 Şubat arasında radarı k radar ontrol ettim. 20 milimetre ile 40 milimetre arası günlük hareket tespit ettik. Bu, Anagold’un Tetikleyici Eylem Planı’nda normal uyarı seviyesindedir.’
Kalender, yığın liçinin madenin doğusu kısmında yer aldığını, radarın bu bölgeyi net olarak görmediğini ifade etti.
Kalender: Doğu bölgesini radar net görmemektedir. Robotik Total Station cihazı alınmasıyla ilgili bütçe talebinde bulunduk. Bu cihaz olmuş olsaydı bölge daha detaylı incelenebilirdi. Önceden haberimiz olabilirdi.”
GÜNCELLENİYOR….