Londra’da düzenlenen Üçüncü Kürt Konferansında, Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için mücadeleyi yükseltecekleri mesajı verildi
PKK Lideri Abdullah Öcalan’a dönük uluslararası komplonun yıldönümünde Britanya Kürt Halk Meclisi tarafından düzenlenen “Üçüncü Kürt Konferansı” sona erdi. Londra SOAS Üniversitesi’nde gerçekleşen konferansa, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Diyarbakır Milletvekili Cengiz Çandar, İşçi Partisi Milletvekili Loyds Russel Moyle, Siyasetçi Feleknas Uca, Kuzey ve Doğu Suriye Özerk Yönetimi’nden Dr. Abdulkadir Omer, Asrın Hukuk Bürosu’ndan Mazlum Dinç, Unite the Union’dan Simon Dubbins, Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Thomas Jeffrey Miley, İtalya Demokrasi için Araştırmalar Merkezi Üyesi Av. Michela Arricale katıldı
Konferansta, “Ortadoğu’daki Kriz Gerçekliği; Türkiye, Suriye, Irak, İran” ve “Genel Bölge Değerlendirmeleri, Jin Jiyan Azadi; Kadın Özgürlüğü Yolunda Toplumsal Barış İnşası” ve Kürt Sorununa Barışçıl Çözüm; Öcalan ve Tecrit Politikası” başlıklı üç oturum yapıldı.
‘Tecride karşı sürekli mücadele’
Açılış konuşmasını yapan Britanya Kürt Halk Meclisi Dış İlişkiler Temsilcisi Agit Karataş, 15 Şubat gününün Kürt halkı tarafından unutulmayacak kara bir gün olduğunu ifade etti. Abdullah Öcalan üzerindeki tecridin Kürtleri ve dostlarını endişelendirdiğini söyleyen Karataş, tecridin hukuksal olarak kabul edilemeyeceğini vurguladı. Tecride karşı tavırlarının sürekli mücadele olacağını belirten Karataş, “Biz tecride ve esarete karşı 10 Ekim hamlesini sahipleniyoruz” dedi.
‘Fikirlerden ve direnişten korkuyorlar’
İrlanda Siin-Fein Milletvekili Francie Molloy de, Kürt halkı ile aynı mücadele içerisinde yer alan bir hareketten geldiğini dile getirdi.
Britanya Parlamentosunda yer almalarına rağmen İngiliz parlamentosuna bağlılık yemini etmediklerini dile getiren Molloy, “Bizler Sinn Féin olarak İngiliz emperyalizmini reddediyoruz. Kariyer peşinde koşanlar değil; devrimci temelde aktivizmi esas alıyoruz. Biz İrlanda Halkı olarak mücadelemizi diğer dost mücadelelerle dayanışmanın önemini iyi biliyoruz” dedi.
İrlanda özgürlük mücadelesinde tutsak düşen cezaevinde milletvekili seçilen ve milletvekili iken ölüm orucunda yaşamını yitiren Bobby Sands’e değinen Molloy, şunları söyledi: “İngiltere, Bobby Sands’tan korktuğu gibi Türkiye devleti de Öcalan’ın fikirlerinden ve direnişinden korkuyor. Bu yüzden Öcalan mutlak tecrit altında tutuluyor. Öcalan 25 yıldır tutsak ve biliyoruz ki onun fikirleri özgür. Kürt siyasi tutsaklara özgürlük talebiyle dayanışmalıyız. Başta Öcalan olmak üzere tüm zindan mücadelesiniz, direnişinizi selamlıyoruz.”
‘Jin Jiyan Azadî’
Konferansın ilk bölümü “Jin, Jîyan, Azadî: kadın özgürlüğü temelinde Ortadoğu’da çözüm ve toplumlararası barış” konulu oturum ile başladı.
Konferansta Kürt Kadın Hareketi adına konuşan Deniz Bilgin, ‘Jin Jîyan Azadî’ sloganının İran’da Jina Emini’nin katledilmesiyle kadınların başlattığı isyan ve direniş ile daha fazla duyulan sloganın altında bugünkü sorunları çözecek bir felsefe olduğunu söyledi.
‘Azadî..’
Uluslararası Barış Heyeti’nde yer alan ve bir süre önce Türkiye’ye giderek Abdullah Öcalan ile görüşmek isteyen heyette yer alan Politik Ekoloji Vakfı kurucu üyesi Eva Schonveld ise Türkiye’ye yaptığı ziyaretteki deneyimlerini aktardı.
Schonveld, “Azadî (özgürlük), bize şunu hatırlatıyor; birbirimizin ve yaşamın hizmetinde hareket ettiğimizde, tahakküm sisteminin bize söylediğinden çok daha güçlüyüz. Gücü paylaştığımız, çeşitliliğimizi kutladığımız, anlaşmazlıklarımızı ve çatışmalarımızı dinleyerek, anlayarak ve dönüştürerek başa çıktığımız, küçük benliklerimizin bizi yakalayacağına güvenebileceğimiz daha büyük, paylaşılan bir bütünün parçası olarak deneyimlendiği bir dünya vizyonunu sunuyor. Azadî’yi yaşayan insanlar dünyamızı dönüştürebilir ve dönüştürecek.
Karşılaştığımız çaresiz zamanlar Jin Jîyan Azadî’yi öne çıkardı. Bu sadece bir slogan değil, gerçeğin bir beyanı ve yeni (ve eski) bir yaşam tarzı vizyonudur. Bu güçlü ve gerekli; sadece Kürtler için değil, sadece Orta Doğu için değil, sadece kadınlar için değil, tüm dünya için hepimiz için” diye belirtti.
Jineoloji kolektif bilinçtir
Kürt gazeteci ve yazar Nagihan Akarsel’i anarak konuşmasına başlayan İskoçya Jineoloji Komitesi üyesi Leonna Ni Ghoill, Jineoloji kavramının Kürt feminizmi için kullanılan bir terim olmadığını vurgulayarak, “Kadınların özgürleşmesi ve toplumun ataerkil sistemin bilgisinden ve baskısından kurtulması, ideolojik olarak Rojava devrimi ve Kürt kurtuluş hareketinin merkezinde yer alıyor. Kolektif yaşam, kolektif bilinç ve iş birliği çok eskidir ve yaşamın temelidir” dedi.
‘Tecrit Kürt sorununun çözümsüzlüğünün en büyük nedeni’
Söz alan Feleknas Uca da tecrit siyasetinin Kürt sorununun çözümsüz kalmasının en önemli nedeni olduğunu söyledi. Uca, Êzidî toplumunun uğradığı soykırımları anlatarak, Abdullah Öcalan’ın bu durumu önceden öngördüğünü ve sürekli Êzidîlerin öz savunmalarını almalarını istediğini anlatarak, “Abdullah Öcalan’ın mesajları uluslararası alanda doğru bir şekilde ele alınmış olsaydı Êzidîlere dönük DAİŞ soykırımı yaşanmazdı” diye belirtti.
‘Öcalan özgürleşmeli’
Cambridge Üniversitesi’nden Dr. Thomas Jeffrey Miley ve İtalya Demokrasi için Araştırmalar Merkezi Üyesi Av. Michela Arricale ise yaptıkları sunumlarda, Abdullah Öcalan’ın paradigması ve Kürt özgürlük hareketinin Ortadoğu’nun toplumsal barışı için önemli bir zihniyet devrimi gerçekleştirdiğini Ortadoğu ve Kürt barışı için Öcalan’ın özgürleşmesi gerektiğini vurguladı.
‘Öcalan’a özgürlük’ talebi
Yapılan sunumların ardından Britanya Kürt Halk Meclisi Eşbaşkanları Seyit Suruç ve Aso Kamali tarafından konferansın sonuç bildirgesi okundu.
Bildirgede Birleşik Krallık çapında kampanyanın yanında yer alma ve destekleme çabalarının bir parçası olarak 5 maddelik bir irade beyanında bulunularak, şunlara yer verildi:
“Abdullah Öcalan’a Özgürlük, Kürt Sorununa Siyasi Çözüm kampanyasına bağlılığımızı ilan ediyoruz ve Ortadoğu’da barış ve istikrarın önemli bir adımı olarak Öcalan’ın derhal serbest bırakılmasını savunuyoruz. Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü için çağrıyı yükseltmek için diplomatik kanalları harekete geçirecek ve Birleşik Krallık’taki siyasi paydaşlar ve karar alıcılarla iletişim kuracak ve serbest bırakılmasının siyasi bir çözümün takibi sürecindeki önemini vurgulayacağız.”
DIŞ HABERLER