Licik’teki maden faciasını protesto eden KESK, DİSK, TMMOB ve İTO, ‘Sorumlular yargı karşısında hesap vermeli, tüm ÇED kararları kararı iptal edilmeli ve işletme derhal kapatılmalı’ çağrısı yaptı
Kamu Emekçileri Sendikaları Konfederasyonu (KESK), Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK), Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) ve İstanbul Tabip Odası (İTO), Erzîngan’ın Licik (İliç) ilçesinde bulunan, Anagold şirketine bağlı altın madeninde dün meydana gelen maden faciasına tepki göstermek için Kadıköy İskele Meydanı’nda bir araya gelerek basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamada, “Erzincan İliç’te göz göre göre gelen felaketin sorumluları hesap verecek” pankartı açıldı. Eylemde sık sık “kader değil cinayet”, katiller halka hesap verecek sloganları atıldı.
Açıklamaya birçok kurum temsilcisi ve Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) MYK üyesi Musa Piroğlu’nun yanı sıra çok sayıda yurttaş katıldı. Basın açıklamasını TMMOB İl Koordinasyon Kurulu Sekreteri Seyfettin Avcı okudu.
‘Şirket faaliyetlerine devam edecek’
Maden faciasından günler sonra yetkililerin ancak gelen tepkiler üzerine açıklama yapabildiğini belirten Avcı, “Yaşanan felaketin üzerinden geçen 5 günün ardından ancak şirket hakkında para cezası uygulanmış, “analiz sonuçlarına göre ise lüzum görülen alanlarda çevresel iyileştirme çalışmalarına devam edileceği” beyan edilmiştir. Ve yine ancak kamuoyunda tepkilerin büyümesi ve sürmesi ile yaşanan felaketin üzerinden geçen 6 günün ardından şirketin faaliyetlerinin durdurulmasına karar verilmiştir. Akabinde ise hiçbir şey olmamış gibi durdurma kararı kaldırılmış ve şirket faaliyetlerine devam etmiştir” diye konuştu.
Sorumlusu iktidar
Yaşananların sorumlusunun siyasal iktidar olduğuna vurgu yapan Avcı, “Tüm bilimsel gerçeklere ve uyarılara rağmen bu yaşananların sorumlusu, faaliyeti yürütenler kadar yürümesine olanak sağlayan, izin verenler, ülkemiz kaynaklarının, doğamızın bir grup yabancı sermayenin çıkarları uğruna yağmalanmasına göz yuman siyasal iktidardadır. İvedilikle sonuçlandırılması yasa ile zorunlu tutulan davaları sürüncemede bırakan, uzamasına neden olan, üzerinden yıllar geçmesine karşın halen yürütmenin durdurulması talebini dahi karara bağlayamayanlardır” diye belirtti.
Son olarak taleplerini sıralayan Avcı, “Bir kez daha sesleniyoruz; madenlerimiz ulusal ve uluslararası sermaye gruplarının yağma alanı olmaktan çıkarılmalı, İliç’te yaşanan felaketin tüm sorumluları yargı karşısında hesap vermeli, tüm ÇED kararları kararı iptal edilmeli ve işletme derhal kapatılmalıdır” dedi.
Açıklama sloganlarla sona erdi.
HABER MERKEZİ