İhraç edilenler ve güvenlik soruşturmasına takılan hekimlerin SGK ile anlaşması olan yerlerde çalışmasını engelleyen 5’inci madde komisyondan geçti. 11 saat süren görüşmeler sırasında üyelerin değerlendirme yapmasına izin verilmedi.
AKP’nin sağlıkta şiddeti önleme iddiasıyla Meclis’e getirdiği “Sağlıkla İlgili Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Teklifi”nin 5’inci maddesi komisyondan geçti.
Güvenlik soruşturmasına takılan ve KHK ile ihraç edilen hekim ve diş hekimlerinin Sosyal Güvenlik Kurulu (SGK) ile anlaşmalı hastanelerde çalışmasını engelleyen teklifin ilgili 5’inci maddesi Sağlık, Aile, Çalışma, Sosyal İşler Komisyonu’nda geçti. Komisyondaki görüşmeler,11 saat sürdü.
Komisyon üyelerine söz verilmedi
Muhalefetin itiraz ettiği tasarı maddesine ilişkin görüşme sırasında tartışmalar yaşandı. Komisyon üyelerinin maddeye ilişkin değerlendirme yapılmasına izin verilmeden oylamaya geçildi. Bunun üzerine muhalefet, masalara vurup ses çıkararak durumu protesto etti.
Yaşananların Anayasaya aykırı olduğu yönünde itiraz eden CHP, HDP, İYİ Parti, Saadet Partisi ve TİP, yaşananları “korsan oylama” olarak niteledi. Oylamanın meşruiyetinin olmadığını dile getiren muhalifler, oylama şeklini tutanak altına alarak, Meclis Başkanlığı’na itirazda bulunacaklar.
‘Faşizme karşı direnmek haktır’
CHP İstanbul Milletvekili Ali Şeker, sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı açıklamada, kendisine söz verilmeden oylamaya geçildiğini belirterek, “Sağlık Komisyonu üyesiyim. 5. madde üzerine söz istedim. 11 saat beklettiler. Bana, bekleyen komisyon üyeleri ve milletvekillerine söz vermediler. Komisyon Başkanı AKP Grup Başkanları’nın talimatıyla oylamaya geçti. Faşizme karşı direnmek haktır” dedi.
5’inci madde nedir?
Kabul edilen 5’inci maddeye göre, terör örgütlerine veya Milli Güvenlik Kurulu (MGK) tarafından devletin milli güvenliğine karşı faaliyette bulunduğuna karar verilen yapı, oluşum veya gruplara üyeliği, mensubiyeti, iltisakı veya bunlarla irtibatı olduğu için kamu görevinden çıkarılan tabipler, diş tabipleri ve tıpta uzman olanlar, sadece sosyal güvenlik kuruluşu ile sözleşmesi bulunmayan sağlık kuruluşlarında veya muayenehanede çalışabilecek. Düzenledikleri raporlar yargı kararlarına ve idari işlemlere esas alınamayacak.