Lübnan eski Başbakanı Saad el-Hariri, babası Rafik el-Hariri’nin Hizbullah mensupları tarafından öldürüldüğünü söyledi
Lübnan’da 31 Ekim 1992 – 2 Aralık 1998 arası başbakanlık yapan Refik el-Hariri’nin başkent Beyrut’ta 14 Şubat 2005’te suikast sonucu öldürüldü. Hariri, Beyrut’taki St George Oteli yakınlarındaki bir kavşağın bir tonluk TNT ile havaya uçurulması sonucu aracında hayatını kaybetti.
Lübnan Başbakanı Saad el-Hariri, babası Refik el-Hariri’nin başkent Beyrut’ta öldürülmesinin 19. yıl dönümü dolayısıyla Suudi Arabistan merkezli Al Hadath televizyon kanalına açıklamalarda bulundu.
Babasının öldürülmesi ve olayın üzerinden 19 yıl geçmesine rağmen faillerin adalet önüne çıkarılmadığının altını çizen Hariri, şunları söyledi: “Lübnan devleti olarak failleri tutuklayamadık ancak (Rafik Hariri’yi) öldürenler Hizbullah üyesi oldukları malum. Yakalamadık çünkü ülkede bir iç savaşın çıkmasını istemedik. Faillerin bir kısmı daha sonra Suriye’de öldü.”
Hariri, Ocak 2022’de bıraktığı siyasi hayatına geri dönecek misiniz sorusu üzerine “Şu an için kararımdan geri adım atmayacağım. Her şey vaktinde güzel” dedi.
Lübnan’da Fransa’nın manda yönetiminden kurtularak bağımsızlığına kavuştuğu 22 Kasım 1943’ten bu yana iki cumhurbaşkanı ve 3 başbakanın yanı sıra çok sayıda siyasetçi, din adamı ve gazeteci suikast sonucu hayatını kaybetti. Refik Hariri de 2005’te bomba yüklü araçla düzenlenen suikast sonucu korumaları ve yardımcılarıyla hayatını kaybetti.
Uluslararası Lübnan Mahkemesi
Lübnan hükümeti, ülkedeki bölünmüşlük ve karışıklığı da dikkate alarak Hariri suikastı konusunu Birleşmiş Milletlere (BM) devretmişti. BM Güvenlik Konseyi de 29 Mart 2006’da Uluslararası Lübnan Mahkemesi’nin kurulmasına karar vermişti. Haziran 2007’de statüsünün yürürlüğe girmesinden sonra 1 Mart 2009’da çalışmalarına başlayan Uluslararası Lübnan Mahkemesi, suikastın faili Selim Cemil Ayyaş hakkındaki kararını 11 Aralık 2020’de açıklamıştı. Mahkeme, Hariri ve beraberindeki 21 kişinin ölümünden sorumlu tutulan ve gıyaben yargılanan Hizbullah örgütü üyesi Ayyaş’ı 5 kez müebbet hapis cezasına çarptırmıştı. Mahkemeyi ve kararını kabul etmeyen Hizbullah, suikastı İsrail’in işlediğini öne sürmüştü. Hizbullah Lideri Hasan Nasrallah, Hariri ve beraberindekilerin ölümüne yol açan saldırıdan bir gün önce olay yerinde İsrail için çalışan bir Lübnanlı ajanın incelemeler yaptığını, önceden Hariri’nin kullandığı yolların ve suikastin düzenlendiği yerin izlendiğini iddia etmişti.
BEYRUT