DEM Parti Grup Başkanvekilleri, İliç ilçesi altın madeninde yaşanan toprak kaymasına dair durum tespiti ve sorumluların açığa çıkartılması için Meclis’e araştırma önergesi verdi
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Grup Başkanvekilleri Gülistan Kılıç Koçyiğit ve Sezai Temelli, Erzîngan’ın İliç ilçesinde Anagold Madencilik’in faaliyet yürüttüğü Çöpler Madeni’nde siyanürlü liç dağının kayması sonucu açığa çıkan durumun tespiti ve sorumlularının açığa çıkarılması amacıyla Meclis Başkanlığı’na araştırma önergesi verdi.
Önergede, yıllardır çeşitli meslek odalarının, bilim insanlarının, ekoloji aktivistlerinin, bölge yurttaşlarının ve avukatların yapmış olduğu uyarılara rağmen söz konusu şirketin faaliyetlerine devam ettiği belirtildi. Gerekçenin devamında “Partimiz tarafından da konu hem ilgili komisyonlarda doğrudan ilgili Bakana sorulmuş hem de soru ve araştırma önergeleri ile gündeme getirilmiştir. Ancak iktidar hiçbir uyarımızı dikkate almamıştır. Keban, Karakaya ve Atatürk barajlarını besleyen Fırat Nehri’ne 350 metre mesafede bulunan maden sahası siyanür ve sülfürik asit yüklü atıklarla kilometrelerce etki alanı bulunan toprağı, suyu ve havayı zehirleme potansiyeline sahiptir” denildi.
‘Murat Kurum’un imzasını taşıyan ÇED raporu’
Gerekçede şu ifadelere yer verildi:
“Çöpler Madeni’nin ilk Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) çalışmaları 2007-2008’de yürütülmüş, 2008’de verilen “ÇED Olumlu” kararında 18 yıl sürmesi planlanan faaliyetlerde 100 milyon ton kaya (pasa) ve 52 milyon ton cevher çıkarılacağı belirtilmiştir. Fakat işletme sürekli kapasite artırıma gitmiş, 2014’teki ÇED raporunda pasa 173 milyon tona, 2021’de 420 milyon tona çıkarılmış, 85,3 milyon ton cevher çıkarılması planlanmıştır.
Dolayısıyla son olarak, dönemin bakanı Murat Kurum’un imzasını taşıyan ÇED olumlu raporu ile maden alanının 3 kat artırılmasına izin verilmiştir. Patlatma yöntemiyle madeninin çıkarıldığı bu alan, Çöpler Köyü’ne 2, Bahçeler Mahallesi’ne 2,2, Sabırlı Köyü’ne 2,8, İliç ilçesine 3,7 kilometre uzaklıkta, proje alanı olarak belirlenen bin 746 hektar alanının kadastro kayıtlarına göre yüzde 45’i orman, yüzde 43’ü hazine ve yüzde 5’i mera arazisidir.
2023 yılında, SSR Mining’e ait 72 milyon dolar vergi borcunun silinmesi şirketin ölümcül faaliyetlerinin cezalandırılmaktan ziyade ödüllendirildiğinin ifadesidir. Israrlı bir biçimde ‘kapatılsın’ uyarılarının dikkate alınmadığı ve profili aktarıldığı gibi olan bu şirketin faaliyetlerine pervasız bir biçimde devam etmesi ne yazık ki 13 Şubat 2024’te ikinci bir felaketin yaşanmasına sebebiyet vermiştir.”
Kaynak: MA