Kış koşullarına rağmen karlar altında ve kar patikalarında coşkulu karşılamalarla ilerleyen yürüyüş finali 15 Şubat’ta Amara’da gerçekleşecek. Yürüyüşün takip ettiği rota Kürt halkı ve Türkiye halkları açısından tarihsel bir öneme sahip
PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü ve Kürt meselesinin demokratik çözümü için 1 Şubat 2024’te startı verilen ‘Büyük Özgürlük Yürüyüşü’ Kurdistan devrim tarihinin şekillendiği güzerhgahta ilerliyor. Yürüyüşün 12. günü 12 Şubat Pazartesi Wan kolunda yer alıp “Zaman özgürlük zamanı” mesajı veren siyasetçiler ve demokratik kitle örgütü temsilcileri, Mêrdîn’in Şemrex (Mazıdağı) ilçesinde yürüyüşlerini sürdürdü.
İmralı Adası’nda olduğu gibi yine bir adada, Robben Adası’nda tutulan Nelson Mandela’nın özgürlüğü kampanyası gibi Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle Kürt sorununa siyasi çözüm temelinde başlayan kampanya dünyanın bir çok kentinde yürüyüşlere ve mitinglerle sürerken, 1 Şubat’a da Abdullah Öcalan’ın 75 yaşına atfen temsili 75 kişiyle Qers ve Wan’dan başlayan ‘Büyük Özgürlük Yürüyüşü’ Kurdistan’ın birçok kentinde devrim tarihinin ayak izinden ilerliyor.
1976’dan bugüne izler
Uzun yürüyüşte ‘Devrimim ayak izleri’nin olduğu, yürüyüşçülerin takip ettiği ve coşkulu karşılamaların yapıldığı yerler toplumsal hafızada önemli yer tuttu. Bu yerlerden bazıları 68 kuşağının hararetli ikliminde Ankara’daki çalışmalar sürecinde Abdullah Öcalan ve devrimci dinamiklerin 1976’da Kurdistan’da Agirî (Ağrı), Qers (Kars), Dêrsim, Çewlîg (Bingöl) Amed ve Dîlok, (Antep), Amed-Fis köyü gibi toplantılar yaptığı şehirlerdir. Yürüyüşçüler ve karşılayan kent sakinleri devrimci mücadele yürütenlerin anılarına, onların kaldıkları mekanlara dokunarak toplumsal mücadelenin birleştirici hafızasında yer aldı.
Kars Kalesi
Özgürlük Yürüyüşçüleri’nin ilk durağı Abdullah Öcalan’ın 1976 de ziyaret ettiği Kars Kalesi oldu. Öcalan, ardından Agirî’nin Bazîd (Doğu Beyazıt) ilçesine geçti. Kaleye çıkıldıktan sonra 40 kişi ile toplantı yaptı. Akif Yılmaz gibi birçok önemli kişinin katıldığı toplantının hemen ardından Digor’a ve Bazîd’e geçildi.
Zap ve Devrimci Gençlik Köprüsü
Türk ve Kürt halkının kardeşliğinin sembolüne dönüşen Zap üstüne Deniz Gezmiş ve devrimci öğrenciler tarafından yapılan Devrimci Gençlik Köprüsü tarih izlerinin olduğu yerlerden biri. Bir dönem havaya uçurulsa da 2010 yılında Türkiyeli devrimci gençler köprüyü yeniden inşa etmişti.
Yürüyüş 6’ıncı gününde Erzirom’un Xinûs (Hınıs) ilçesine geçerken Şêx Seîd anıldı.
Mehmet Hayri Durmuş
Özgürlük Yürüyüşçüleri Çewlîg’te (Bingöl) bulunan Mehmet Hayri Durmuş’un mezarını ziyaret etti. Mehmet Hayri Durmuş Abdullah Öcalan’ın her anlamda bilgisine güvendiği Hacettepe 3 sınıf tıp öğrencisiydi. Kurdistan devriminin yolu manifestosunu Abdullah Öcalan ile birlikte kaleme alan Durmuş 1980 askeri darbesiyle Amed zindanında işkence karşısında 9 arkadaşıyla birlikte 14 Temmuz’da ölüm orucunda yaşamını yitirdi.
Ceylan Önkol ve Medeni Yıldırım
Özgürlük Yürüyüşçüleri Amed’in Licê ilçesine bağlı Xanbaz (Hambaz) mezrasında 28 Eylül 2009’da hayvanlarını otlatırken havan mermisi ile katledilen Ceylan Önkol’u mezarı başında andı. Yine Lîce’nin Kayacık köyünde kalekol yapımlarını protesto ederken jandarmanın ateş açması sonucu yaşamını yitiren
Medeni Yıldırım anıldı.
Mazlum ve Delil Doğan
Yürüyüşçülerin en önemli duraklarından birisi de Serxwebûn adlı derginin ilk genel yayın yönetmenliğini de yapan Mazlum Doğan’ın evi oldu. 24 yaşındayken 21 Mart 1982’deki bir Newroz gününde zindandaki işkence koşullarını protesto etme amacıyla hücresinde üç kibrit çöpünü yakarak Kürt tarihinde yer alır.
Mazlum Doğan ve Delil Doğan’ın diktikleri iki çam ağacının gölgesinde konuşan Arife Doğan, “Umarım bu yürüyüşünüz Önderliğin özgürlüğü ile sonuçlanır” dedi.
Sakine Cansız: Hep kavgaydı yaşamım
Özgürlük yürüyüşçüleri Dêrsim’de PKK öncü kadrolarından biri olan Sakine Cansız’ı andı. Cansız’ın yanı sıra Aysel Doğan ve Seyîd Rıza anılır ve çerağ yakılır. Amed zindanında işkenceci Esat Oktay’ın yüzüne tükürmesiyle de bilinen Sakine Cansız 9 Ocak 2013’te Paris’te MİT organizasyonu ile katledilmişti.
Özgür basının Apê Musa’sı
Özgürlük yürüyüşçüleri özgür basının ve Kürt halkının Apê Mûsa dediği, JİTEM tarafındna katledilen Musa Anter’i andı. Kürtlerin “Dörtler” olarak andığı ve Esat Oktay yönetimindeki Diyarbakır Cezaevi’ndeki işkenceleri protesto etmek için Eşref Anyık, Mahmut Zengin ve Necmi Öner’le birlikte bedenini ateşe veren Ferhat Kurtay’da yüryüşte anıldı.
Newala Kasaba
Özgürlük Yürüyüşçüleri işkence ile katledilen Ermeni, Keldani ve Kürtlerin toplu şekilde gömüldüğü, Mahsum Kormaz’ın cenazesinin olduğu Sêrt’te bulunan Newala Qesaba’nın (Kasaplar Deresi) ziyaret ederek karanfiller bırakarak güvercinler uçurdu.
HABER MERKEZİ