Kadın Zamanı Derneği’nin açıkladığı ‘2023 Ağustos – 2024 Ocak Danışma Merkezi Raporu’na göre son 6 ayda kadınların ‘hayati tehlikelerinin’ olduğuna dair yaptıkları başvurularda artış yaşandı
Kadın Zamanı Derneği, “2023 Ağustos – 2024 Ocak Danışma Merkezi Raporu” nu açıkladı.
Son 6 ay içerisinde kadına yönelik şiddet ve çocuk istismarı başvurularının ciddi oranda arttığına dikkat çekilen raporda, derneğe yapılan başvuruların büyük bir çoğunluğunda kadınların “hayati tehlikelerinin” olduğuna yer verildi.
Raporda, “Başvurularda, hali hazırda koruma kararı çıkarmış kadınların, bu kararın uygulanmamasından, karakola bu şikayetlerini dile getirdiklerinde ise kolluk çalışanlarının kendilerine yardımcı olmadığından yakındığını gördük. Özellikle mahalle karakollarına yapılan başvurularda kadınların sıklıkla şiddet faili ile kolluk çalışanları arasında bir tanışıklık olabileceğine ilişkin korku duyduğunu, gördükleri eşitsiz muameleyi buna bağladıkları, bazı vakalarda ise sahiden kolluk çalışanlarının şiddet failleriyle mesafesinin kamusal bir ilişkinin ötesinde olduğunu gördük. Bununla birlikte başvurucu kadınların boşanma aşamasında yaşadığı zorluklar, şiddet uygulayan veya ölümle tehdit eden failin mahkemeler tarafından etkili bir koruma tedbiri olmaksızın serbest bırakılması kadınlarda ciddi bir endişe ve güvensizlik halini beraberinde getirdi” ifadelerine yer verildi.
‘Kadınlar yoksulluk belgesi alamıyor’
Kadın yoksulluğuna dikkat çekilen raporda, kadınların yoksulluk belgesi almakta yaşadıkları zorluklara işaret edilerek, erkek muhtarların belgeyi verirken zorluk çıkardığı ifade edildi.
Raporda, kadınların yoksulluk belgesini almak ve aldıktan sonra karşılaştıkları diğer sorunlar arasında kadın yoksulluğunun derinleşmesi, toplumsal cinsiyet eşitsizliği, iş güvencesi eksikliği, toplumsal baskılar, hukuki engeller gibi sorunlar sıralandı.
Ev emekçisi kadınlar
Raporda ayrıca ev emekçisi kadınların yaşadıkları sorunlara dair, “Ev emekçisi kadınlar için herhangi bir ev içi ücret düzenlemesinin olmaması ev içi emeği görünmez kılarken, dışarıda çalışan kadınların maaşlarına evli oldukları erkekler tarafından el konulması sık sık karşılaşılan şiddet biçimleridir” denildi.
Regl yoksulluğuna vurgu yapılan raporda, temel sorunlardan birinin temel hijyen malzemelerine erişim olduğu belirtildi.
‘Deprem bölgesine mağduriyet giderilmedi’
6 Şubat 2023 tarihinde gerçekleşen Mereş merkezli depremin üzerinden bir yıl geçmesine rağmen mağduriyetlerin giderilmesine dair yaşanan eksiklilere de yer verilen raporda, bu durumdan kadın ve çocukların doğrudan etkilendiğine dikkat çekildi.
Deprem bölgesinde şiddete maruz kalan kadınların başvuracağı mekanizmaların kısıtlı kaldığı aktarılan raporda, “Depremden önce boşanma aşamasında olan, hakkında koruyucu veya önleyici tedbir kararlarına hükmedilmiş binlerce kadın bulunuyor. Ancak depremin üzerinden geçen bir yılın ardından bu konulara ilişkin etkin bir çözümün hala geliştirilememiş olması kadınların yaşamlarını idame ettirilemez hale getiriyor. Öte yandan, koruma risklerinin ve çocuk yaşta evlilikler dahil olmak üzere, toplumsal cinsiyete dayalı şiddet, sömürü ve istismar vakalarının arttığını gözlemlemekteyiz. En çok ihtiyaç duyulan dönemde, toplumsal cinsiyete dayalı şiddeti önleme ve müdahale hizmetleri de ciddi şekilde kesintiye uğramış durumda” ifadelerine yer verildi.
HABER MERKEZİ