Deprem bilimci Naci Görür, ‘deprem dirençli kentlerin’ anayasal bir zorunluluk olması gerektiğini hemen başlaması durumunda 15 yılda inşa edileceğini vurguladı
Mereş (Maraş) merkezli 6 Şubat depremlerinin ardından kentlerin, binaların ve alt yapıların ne kadar dirençli olduğu tartışılmaya başlandı. Türkiye’nin fay hattı üzerinde olması ve büyük depremlere gebe olması ise büyük bir endişe yaratıyor.
Deprem Bilimci Prof. Dr. Naci Görür, deprem öncesi kentlerde alınması gereken önlemler için Halk TV’den İsmail Küçükkaya’nın sorunlarını yanıtladı.
Türkiye’nin deprem bölgesi olduğunu hatırlatan ve “depreme hazırlık” konusunun vadedilecek bir şey olmaktan çıktığını belirten Görür, “Türkiye Cumhuriyeti devleti yasal olarak bütün kentlerimizin deprem dirençli hale dönüştürülmesi için gerekli adımları atmalıdır” dedi.
Görür, sık sık dile getirdiği ‘deprem dirençli kentler’ tanımını “deprem geldiği zaman o depremi minimum hasarla atlatan kent demektir” diye açıkladı.
Anayasa konusu olmalı
Görür, şunları söyledi:
“Bizim ülkemizde deprem dirençli kentler bir anayasa konusu olmalı ve ülke bir anlamda iradi şeklinin olaya bakışını değiştirmeli. Yani demeli ki bütün kentler kendini tehdit eden tehlikeyi bilmeli, tehlike gerçekleşince o kente nasıl zarar vereceğini hesaplamalı ve tehlike oluşmadan önlemini almalıdır. Bu sürekli olarak gelişen yeni teknoloji ve anlayışlar olunca onunla beraber ilerleyen bir konu olmalı. Deprem milyonlarca sene önceden beri bu topraklarda oluyor, olacak da. Bu topraklarda kalacaksak bir gece bu kadar insanımızı telef edemeyiz.”
Görür, “Deprem Türkiye’nin en önemli beka sorunudur. Ne yapılması gerektiğini biliyoruz. Yarın başlasak 15 yılda tüm Türkiye’yi yenileriz” dedi.
HABER MERKEZİ