Amedli yurttaşlar ekmeğe yapılan zamma tepki göstererek ekonomik krizin sorumlusunun iktidar olduğunu belirtti
Asgari ücretin 17 bin 2 TL’ye çıkarılması ardından birçok ürüne de zam gelirken bunlardan biri de temel besin ihtiyacı olan ekmek oldu. Amed Fırıncılar Odasını artan maliyetlerin ardından yaptığı ekmeğe yaptığı zamla birlikte, 400 gramlık pide, lavaş, kepekli ve tam buğday ekmek 12 TL’den 15 TL’ye, 200 gramlık somun ekmek ise 6 TL’den 7 buçuk TL’ye yükseldi.
Ekmeğe yapılan zamma ilişkin Amed’in Bajarê Nû (Yenişehir) ilçesi Ofis Semti’nde yurttaşlar “Ekmeğimize de göz diktiler” diyerek, tepki gösterdi.
‘Halkın ekmeğini yiyen halktan taraf değildir’
Dicle Engin, ekmeğe yapılan zammın yanlış olduğunu söyleyerek, “Halkın ekmeğini yiyen, halktan taraf değildir” dedi.
Ekmeğin yanı sıra yol ücretlerine de zam beklediklerini belirten Engin, yapılan zamlarla birlikte yaşadıkları mağduriyeti, “6 kişilik aileyiz. Günde 2-3 ekmek tüketiyoruz. 3 ekmek 45 TL yapıyor. Bu zamlarla geçinemiyoruz. İnsan asgari ücretle bile geçimini sağlayamıyor” sözleriyle dile getirdi.
İktidarın ekonomik krize karşı çözüm bulması gerektiğini vurgulayan Engin, zamlara son verilmesi gerektiğinin altını çizdi.
‘Vatandaş çıkmazın içinde’
Ekmeğe yapılan zamma tepki gösteren bir diğer yurttaş Erdal Aydın, “Sadece ekmek değil ki. Pazara gittik. Eli boş gelmeyelim diye bir, iki parça aldık, 100 TL tuttu. Bir şey alınmıyor” dedi.
Aydın, “Temel gıda ihtiyaçlarını zar zor karşılıyorsun. Günde en az 4-5 ekmek tüketiyoruz. 3 tane çocuk okutuyoruz. Tost olmuş 50 TL. Vatandaş bir çıkmazın içinde” ifadelerini kullandı.
‘Ekonomi yönetilemiyor’
Aldığı emekli maaşı ile geçinmeye çalışan Metin Sınır, “Nasıl geçineyim? Çocuk okutuyorum. Elektrik, doğal gaz faturalarıdır… Bunlar hepsi nasıl ödenecek?” diye sordu.
Yaşadıkları sorunların nedeninin yönetimin “beceriksizliği” olduğunu söyleyen Sınır, ekonominin yönetilemediğini kaydetti.
‘Yaşam talan edilmiş’
Sistemin “kirli” bir sistem olduğunu ve halklar için iyi şeyler yapıldığı taktirde sorunların çözülebileceğini vurgulayan Özdemir, “Mesele bir tek ekmek değil. Hukuk yok. Ben emekli değilim. Ancak mezarda emekli olurum. Aybaşı geliyor, arkadaşlarımız ağlıyor, cebinde para yok” dedi.
Mesele yalnızca ekmek değil diyen Özdemir, “Yaşamı talan etmiş, milleti aç bırakmış, ‘Kabul edeceksiniz’ diyor” sözleriyle tepkisini dile getirdi.
Özdemir, durumun düzelmesi için halkın aya kalkması ve iktidarı eleştirmesi gerektiğini belirtti.
‘Çöpten ekmek toplanıyor’
6 nüfuslu ailesinin 3 çocuk okuttuğunu söyleyen Sait Bingöl, dün 6 TL’ye aldığı ekmeğin bugün 7 buçuk TL olduğunu ve günlük aldıkları 5 ekmeğin kendilerini çok
zorlayacağını belirtti.
Bingöl, “Asgari ücretli vatandaşların nasıl geçindiğini inanın ben anlamış değilim” ifadelerini kullandı.
Sorunların sebebi olarak iktidarı işaret eden Bingöl, çözüm olarak iktidarın bir an önce değişmesi gerektiğini vurguladı. Bingöl, “Ben Ecevit dönemini de, 1980 darbesini de gördüm. 1980 darbesinde şeker, yağ kuyruğuna girdiğimi hatırlıyorum. Ama benim karnım doyuyordu, aç değildik. İnsanlarımız artık çöpten ekmek topluyor. Emin olun bu yaşıma kadar bir Amedli kadının, babanın çöpten ekmek topladığını görmedim” dedi.
‘Ekmeğe göz diktiler’
“İnsanların ekmeğine de göz diktiler” diyen Aysel Yalap isimli yurttaş da, ekonomik krizin derinleştiğine dikkat çekti. Emekli olduğunu ve elektrik, su, doğalgaz faturalarını ödemekte zorlandıklarını ifade eden Yalap, sıkıntıların sorumlusunun iktidar olduğunu söyledi.
Kaynak: MA