Dünya ve bölgedeki savaşları fırsat bilen DAİŞ’in birçok yerde saldırılarını artırdığını söyleyen İslami hareketler ve uluslararası terörizm uzmanı Munîr Edîb, DAİŞ tehdidinin bölgede arttığını ve Sina Cezaevi’ne yönelik saldırılarına benzer saldırıların olabileceği söyledi
Dünyanın gözü İsrail-Hamas savaşındayken, DAİŞ bölgede bu durumu fırsata çevirerek, yeniden örgütlenmeye çalışıyor. DAIŞ çeteleri son süreçte birçok kez Irak ve Suriye’de bulunan Uluslararası Koalisyon güçlerinin üslerine saldırılar düzenledi. Yine 2024’ün başından bu yana DAİŞ çeteleri, Kirman’da Şam hükümetine bağlı güçlerine birçok kez saldırı düzenledi.
DAİŞ çeteleri, 20 Ocak 2022’de 5 bin kadar DAİŞ’linin tutuklu bulunduğu Hesekê’deki Sina Cezaevi’ne yönelik yaptığı saldırının üzerinden 2 yıl geçti. DAİŞ çetelerinin hareketliliği bölgede benzer tehditler oluşturuyor.
İslami hareketler ve uluslararası terörizm uzmanı Munîr Edîb, bölgede yaşanan gelişmeler ve DAİŞ’in hareketliliğine ilişkin ANHA’ya konuştu.
DAİŞ tehdidi artıyor
DAİŞ’in Suriye, Irak ve İran’da yaptığı saldırılar, uluslararası güçlerin, Doğu Avrupa ve Ortadoğu’daki savaşa müdahil olmasından faydalandığının göstergesi olduğunu belirten Munîr Edîb, “Uluslararası toplumu Avrupa’nın doğusunda başlayan, ABD ile Avrupa’nın da yer aldığı ve Rusya’ya karşı süren uzun soluklu savaş ile Filistin’de 3 aydan fazladır devam eden savaşla meşgul. Bu savaşlar sonucunda uluslararası terörle mücadele çabaları etkilendi ve DAİŞ güçlendi. DAİŞ, gelecekte daha da güçlenerek bölgenin ulusal güvenliğine tehdit oluşturacaktır” dedi.
Uluslararası toplum sessiz
Uluslararası Koalisyonu’nun DAİŞ’i yenilgiye uğratamamasının birçok nedeni olduğunu belirten Edîb şunları söyledi: “Dünya savaş ve iç çatışmalar meşgul. Uluslararası toplumda terör örgütlerini yenme konusunda gerçek bir iradeleri olmadığı için bunları yapıyorlar. Belki de DAİŞ’i yenmek gibi bir niyetleri de yok. Bölgedeki bazı devletlerin nasıl şiddet yanlısı örgütlere ve DAİŞ’e destek verdiğini gördük. Bunlara rağmen uluslararası toplum bu devletlere karşı sessiz kalmayı tercih etti. Bazı devletler DAİŞ’li tutukluların kaldığı cezaevlerini bombaladı. Bu bombardıman çetelerin cezaevinden kaçmasına fırsat yaratmasına rağmen uluslararası toplum sessiz kaldı.”
Çözüm ülkelerine dönmeleri
DAİŞ hapishanelerinin korunmasının askeri, istihbarat ve ekonomik olarak sınırlı imkanları olan Kuzey ve Doğu Suriye güçlerine bırakılmasının yanlış olduğunu belirten Edîb, bu durumun DAİŞ’in bölgede saldırılar yapmasına olanak sağladığına dikkat çekti. Edîb, “DAİŞ’in bölgede saldırılarının artabileceği konusunda uyarıda bulunmak istiyorum. Ama asıl çözüm, o çetelerin geldikleri ülkelere dönmeleri ve o ülkelerde yargılanmalarıdır” dedi.
HABER MERKEZİ