Özellikle Aydın ve çevresini adeta ablukaya alan JES’ler tüm Türkiye coğrafyasına yayılıyor.Bir yandan JES’lere karşı halkın tepkisi artarken diğer yandan JES sondaj sayıları her geçen gün devasa sayılara ulaşıyor.
Aydın’ın Efeler ilçesinde yapılması planlanan jeotermal enerji santraline karşı eylem düzenledi. Aydın Büyükşehir Belediyesi önünde toplanan halk, ellerinde döviz ve pankartlarla Atatürk Kent Meydanı’na yürüdü. Burada açıklama yapan avukat Akın Yakan, Kızılcaköy Mahallesi halkının jeotermal tesis istemediğini, bunun için protesto eylemi yaptıklarını söyledi. Jeotermal tesisin 56 megavat güçte kurulmasının planlandığını aktaran Yakan, “Yerleşim yerine bu kadar yakın noktalarda santral kurulması tüm ulusal ve uluslararası normlara aykırı. Santral kurulmak istenen alan birinci sınıf tarım alanı. Burada hiçbir şekilde jeotermal santral yapılamaz” dedi.
Aydın JES üssü yapılıyor
JES üssüne dönüştürülen Aydın’da toplumsal tepki dalga dalga yayılıyor. Onlarca JES’e yenileri katılırken, Kızılcaköy’de kadınlar öncülüğünde başlatılan eylem ise 3 aydır sürüyor. Aydın’ın verimli tarımsal topraklarına kurulan onlarca jeotermal Enerji Santrali (JES) kuyularına her geçen gün yenileri ekleniyor. Kentin 5 köyünde daha JES kuyusu kazılıyor. Kuyu kazılmak istenen Kızılcaköy Mahallesi halkı 3 aydır gece gündüz nöbet tutuyor. İncirliova ilçesine bağlı Dereağzı ve Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy mahalleleri 1569 ve 1570 numaralı parseller mevkiinde Gürmat Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan “Sarı Zeybek JES”i istemediklerini belirten yöre halkı eylemlerini daha da genişletmek amacıyla hareket ediyor.
Bursa’da 13,334,95 hektar
JES’lere tepkiler artarken, JES firmaları santrallere yenilerini eklemek için Türkiye’nin dört bir yanında sondaj çalışmalarını sürdürüyor. Geçtiğimiz günlerde Bursa’da 4 adet jeotermal kaynak sahası, 1 adet jeotermal kaynak ve doğal mineralli su sahası ve 1 adet doğal mineralli su sahası 13 Kasım günü Busa Valiliği’nce ihale edilecek. İhale edilecek sahalar ise devasa büyüklükte olduğu görülüyor. Bursa’nın Yenişehir İlçesi Osmaniye Köyü’nde 133,84 hektar, Orhangazi İlçesi Mahmudiye köyünde bin 200 hektar, Keles ilçesi Pınarcık köyünde 4 bin 458,02 hektar, Gemlik ilçe merkezi çevresinde bin 500 hektar,İnegöl ilçesi Alaçam ve Kıran yaylalarında hem jeotermal enerji amaçlı sondaj ile mineralli su sondajları için 5 bin hektar, Osmangazi ilçesi Çaybaşı köyünde bin 243,09 hektar alanda yine mineralli su sondajları toplam 13 bin 334,95 hektar alanda doğal yaşam alt üst edilecek.
Bolu’da 8,256,72 hektar
Son yayınlanan duyuru ile Bolu’nun birçok doğal alanı içinde JES sahaları 21 Kasım Günü ihale edilecek. Bolu merkeze bağlı Elmalık köyünde 900 hektar, Mudurnu ilçesi Yeğenderesi köyünde 183,970 hektar, Göynük ilçesi Çamlıca köyünde 461,701 hektar ve Karacalar köyünde 900 hektar alanda sondaj sahaları oluşturuldu. Toplam 8 bin 256,71 hektar doğal alan sondajlarla kirletilecek.
JESDER Alman ortaklığı!
Türkiye’de JES şirketlerinin örgütlendiği Jeotermal Santral Yatırımcıları Derneği (JESDER) ile Alman Federal Jeotermal Derneği / Bundesverband Geothermie e.V. arasında işbirliği anlaşması imzalandığı duyuruldu. JESDER Başkanı Ali Kındap, Almanya’nın jeotermal elektrik enerjisine özel bir önem verdiğini ve bu alana yönelik teknolojilerin gelişiminde öncü rolü oynadığını belirterek, “İşbirliğimiz, Alman şirketlerinin Türkiye’ye yönelik ilgisinin en somut göstergesidir. Taraflar arasındaki işbirliği geliştikçe Alman şirketlerinin enerji sektörüne yatırımlarının daha da artacağına inanıyorum” dedi. Milli enerji safsatasıyla halka yutturulmaya çalışılan JES’ler ve diğer endüstriyel yatırımların tamamı doğal yaşam üzerinde büyük bir baskı oluşturduğu ve geri dönülmez zararlar verdiği ise çok iyi biliniyor.
EKOLOJİ SERVİSİ