Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 11 siyasi tutsağa Adalet Bakanlığına gönderdikleri dilekçelerde ‘Sayın Öcalan’ ifadesi geçtiği için 11’şer gün hücre cezaları verildi
Türkiye ve Kurdistan’daki cezaevlerinde kalan siyasi tutsaklar, “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm” talebiyle 55 gündür dönüşümlü açlık grevi eyleminde. Tutsakların açlık grevinde olduğu cezaevlerinden biri olan Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nde kalan 11 siyasi tutsak, eylemlerinin amaçlarını bildirmek üzere Adalet Bakanlığına gönderdikleri dilekçelerde yer alan “Sayın Öcalan” ifadesi nedeniyle hücre cezalarıyla karşılaştı.
Adalet Bakanlığına gönderdikleri mektup sonrası 11 tutsak hakkında Cezaevi Disiplin Kurulu tarafından “örgüt propagandası yapmak” iddiasıyla disiplin soruşturması başlatıldı. Soruşturma sonucunda ise tutsaklara 11’şer gün hücre cezaları verildi.
Bunun üzerine tutsaklar hücre cezalarının iptali istemiyle Antalya 1’inci İnfaz Hakimliği’ne başvurdu. Hakimlik, “Hükümlünün eyleminin kendi şahsi sorunlarına yönelik ve bireysel bir eylem olmadığı, aynı dönemde dönüşümlü olarak birden fazla hükümlünün eyleme başladığı…” gerekçesiyle başvuruyu reddetti.
Dilekçeler usulsüz şekilde incelendi
Mezopotamya Ajansı’ndan Hamdullah Yağız Kesen’e konuşan Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi Avukat Nagehan Avçil, açlık grevine giren tutsakların fiilinin disiplin suçu oluşturmadığını söyledi.
Öncelikle 1 ve 3 kişilik oda sistemine göre dizayn edilen S Tipi cezaevlerinin, tutsaklar üzerinde tecrit politikasının uygulandığı cezaevi türleri arasında olduğuna dikkat çeken Nagehan Avçil, Antalya S Tipi Kapalı Cezaevi’nin de yaşanan hak ihlalleri ile uzun süredir gündemde olduğunu dile getirdi.
Cezaevinde PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın özgürlüğü talebiyle açlık grevine giren tutsakların provokasyon, baskı ve cezalarla karşı karşıya kaldığını aktaran Avçil, tutsakların Adalet Bakanlığı’na gönderdikleri ve hücre cezası gerekçesi yapılan dilekçelerin cezaevi idaresince usulsüz olarak incelendiğini ifade etti.
Av. Avçil, itirazlar üzerine görülen duruşmalar sırasında mahpusların Kürtçe savunma yapma haklarının engellendiğini de belirtti.
HSK’ye şikayette bulunulacak
“Söz konusu karar kanuna göre değil, iktidarın politikasına göre kurulmuştur. Hakimlik, kanun hükümlerini ideolojisine göre genişletemez” diyen Avçil, kararlara karşı Hakimler ve Savcılar Kurulu’na (HSK) şikayette de bulunacaklarını kaydetti.
Avçil, “Meşru olmayan siyasi mahpusların ifade özgürlüğü kapsamında açlık grevi eylemi değil; İmralı Ada Hapishanesinde uygulanan mutlak tecrittir” diyerek, bir an önce İmralı tecridinin son bulması gerektiğini kaydetti.
ANTALYA