‘Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt sorununa çözüm’ hamlesine katılan dünyaca tanınan isimler PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın bir an önce serbest bırakılmasını istedi
10 Ekim 2023 tarihinde dünyanın 74 merkezinde “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt Sorununa çözüm” kampanyasının başladığı günden bu yana dünya genelinde yüzlerce profesör, avukat, gazeteci, siyasetçi, yazar, akademisyen, sosyolog, papaz gibi dünyaca tanınan isimlerden katılım ve destek açıklamaları geldi. 16 ünlü isimin daha önce basına verdikleri demeçleri ANHA’dan Cihan Bilgin derledi.
‘Öcalan’la dayanışma içindeyim’
Dünyaca ünlü Filozof Slavoj Zizek, “Öcalan’la sonuna kadar dayanışma içindeyim. Ona sempatimi sunmuyorum. Bence sempatiden bir adım öteye geçmeliyiz. Orda bir yerde acı çeken birine sempati duyabilirsiniz ama hayır, biz ona daha fazlasını sunuyoruz. O öyle uzakta sempati duyulacak biri değil. O bizden biri. Onun için savaşırken hepimiz için savaşıyoruz” dedi.
Profesör Doktor Norman Peach, “Abdullah Öcalan’a özgürlük, Kürt Sorununa çözüm” hamlesinin tecride karşı direnişin uluslararası boyutunu gösterdiğine dikkat çekerek, “Hamle, dünyada Abdullah Öcalan’ın Kürdistan sınırlarının çok ötesinde de tanındığını ve devletlerin siyasi çıkarlarına karşı savunulduğunu ortaya koydu” dedi.
‘Umudu temsil ediyor’
Unite The Union Sendikası Uluslararası Direktörü Simon Dubbins ise, “Bu hamle özellikle birçok ülkeden sendikacıları, akademisyenleri, hukukçuları, yerel ve ulusal siyasetçileri ve diğer sivil toplum kuruluşlarını Sayın Öcalan’ın serbest bırakılması çağrısında bulunmak üzere bir araya getirmesi açısından büyük bir girişim. Hamle, Sayın Öcalan’a yönelik tecridin sona ermesinin yanı sıra, Kürt sorununa adil ve demokratik bir siyasi çözüm bulunmasında üzerine düşen rolü tam olarak yerine getirebilmesi için serbest bırakılması yönünde de baskının arttığını gösteriyor.”
Basklı Askapena örgütünden Marixe Ruiz de Austri, Abdullah Öcalan’ın paradigmasının kendileri için bir ilham kaynağı olduğunu ifade ederek, “Öcalan umudun resmidir, bizler için umudu temsil ediyor. Özgürlüğünü sağlamamız gerekiyor” dedi.
‘Tecrit koşulları kabul edilemez’
Avrupa Özgür İttifakı (European Free Allience / EFA) Başkanı Lorena Lopez de Lacalle, “Abdullah Öcalan’ın çok uzun bir süredir demokratik konfederalizmi benimsediğini ve böylece Kürt halkının varlığı için demokratik bir yol aradığını düşündüğümüzde, onun bugün içinde bulunduğu tecrit koşulları asla kabul edilemez. Bu tecride tamamen karşıyız” dedi.
Belçikalı aktivist Diego del Norte, Abdullah Öcalan’ın özgürlüğünü talep ederek, “Abdullah Öcalan’ın fikirleri, sadece milyonlarca Kürde değil, dünyanın dört bir yanından insanlara da ilham veriyor” dedi.
‘Milyonların özgürlük umudu’
Yunanistanlı şair-yazar Despo Pilavaki, yeryüzünde Abdullah Öcalan gibi bir Önderlik vasfına sahip olan birine denk gelmediğini belirterek şunları eklemişti; “Egemenler için hep hedef halinde oldu. Ama Öcalan bir şahıs değil, o milyonların özgürlük umudunu ifade ediyor. Bu umudu da hiçbir güç engelleyemez.”
‘O gerçek bir lider’
Abdullah Öcalan’la birçok defa konuştuğunu hatırlatan Eski Avrupa Parlamentosu ve Kıbrıs Milletvekili Eleni Theocharous, “O gerçek bir liderdi, bir savaşçıydı. O bir bütündü, ona hayranım ve tutuklanmasının gerçek bir felaket olduğuna inanıyorum. Onun ruhuna, halkının özgürlük ve kendi kaderini tayin etme mücadelesine rehberlik etme biçimine hayranlık duyuyorum. Elbette serbest bırakılmasının zamanı geldi” ifadelerini kullandı.
Avrupa Parlamentosu (AP) Danimarka Milletvekili Nikolaj Villumsen Ortadoğu’da istikrar ve barışın sağlanmasının anahtarının Önder Abdullah Öcalan olduğunu aktararak şunları belirtti: “AB, Türkiye’deki Kürt sorununun barışçıl çözümünü kolaylaştırmak için Abdullah Öcalan’ın derhal serbest bırakılması yönünde çağrıda bulunmalıdır.”
‘Paradigması yaşam esintisidir’
Güney Afrika Evanjelist İttifakı’nın (TEASA) Genel Sekreteri ve papaz Rev Moss Ntlha Abdullah Öcalan’ın paradigmasını “yaşam esintisi” şeklinde tanımlayarak “Abdullah Öcalan’ın paradigması, yorgun ve öldürücü sistemlerin içinde temiz havayı soluyan çok önemli bir yaşam esintisidir. Kürt mücadelesi ve Abdullah Öcalan paradigması, hepimiz için daha adil ve demokrasinin hüküm kılacağı bir yaşamın, yeni bir geleceğinin mümkün olduğunu gösteriyor” dedi.
‘Öcalan geleceğin anahtarı’
1991 yılında Önder Abdullah Öcalan’la röportaj yapan Japonyalı gazeteci Ikuko Katsumata, “Sayın Öcalan önemli bir düşünürdür. Birlikte yaşamanın düşünürüdür. Türkiye’nin tüm liderlerine sesleniyorum, eğer insanlar arasında barış istiyorsanız ne silaha ne de tehdide ihtiyacınız var. Hapishane hücresinin kapısını açabilirsiniz. Sayın Öcalan’ın geleceğin anahtarı olduğuna inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Sosyolog Dr. Rastko Močnik, “Kürt ulusal kurtuluş mücadelesi toplumun dönüşümü için gerçek bir devrimdir. Kürt hareketi bu anlamda çok önemli çünkü ulusal kurtuluş mücadeleleri ve devrimci mücadeleler artık küresel olarak savunmada ama Kürtler insanlık için mücadele ediyor ve bunda da çok başarılılar” şeklinde konuştu.
‘Önemi daha fazla keşfediliyor’
İngiliz aktivist, yazar, mimar Sarah Glynn Abdullah Öcalan’ın paradigmasına yönelik şunları belirtmişti, “Dünya giderek daha derin bir krize sürüklendikçe, daha fazla insan Öcalan’ın paradigmasının toplum hakkında farklı bir düşünme ve örgütlenme biçimi sağlamadaki önemini keşfediyor. Öcalan’ın bir arada yaşama ve ortak katılım fikirleri soykırımı mümkün kılan bölünmelere ve nefretlere panzehir sağlıyor.”
Ljubljana Üniversitesi’nde siyaset bilimi profesörü Dr. Andrej Kurnik, hamleye katıldığını ifade ederek şunları söyledi: “Neoliberalizm ve toplumdaki yıkım deneyimi, Abdullah Öcalan’ın Slovenya için de önemli olduğunu ve çok çağdaş olduğunu gösteriyor- birçok eseri The Journal of Critique of Science tarafından çevriliyor, insanlar onun düşünceleri hakkında konuşuyor. Bu üniversite çerçevesinde yapılmalı, ancak üniversite sadece sistemin bir aktarımı haline geldi. Topluma kendisini besleyen, düşünmesini ve özgürleşmesini sağlayan araçları veriyor.”
Avustralya’da hamle kapsamında yapılan eylemde konuşan Sydney Adalet ve Hukuk Fakültesi’nden Dr. Vicki Sentas, “Abdullah Öcalan’a yönelik muamele, Türkiye’de Kürt halkına karşı işlenen ve diğer ciddi insan hakları ihlallerinin yanı sıra yargısız infazlar, işkence ve kayıpları da içeren aşırı insan hakları ihlallerini yansıtmaktadır” şeklinde konuştu.
Hamle kapsamında İskoçya’da düzenlenen basın toplantısında konuşan İskoçya Milletvekili Chris Stephens, İngiltere hükümetine, Türkiye’deki temsilciliklerini kullanarak Önder Abdullah Öcalan’ın izolasyonuna son vermesi ve Önder Abdullah Öcalan’ın Ortadoğu’ya barış getirilmesindeki önemini kabul edecek bir barış süreci başlatması çağrısında bulundu.
HABER MERKEZİ