MESAM’daki geçici yönetim, Genel Kurul’da yapılan ve eski yönetimin geri dönmesiyle sonuçlanan seçimi tanımadı. Konu ile ilgili konuşan Ali Haydar Timisi, hukuksuzluğa yol açanların kendileri olduğunu söyledi
Dilhan Yılmaz/İstanbul
Türkiye Musiki Eseri Sahipleri Meslek Birliği’nin (MESAM) yapılan 9. Olağanüstü Genel Kurul toplantısında, yönetime Arif Sağ ve ekibi yeniden seçilirken, kayyum Sabah Coşkun başkanlığındaki geçici yönetim ise, oylama sonucunu kabul etmeyerek salonu terketti. Ardından bir basın açıklaması yapan geçici yönetim ihraç edilenlerin geri gelmesi ile ilgili oylama yapılmasının hukuka aykırı olduğunu söyledi. Açıklamada konuşan Recep Ergül, seçimde oy kullanan 116 üyenin sahte üye olduğuna dair bir iddia da ortaya attı. Geçici yönetimin ortaya attığı 116 sahte üyeyi ve seçimin hukuksuz olup olmadığını MESAM yönetiminde olan Ali Haydar Timisi ile konuştuk.
Yargıya başvuramadan
Geçici yönetimin ‘Haysiyet Kurulu’nun kararları Genel Krul tarafından iptal edilemez, bunun için yargı yolu açıktır’ açıklamasına karşın MESAM yönergesinin 10. maddesine işaret eden Timisi, “MESAM yönergesinin 10. maddesinde ‘Erken kurul kararlarına karşı yargı yolu açıktır’ diyor ve bir ay içerisinde yargıya başvurulduğu MESAM’a bildirilmemesi halinde karar kesinleşir ve gereken işlemler yapılır. Bu süreç tamamlanana kadar herhangi bir işlem yapılmaz. Ama geçici yönetimin bizi Haysiyet Kurulu’na verdiği tarih, Genel Kurul’dan bir gün önce. Biz yargıya başvuramadan Genel Kurul’dan ihraç edildik” dedi.
Hukusuzluğa onlar yol açtı
Timisi, asıl hukuksuz olanın yargı süreci veya itiraz süreci tanınmadan verilen ihraç kararının işleme koyulması olduğunu söyledi. Hukuksuzluğa MESAM’ın önergesini okumayarak kendilerini Haysiyet Kurulu’na sevk eden geçici yönetimin yol açtığını ifade eden Timisi, Geçici yönetim MESAM önergesini iyi okumamışlar. Önerge avukatlarımız tarafından bütün hukuki gerekçeler belirtilerek hazırlanmıştır. Ayrıca bir itiraz yolu varsa da tabiki hukuki yollarla yargıya başvurma gibi doğal bir hakları var. Sonuçta anladığımız kadarıyla bu işin kararını yargı verecek” dedi.
Haklarını kullanan üyeler
Geçici yönetimin 116 üyenin ‘sahte üye’ olduğu ile ilgili iddiayı da yanıtlayan Timisi, “Geçici kurul, 2008 ile 2012 yılları arasında asıl üye kriterlerini taşımayan 116 üyenin asıl üyeliğe alındığını bakanlık raporlarında tespit edildiğini söylüyorlar. Biz zaten 2012-2013’te seçildik. Bununla ilgili bir etkimiz veya sorumluluğumuz yok. Üstelik üyeler o günden itibaren asıl üyelikten kaynaklanan bütün haklarını kullanan üyeler” diye konuştu.
Bir yolsuzluk mu vardı?
Timisi, geçici yönetimin Genel Kurul’u terketmesini de eleştirerek, “Genel Kurulu terketmeleri mantık ile bağdaşmıyor, demokrasi ile de bağdaşmıyor” dedi. Timisi, şöyle devam etti: “Geçici yönetimin Genel Kurul’da kalarak iddia ettikleri şeylerin arkasında durması gerekirdi. Oraya katılıp karşılıklı birbirimizi aydınlatacaktık. Bir hukuksuzluk mu var, bir usulsüzlük mü var, bir yolsuzluk mu vardı? Bunun muhasebesini yapacaktık” dedi.
Bize saygı duyacaklar
Seçimin oy çokluğu ile kazanıldığını ifade eden Timisi, “Öyle düşünüyorlarsa mahkemeler var, yargı yolu var. Eğer hukuki eksiklik varsa genel kurulun iptaline kadar gidecek bir süreç var onlar da yasal haklarını istedikleri gibi kullanabilirler” diyerek yargı yoluna işaret etti. Timisi, son olarak şunu söyledi: “Genel Kurul’da onlara destek olanlar da bizim üyelerimiz, kendileri de bizim üyelerimiz. Onlar seçilmiş olsalardı onlar yönetecekti, biz saygı duyacaktık. Şimdi biz seçildik onlar saygı duyacak.”