Amazon ormanlarında yapılan kazılarda, bitki örtüsünün altında kalmış 2 bin 500 yıllık bir antik kent keşfedildi
Ekvador’un güneyinde, Amazon ormanlarındaki Upano bölgesinde bitki örtüsüyle kaplanmış 2 bin 500 yıllık devasa bir antik kent keşfedildi. Bilim insanları bu keşif ile bölgedeki avcı toplayıcı olarak resmedilen halklara bakış açısını değiştireceğini belirtti.
BBC’nin haberine göre, Amazon’daki antik yerleşkelerin küçük olduğu ve halkın göçebe yaşam sürdüğünü düşünen bilim insanları, keşfedilen bu antik kentteki evler ile açık hava alanlarının birbirlerine “hayret verici” bir yol ve kanal ağıyla bağlandığını tespit etti.
Bu bölgenin, toprakları verimli hale getiren ancak aynı zamanda burada yaşayan toplumun yok olmasına da yol açmış olabilecek bir volkanın eteklerinde yer aldığı bildirildi.
‘Bakışımız değişti’
Fransa Ulusal Bilim Araştırma Merkezi’nden ve araştırmayı yapan ekibin lideri Prof. Dr. Stephen Rostain, “Burası, Amazon’da bildiğimiz diğer tüm antik yerlerden daha eski. Avrupa merkezli bir medeniyet bakış açımız var ancak bu keşif, kültür ve medeniyet konusunda fikrimizin değişmesi gerektiğini söylüyor” şeklinde konuştu.
Araştırmanın yazarlarından Antoine Dorison da bu keşfin Amazon kültürlerine bakışlarını değiştirdiğini belirterek, “Burada yaşayan birçok insan küçük gruplar halinde, muhtemelen çıplak, avcı toplayıcı olarak resmediliyordu ancak bu keşif bize insanların şehir hayatı yaşadığını gösterdi” dedi.
Arkeologlar, 2 bin 500 yıl önce kurulan kentte insanların yaklaşık 1000 yıl yaşam sürdüğünü tahmin ediyor. Araştırmacılar, antik kentte onbinlerce kişinin yaşamış olduğunu düşünüyor.
Araştırmada arkeologlar, kullandıkları lazer teknolojisi ile yaklaşık 300 kilometrekarelik alandaki kazı çalışmalarının yanı sıra yoğun bitki ve ağaçların altında bulunan antik kentleri havadan tespit etti. teknolojiyle ev ve tören alanı olarak kullanıldığı düşünülen 6 bin dörtgen platform tespit edildi.
HABER MERKEZİ