Aydın’da JES’e tepki 3 aydır nöbet eylemiyle sürüyor. Emine Atalan, ‘Topraklarımızı savunuyoruz’ diyerek eylemlerinden vazgeçmeyeceklerini belirtti
Aydın’ın verimli tarımsal topraklarına kurulan onlarca jeotermal Enerji Santrali (JES) kuyularına yenileri ekleniyor. Kentin 5 köyünde daha JES kuyusu kazılıyor. Kuyu kazılmak istenen Kızılcaköy halkı 3 aydır gece gündüz nöbet tutuyor. İncırliova ilçesine bağlı Dereağzı ve Efeler ilçesine bağlı Kızılcaköy mahalleleri 1569 ve 1570 numaralı parseller mevkiinde Gürmat Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan “Sarı Zeybek JES”i istemediklerini belirten yöre halkı eylemlerini genişletmeye hazırlanıyor. 31 Ekim tarihinde Dereağzı Mahallesi’nde, Gürmat Elektrik Üretim Anonim Şirketi tarafından yapılması planlanan JES projesine ilişkin Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve yetkili şirket çalışanların katıldığı Çevre Etki Değerlendirme (ÇED) toplantısına çevre köylerden binlerce kişi katılarak bu projeyi istemediklerini dile getirdi. Firma yetkilileri yaşanan tepkiler üzerine ÇED toplantısını yarıda bırakıp gitmek zorunda kaldı. Sadece Kızılcaköy, Dereağız köyleri değil nerdeyse tüm bölge halkının tepkilerine neden olan bu proje aslında, Gürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından il merkezi ve İncirliova’nın Dereağzı, Kızılcaköy, Gerenkova, Kardeş köy ve Balıkköy mahallerinin büyük bir bölümünü içine alan yerlere elektrik enerjisi üretimi amacıyla 28 adet lokasyonda 57 adet jeotermal sondaj faaliyetini içeren “Çiftlik Jeotermal Ruhsatında Kaynak Arama” projesine dayanıyor. Proje kapsamında; her bir sondaj lokasyonu için ortalama 10-16 dönüm alan kullanılacak. Planlanan projede verilen kuyuların öncelikli olarak “Sarı zeybek JES” projesinde kullanılması hedeflenirken, ruhsat sahası içerisinde Guürmat Elektrik Üretim A.Ş. tarafından planlanabilecek diğer JES’leri de firma kurma yetkisi elde etmiş olacak. Çiftlik sahasında şimdilik 57 adet jeotermal kuyu ve bir adet JES kurulması planlanırken, bu JES’in kuruluşu sırasında geniş toprak alanları etkilenecek.
30 Ekim’de Meclis’e giden 25 kadının içerisinde yer alan Leyla Çiyaşen, siyasi partilerle yaptıkları görüşmelerin içeriğini Dereağzı Mahallesi’nde yapılan ÇED raporu toplantısında aktardı. Çiyaşen, özellikle kadınların bu direnişi sahiplendiğini ve peşini bırakmayacaklarını kaydetti. Meclis’e giden diğer kadınlar biri olan Emine Atalan, “Meclis’e kadar gittik ama oradan da net bir sonuç alamadık. Sadece biraz daha kendi durumumuz, kimin bize ne kadar yardımcı olduğunu gördük. Bu projenin topraklarımız için zehir olduğunu her yerde anlatıyoruz. Gözümüze uyku girmiyor, oradan oraya koşuşturuyoruz. Bu bizim en doğal hakkımız, topraklarımızı savunuyoruz” dedi.
Nimet Ölmez/Aydın-MA