Dünya genelinde yüzlerce Google çalışanı, yöneticilerin cinsel taciz olaylarında cinsiyetçi, ırkçı ve kontrolsüz tutumunu protesto etmek için iş bırakma eylemi gerçekleştirdi
Alarındaki tutumunu protesto etmek amacıyla dünya genelinde iş bıraktı. Dün aralarında Tokyo, Singapur, Londra ve Dublin’in de bulunduğu dünyanın farklı şehirlerinde “Gerçek değişim için grev” adını taşıyan protestolar düzenlendi. Eylemlerde, şirketin cinsel tacizle suçlanan üst düzey yöneticilere işten çıkarırken ödediği tazminatları eleştiren çalışanlar, daha eşitlikçi ve farklılıklar barındıran bir iş ortamı taleplerini dile getirdi. Şirkete yönelik eylemler New York Times gazetesinin, Android işletim sisteminin yaratıcısı olan Andy Rubin hakkındaki cinsel taciz iddialarını gündeme taşıması sonrasında geldi.
CEO’dan özür ve destek
Google’ın cinsel taciz vakalarını örtbas ettiği iddiaları sonrası CEO’su Sundar Pichai, Salı günü çalışanlara gönderdiği e-postada şirketin geçmiş eylemleri nedeniyle özür dilemişti. Sundar, açıklamasında son yıllarda şirkette birçok değişikliğe gittiklerini, “üst düzey pozisyonlarda bulunanların uygunsuz davranışlarına karşı daha sert bir tutum benimsemenin de bu değişiklikler arasında olduğunu” ifade etmişti. Sundar ayrıca son iki yıl içinde cinsel tacizle suçlanan 48 çalışanının işine son verildiğini, işten çıkartılan 48 kişiden 3’ünün yönetici pozisyonunda olduğunu söylemişti.
Çalışanların talepleri
İş bırakma eylemi gerçekleştiren çalışanların bazı talepleri şu şekilde: “Şimdiki ve gelecekteki çalışanlar için, taciz ve ayrımcılık karşısında zorunlu hakemliğe son verilmesi. (Zorunlu hakemlik, Silikon Vadisi çalışanlarının sözleşmelerinde yaygın olarak kullanılan bir madde. Bu madde çalışanların talep ve anlaşmazlıklarının mahkem yerine şirket içinde çözümünü öngörüyor.) Ücret ve fırsat eşitsizliğinin sona erdirilmesi için adım atılması. Cinsel tacizlerle ilgili bir şeffaflık raporunun yayımlanması. Cinsel tacizlerin güvenli bir şekilde rapor edilmesini sağlayacak bir sistemin kurulması. Yönetim Kurulu’nda çalışanların bir temsilcisinin bulunması.”
KADIN SERVİSİ