6 Şubat depreminde yıkılan ve çoğu KKTC’li sporculardan oluşan 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Otel davası başladı. Dava öncesi konuşan KKTC Başbakanı Üstel, ‘Adalet yoksa devlet de olamaz’ dedi
Mereş merkezli 6 Şubat 2023’te yaşanan depremde Semsûr’da (Adıyaman) yıkılan ve 35’i KKTC’li sporcu ve öğretmenlerden oluşan toplam 72 kişinin hayatını kaybettiği İsias Oteli’ne ilişkin 5’i tutuklu 11 sanığın “Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne ve yaralanmasına neden olma” suçundan yargılandığı İsias Otel davası Adıyaman 3’ünc Ağır Ceza Mahkemesi’nde başladı.
‘Adalet yoksa devlette olmaz’
3-5 Ocak tarihlerinde görülecek duruşma öncesi adliye önünde yapılan basın açıklamasında konuşan KKTC Başbakanı Ünal Üstel, davanın Kuzey Kıbrıs’ta yaşayan herkesin ortak davası olduğunu belirterek, “Gündelik çıkarlara bakmadan, gerekli yasal tedbirleri tam ve eksiksiz uygulayarak, bunlara uymayanları da en ağır şekilde cezalandırarak bu acılardan kurtulabiliriz. Adalet yoksa devlet de olamaz. Dolayısıyla adil bir yargılanmanın ardından, sorumluluğu olan herkesin kanunların öngördüğü şekilde hak ettiği cezayı alacağına inanıyorum” ifadelerini kullandı.
Yaklaşık 100 kişilik bir heyetle davayı takip etmek için Semsûr’a geldikleri bilgisini veren Üstel, “Başbakan olarak ben buradayım. Hükümetimizi temsilen 3 bakanımız yanımızda. Yaşamlarını yitiren şampiyon meleklerimizin ailelerinin temsilcileri burada. Sanıyorum bu ekip, ülke olarak bu konuya ne kadar hassasiyetle yaklaştığımızın somut bir göstergesidir” diye konuştu.
Açıklamada söz alan aileler ise atılı suç niteliğinin değiştirilerek sanıkların “olası kast suçuyla” yargılanmasını talep etti.
Sadece iktidar medyası muhabirlerine izin verildi
Duruşmayı takip etmek isteyen basına yalnızca iki kişilik yer ayrıldığı belirtilerek izin verilmedi. Salona yalnız TRT ve Anadolu Ajansı muhabirleri alındı. Basının dönüşümlü olarak salona girebileceği, öğleden sonra ise DHA ve Haber Türk’e izin verileceği belirtildi.
Açıklamanın ardından başlayan duruşmaya sanıklar, Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile bağlandı.
Duruşmada söz alan Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkanı Erinç Sağkan, sanıkların SEGBİS aracılığıyla bağlanmasının müştekilerin sanıklara doğrudan soru yöneltmesinin önüne geçtiğini ifade ederek, sanıkların mahkeme salonunda bulunmasını talep etti.
Otelin sahibi yapıyı savundu
Ardından sanık savunmaları dinlenmeye başlandı. Otelin sahibi Ahmet Bozkurt, iktidarın 6 Şubat depremlerinde kendi sorumluluğunu gizlemek için çeşitli davalar açtığını belirtti. Bozkurt, proje ve yapının uyumsuz olduğu iddialarına, otelin yapıldığı dönemde teşvik bölgesinde bulunduğu bilgisini vererek ve projeye uygun olduğuna dair Kalkınma Bankası hem de Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın onayını hatırlatarak yanıt verdi.
Bozkurt 2018’de Turizm Bakanlığı’ndan 1 milyon 115 bin avro yenilenme kredisi aldığında bakanlığın oteli denetlediğini ifade etti. Bozkurt iddianamedeki iddiaları ise “iftira” olarak niteledi. Bozkurt devamında şunları söyledi:
“Gerek basın gerek başka kuruluşlar dedikoduyla, kulaktan dolma bilgilerle, sokak ağzıyla konuşuyor. Bunları söyleyenler Adıyaman’ı bilmiyorlar, bazıları benim otelimin yapıldığı tarihte hayatta bile yoktu. Hepsi asılsız, hepsi yalan. Bunlar da Adıyaman’daki iş hayatımdan dolayı beni çekemeyenler. Bu çember genişledi, içine basın da girdi. Ben işime çok özen gösterdim, otelimde usulsüz hiçbir şey yoktur. Otelim yapılışından, eksikliklerinden dolayı değil; asrın felaketi depremin şiddeti yüzünden yıkıldı. Benim de mühendisimin de hiçbir kusuru yok, günahsızız.”
Duruşma diğer sanıkların beyanları ile devam ediyor.
Kaynak: MA