İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırılarında hayatını kaybeden Filistinli sayısı 21 bin 507’ye yükseldi. ICJ’da İsrail’e ‘soykırım’ davası açan Güney Afrika, Filistin halkının korunması için acil ihtiyati tedbir talep etti
Hamas’ın 7 Ekim’de gerçekleştirdiği ‘Aksa Tufanı’ operasyonun ardından İsrail’in Gazze’ye yönelik saldırıları aralıksız devam ediyor. Edinilen son bilgilere göre; saldırılarda en az 8 bin 800’ü çocuk, 6 bin 300’ü kadın olmak üzere 21 bin 507 Filistinli hayatını kaybederken, yaralı sayısı 55 bin 915’e yükseldi.
Öte yandan Gazze’deki hükümetin Medya Ofisinden yapılan açıklamaya göre ise İsrail ordusunun Gazze Şeridi’nin orta kesimindeki En-Nusayrat Mülteci Kampına düzenlediği saldırıda bir gazetecinin daha hayatını kaybettiği belirtildi. 7 Ekim’den bu yana ölen gazetecilerin sayısının 106’ya yükseldiği ifade edildi.
Tarihi miraslar hedefte
Basın ofisinden yapılan yazılı açıklamada, saldırılarda hedef alınan yerler arasında tarihi camiler, kiliseler, okullar, müzeler, tarihi evler ve çeşitli kültürel yerlerin olduğu belirtildi. Bölgedeki 325 tarihi ve kültür varlıklarından 200’den fazlasının yıkıldığı ifade edildi. Yok edilen kültürel miras ve tarihi alanların bir kısmının Fenikeliler ve Roma İmparatorluğu dönemlerine, bazılarının milattan önce 800’lü ve 1400’lü yıllara, bazılarının ise 400 yıl öncesine ait olduğu belirtildi.
Filistin haber ajansı WAFA’da yer alan bilgilere göre ise İsrail güçleri gece saatlerinde, El Halil, Nablus, Kalkilya ve Ramallah’a baskınlar düzenledi. 4 Filistinli gerçek mermiyle yaralandı. Nablus’ta da Kusra ve Beyta beldelerine baskınlar düzenleyen İsrail güçleri, Ramallah’ın kuzeyindeki El-Celezun Mülteci Kampındaki baskında da evlere girerek çok sayıda Filistinliyi gözaltına aldı.
BM’den ‘acil itidal’ çağrısı
Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres yaptığı yazılı açıklamada, Gazze’de İsrail ile Hamas ve diğer gruplar arasındaki çatışmaların yoğunlaştığına dikkati çekerek, durumun bölgeye yayılmasından derin endişe duyduğunu belirtti. Guterres, bunun tüm bölge için çok yıkıcı sonuçlarının olacağını vurgulayarak, “Gazze’de çatışma ne kadar uzun sürerse, durumun daha geniş bölgeye yayılma, gerginliğin artma ve tarafların hatalı hesap yapma riski artar” dedi.
BMGK’de ‘acil oturum’
Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin (BMGK), ‘acil’ düzenlediği oturumda konuşan BM Orta Doğu, Asya ve Pasifikten Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Khaled Khiari, barışçıl bir gelecek için tek çözümün, siyasi yolun tekrar inşa edilmesi olduğunu belirterek, “Orta Doğu’daki durum alarm verici” diye konuştu.
Carnegie Endowment adlı düşünce kuruluşunun Başkan Yardımcısı Marwan Muasher, ise ‘iki devletli çözüm’ önerisine dair uyarıda bulunarak, öncelikle Gazze’deki savaşın acilen ve kalıcı olarak sonlandırması gerektiğini belirtti ve “Bugün zor görünen iki devletli çözümün ileride demografik ve siyasi gerçekler nedeniyle imkansız hale gelebilir” dedi.
Güney Afrika’dan dava
Uluslararası Adalet Divanı’ndan (ICJ) yapılan yazılı açıklamada ise İsrail’in Gazze’deki Filistinlilere yönelik ‘Soykırım Sözleşmesi’ kapsamındaki yükümlülüklerini ihlal ettiği belirtildi.
Açıklamada, Güney Afrika’nın, “7 Ekim 2023’ten bu yana soykırımı önlemede başarısız olduğu ve soykırıma yönelik doğrudan ve aleni kışkırtmaları kovuşturmadığı” gerekçesiyle İsrail aleyhine tedbir kararına hükmedilmesini talep ettiği kaydedildi. Güney Afrika’nın söz söylemenin ötesinde fiiliyata geçtiğine dikkat çeken BM ve Uluslararası Kuruluşlardan Sorumlu Filistin Dışişleri Bakanı Yardımcısı Ömer Avadallah da “İsrail’in soykırım suçundan ötürü hesap vermesi ve cezalandırılması adına uluslararası sistem içinde adım atan ülke Güney Afrika oldu” vurgusunu yaptı.
DIŞ HABERLER