ÖHD Genel Merkez Yöneticisi Nagehan Avçil, 2024’ün Ocak ayında çok sayıda hukuk örgütü ile birlikte CPT ve Adalet Bakanlığı’na görüşme ve ağırlaştırılmış tecridin son bulmasına ilişkin başvuru hazırlığında olduklarını söyledi
İmralı Adası’nda 25 yıldır ağırlaştırılmış tecrit altında tutulan PKK Lideri Abdullah Öcalan’dan tam 34 aydır hiçbir haber alınamıyor. Kurdistan, Türkiye ve dünyanın dört bir yanından hukukçular, insan hakları savunucuları, siyasetçiler ve her kesimden yüzlerce kişi birçok girişimde bulunsa da yapılan görüşme başvurusu ve mektuplara olumlu ya da olumsuz hiçbir dönüş yapılmıyor.
Avukatların başvuruları
2023 yılı boyunca Abdullah Öcalan’ın müdafiliğini yapan Asrın Hukuk Bürosu avukatları toplam 110 avukat, 59 da aile başvurusu yaptı. Ancak bu başvurulara da Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve İmralı Ceza İnfaz Kurumu Müdürlüğü’nden herhangi bir yanıt verilmedi. Görüşmelerin “disiplin cezaları” bahaneleri ile engellenmeye devam ettiği PKK Lideri ile görüşme yapılması ve ağırlaştırılmış tecridin son bulması için Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) üyesi avukatlar da sayısız girişimde bulundu.
ÖHD’nin, 10 Haziran 2022’de her kesimden 775 avukatla birlikte Bursa Cumhuriyet Başsavcılığı ve Adalet Bakanlığı’na birçok kez yaptığı başvurulara olumlu ya da olumsuz hiçbir dönüş olmadı. Yine ÖHD İstanbul Şubesi’nin 21 Kasım 2022’de, tecridin son bulması ve avukatları ile görüşme sağlanmasına dair yapılan başvuruların takibi için İstanbul Barosu’na gerçekleştirdiği başvuru ile tüm ÖHD’li avukatların her kentte barolara aynı şekilde yaptığı başvurular kapsamında da herhangi bir adım atılmadı.
ÖHD’nin son süreçte gerçekleştirdiği çalışmalarından biri de, PKK Lideri ile İmralı’da tutulan diğer tutsaklar Hamili Yıldırım, Ömer Hayri Konar ve Veysi Aktaş’a yönelik tecrit politikası ve uygulamaları konusunda kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla her 15 günde bir hazırlamaya başladığı “Tecrit Bülteni” oldu.
CPT’ye başvuru yapılacak
ÖHD son olarak da 2024 yılının Ocak ayında, çok sayıda hukuk örgütü ve kurumu ile birlikte Avrupa Konseyi İşkencenin Önlenmesi Komitesi (CPT) ile Adalet Bakanlığı’na Abdullah Öcalan ile görüşmek ve ağırlaştırılmış tecridin son bulmasına ilişkin başvuru gerçekleştirmeye hazırlanıyor.
ÖHD Genel Merkez Yöneticisi Nagehan Avçil tecrit konulu panelleri, CPT ve Adalet Bakanlığı’na yapacakları başvuruya ilişkin değerlendirmelerde bulundu.
Tecrit sürekli gündemimizde
İmralı tecridinin ÖHD olarak sürekli gündemlerinde olduğunu vurgulayan Avçil, düzenledikleri panellerle İmralı’da uygulanan tecridi gündeme getirdiklerini söyledi.
İmralı tecridinin tüm cezaevlerine sirayet ettiğini belirten Avçil, “Tecrit İmralı Hapishanesi’nden başlayıp sadece hapishanelere değil, toplumun ve siyasetin de tecrit altında tutulduğu bir durum söz konusu. Bizim amacımız bu hukuksuzluğu gündemde tutup kamuoyuna, bu hukuksuzluğun bütün aşamalarında hukuk, siyaset, toplumsal ve hapishaneler kapsamında bütünen değerlendirip kamuoyunun duyarlılık oluşturması ve bilinçlendirilmesiydi” sözlerini kullandı.
Başvurular yeniden yapılacak
Öte yandan daha önce Adalet Bakanlığı ve CPT’ye başvuru yaptıklarını dile getiren Avçil, “Bizim tecride ilişkin önümüze koyduğumuz plan ve program içerisinde önümüzdeki süreç içerisinde CPT’ye bugüne kadarki ziyaretleri ve 2020 yılında yaptığı bu mutlak iletişimsizliğin tespiti sonrasında CPT’den doğru herhangi bir yanıt olmaması. Yine Birleşmiş Milletler’in tedbir talebini kabul edip görüşme sağlanması noktasında başvuruya cevap olmasına rağmen Türkiye’nin ısrarla tecridi sürdürmesine ilişkin tespitlerimizle birlikte hukuk kurumları ve barolarla birlikte bir CPT başvurusu planlamamız söz konusu. Olabildiğince geniş bir çerçevede başvuru yapma programımız var. Yine aynı şekilde birçok hukukçuyla birlikte Adalet Bakanlığı’na bir başvuru yapma planımız söz konusu” dedi.
İmralı kanunları siyasi kararlardır
Başvuru içeriklerini değerlendiren Avçil, “Her zaman anlattığımız gibi İmralı Hapishanesi’nde Sayın Abdullah Öcalan ve diğer PKK’li tutsaklara uygulanan hukuk dışı tecrit, Mandela ve uluslararası kurallara, CPT’nin tavsiye kararlarına, aynı zamanda Türkiye Ceza İnfaz Kanunu’na aykırı. Başından beri şunu anlatıyoruz, Türkiye’nin infaz kanunları var. Bunun dışında bir de İmralı kanunları var. İmralı kanunları şu an iktidarın defacto olarak oluşturduğu, herhangi bir şekilde geçerliliği olmayan siyaseten uyguladığı kurallar. Bunun hukuken hiçbir şekilde karşılığı yok. Hukuk kurumlarının da bu noktada bu kadar bariz, açık bir tecride, işkenceye, kötü muameleye rağmen sessiz kalmasının hiçbir anlamı yok. Hukuk kurumu olmanın anlamı olmuyor. Ya da hukuk meslek örgütü olmanın bir anlamı olmuyor. Bir hukukçunun amacı eğer gerçekten insan hakları alanında çalışma yürütmekse, bu kadar açık bir hukuksuzluk karşısında sessiz kalmak meslek etiğiyle çok bağdaşabilecek bir noktada değil. Bu noktada dahi hukukçuların kendisini sorumlu hissetmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.
Tecrit bitirilene kadar çalışmaları sürecek
Bu nedenle de önlerine koydukları CPT ve Adalet Bakanlığı başvurularına ilişkin olabildiğince geniş çapta bir çalışma yürüttüklerini kaydeden Avçil, “Bu tecrit ve CPT ‘nin yaptığı tespitler ile BM’nin vermiş olduğu karara rağmen hali hazırda uygulanan bu defacto kuralların kaldırılarak, hukukun orada da uygulanması noktasında çağrımız bakidir. Bu noktada çalışmalarımız da devam edecek. İmralı tecridi her zaman gündemimizde olacak. Oradaki tecrit bitirilene kadar çalışmalarımız devam da edecek” vurgusunu yaptı.
Haber: Marta Sömek/JİNNEWS