Pasûr’da 7 kişin hayatını kaybettiği patlamayla ilgili açılan davada, görevden alınan belediye eşbaşkanları Fatma Ay ve Fatih Taş’ın, bu olay nedeniyle beraatları, ‘örgüt üyeliğinden’ ise cezalandırılmaları istendi. Kendal Barut için ise 8 kez ağırlaştırılmış ve ‘kasten öldürmeden’ 12 kez müebbet hapis cezası istendi
Amed’in Pasûr (Kulp) ilçesine bağlı Beyrok (Ağaçkorur) Mahallesinde 12 Eylül 2019’da 7 kişinin öldüğü patlamada, belediye kepçesi kullanıldığı iddiasıyla İçişleri Bakanlığı’nın görevden aldığı Pasûr Belediye Eşbaşkanları Fatih Taş ve Fatma Ay ile birlikte Halkların Demokratik Partisi (HDP) İlçe Eşbaşkanı Mehmet Abidin Karaman, Kulp Belediyesi Fen İşleri Müdürü Şener Aktaş, olayda yakınını kaybeden Mehmet Emin Ay, Pasûr Belediye Meclis Üyesi Yücel Çete ve daha sonra dosyaya eklenen PKK’li Kendal Barut hakkında açılan dava duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü.
8 kişinin, “Örgüt propagandası yapmak”, “Tasarlayarak öldürme, tehlikeli maddeleri izinsiz olarak bulundurma veya el değiştirme”, “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğü bozma”, “Suçu ve suçluyu övmek”, “Yangın, su baskını, tahrip, batırma, bombalama ya da nükleer, biyolojik, kimyasal silah kullanarak öldürmek” ile suçlandığı davanın duruşmasına tutuklu Kendal Barut dışında diğer sanıklar katılmadı. Duruşmada avukatlar hazır bulundu.
Duruşmada iddia makamı mütalaasını mahkemeye sundu. İddia makamı, yakalandıktan sonra, olay yerindeki patlayıcı maddenin hazırlanmasında kullanılan bantta parmak izi bulunduğu iddia edilerek, dosya dahil edilen PKK’li Kendal Barut için tüm suçlamalardan ceza talebinde bulundu. İddia makamı mütalaasında, Barut’un patlamada ölen 7 kişi için ayrı ayrı 7’şer kez ve “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozmaktan” bir kez, olmak üzere 8 kez ağırlaştırılmış müebbet ile cezalandırılmasını istedi. Savcı, Barut’un, 12 kişiyi, “kasten öldürmeye teşebbüs”ten de 12 kez müebbet, “örgüt üyeliği”nden ise 15 yıla kadar hapisle cezalandırılmasını talep etti. İddia makamı “Devletin birliğini ve ülke bütünlüğünü bozma” suçlamasından belediye eşbaşkanları Fatih Taş, Fatma Ay ve diğer sanıkların beraatlarını istedi. Savcı, Taş, Ay ve diğer sanıklar için gizli tanık beyanları, katıldığı etkinlikler ve sanal medya paylaşımlarından dolayı “örgüt üyesi olmak” ve “zincirleme örgüt propagandası yapmak” suçlamasından ise cezalandırılmasını istedi.
Barut: Siyasi saikle dosyaya dahil edildim
Tutuklu sanık Kendal Barut, hakkındaki suçlamalara karşı savunma yaptı. Yaptığı Kürtçe savunma mahkemenin hazır ettiği tercüman tarafından çevrilemeyince Barut, avukatlarca hazırlanan bir tercüman aracılığıyla savunma yaptı. Barut, PKK Lideri Abdullah Öcalan üzerinde 3 yılı aşkındır katı bir tecrit uygulandığını ve bu tecridi kınadığını kaydetti. Barut, hakkındaki suçlamaların bir olasılık üzerine yapıldığını, hukukta ise olasılığın değil somut verinin hükme esas alınacağını kaydetti. PKK üyesi olduğunu ancak patlama ile ilgisinin bulunmadığını kaydeden Barut, görülen davanın hukuki değil, siyasi olduğunu ve kendisinin bu siyasi saikle davaya dahil edildiğini aktardı.
Islak imzalı tutanak mahkemeye sunulmadı
Barut’un, avukatı Gözde Engin, müvekkilinin tutuklanmasından sonra dosya dahil edildiğini hatırlatarak, müvekkilinin söz konusu patlamada kullanılan bir bant üzerinde parmak izi bulunduğunun ileri sürüldüğünü aktardı. Tüm taleplerine rağmen, ne bu bandın, ne buna ilişkin tutanakların, ne de ıslak imzalı tutanağın mahkemeye sunulmadığına işaret ederek, sunulan delile ilişkin kuşkularını dile getirdi.
Avukat Muhammed Tapancı da tartışmalı bir delil olan bantla ilgili taleplerini dile getirerek, dosyada tevsii tahkikat talebinde bulundu.
Savunma için süre talebi
Diğer sanıkların avukatları Mehmet Emin Aktar, Süleyman Kaya ve Barış Yavuz, mütalaaya karşı savunma yapmak üzere süre talebinde bulundu.
Duruşma ertelendi
Süre talebini kabul eden mahkeme, tevsii tahkikat talebini reddederek, duruşmayı 1 Mart’a erteledi.
AMED