Suriye’deki savaştan kaynaklı göç etmek zorunda kalan Halepli tatlıcılar, gittikleri kentlere tatlı kültürlerini de taşıyor.
Ülkelerindeki savaştan kaynaklı göç etmek zorunda kalan Suriyeli mülteciler, gittikleri kentlere kendi yaşam biçimi, damak tadı ve kültürlerini taşıyorlar. Suriyeli mültecilerin yaşamak için tercih ettiği kentlerden biride Diyarbakır. Mültecilerin yoğun olarak yaşadığı Bağlar ilçesinin her sokak başında Suriyelilere ait bir tatlıcı dükkanı görmek mümkün. Herkes gibi hayatın pahalılığından ve iş bulamamaktan yakınan mülteciler, kendi işyerlerini kurarak yaşama tutunmaya çalışıyorlar. Tatlıcı dükkanlarını işletenlerin çoğu Halep’ten gelen Suriyeliler. Açtıkları tatlıcı dükkanlarıyla geçimini sağlamaya çalışan Halepliler, ayrıca kültürlerinin taşıyıcılığını ve tanıtımını da yapıyor.
Üne sahip çeşit çeşit Halep tatlılarını Diyarbakırlılarla buluşturan Halepli tatlıcılar, en çok ilginin “Herise” tatlısına olduğunu söylüyor.
Herise, Bukasi, Halep baklava..
Diyarbakırlıların en çok ilgi gösterdiği ve Suriye tatlılarından biri olan “Herise”, kabartılmış kekin üstüne dökülen şerbet, şam fıstığı ve bol hindistan cevizinin birleşiminden oluşuyor. Bir başka tatlı çeşidi ise “Bukasi” adı verilen ince açılmış baklava hamurunun büzerek lale şekline getirildiği ve içine şam fıstığı veya tercihe göre badem konularak hazırlanan tatlı çeşididir.
Sarma tatlısı olarak bildiğimiz tatlının daha küçük ebatta olanına “Halep” tatlısı deniyor. Bu tatlı büyükçe tepsi şeklindeki kadayıfların içerisine badem içi ve şam fıstığı katılarak yapılıyor. Suriyeli tatlıcılar, tariflerinde genellikle ince açılmış baklava hamuru ve kadayıfı kullanıyor. Tatlılarını olmazsa olmazı ise şam fıstığı.
Türkiye’de yaygın olarak kullanılan glikoz şurubunu kullanmadıklarını belirten Halepli tatlıcılar, bu nedenle tatlıların daha hafif ve sindiriminin kolay olduğunu aktardı.
Kaynak: JINNEWS