Mereş depreminde yıkılan ve 109 kişinin ölümüne neden olan Ebrar Sitesi ile ilgili iddianamede, yapının kolon ve kirişlerinin yetersiz olduğu tespit edildi
Mereş’te 6 Şubat’taki depremde Ebrar Sitesi B Blok’un yıkılması ve 109 kişinin hayatını kaybetmesine ilişkin 7 sanık hakkında 22 yıl altışar aya kadar hapis istemiyle dava açıldı. Maraş Cumhuriyet Başsavcılığınca merkez Onikişubat ilçesi Şazibey Mahallesi 64005 Sokak’ta yıkılan bina ile ilgili şüpheliler A.D, A.Ö, M.A.Ö, M.T, S.T, M.T. ve T.T. hakkında, “bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümüne neden olma” suçundan hazırlanan iddianame, 3. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edildi.
Yıkılan blokta 109 kişinin yaşamını yitirdiği, 3 kişinin ise yaralandığı hatırlatılan iddianamede, ölüm ve yaralanmalarla ilgili olay yeri tespit, keşif, inceleme ve delil temini için bilirkişilerin görevlendirildiği anımsatıldı.
Şüpheliler kusurlu
Depremin ardından ölüm ve yaralanmaların olduğu binanın durumunun tespiti için Cumhuriyet Başsavcılığınca bilirkişi görevlendirildi. Bilirkişi raporunda asli kusur atfedilen şüphelilerin savunmalarında üzerlerine atılı suçlamaları kabul etmediği vurgulanan iddianamede, soruşturmaya konu binanın depremde yıkılmasında fenni mesul şüpheli M.A.Ö. ile Lalezar Konut Yapı Kooperatifi Başkanı A.Ö. ve yönetim kurulu üyelerinin yapı sahibi sıfatıyla kusurlu olduğu kaydedildi.
İddianamede, Ebrar Sitesi B Blok’un mimari, statik, elektrik ve kalorifer, sıhhi tesisat, klima, asansör projeleri ile statik hesap raporunun bulunduğu ancak zemini için bilirkişiye teslim edilen dosyada zemin etüt raporu bulunmadığına işaret edildi.
İddianamede, şu ifadelere yer verildi:
“Teknik heyetin yaptığı tespitte, taşıyıcı sistem kolon, kiriş, perde (duvar) etriyelerinin altılık ve tüm donatının nervürsüz olduğu, donatının yapı teknik şartnamesine uygun olmayan şekilde ve aralıkta olduğu belirlendi. Çoğu donatının bağlanmadığı veya yetersiz bağlandığı için beton atımı sırasında koparak dönmüş vaziyette priz aldığı, kancalar yetersiz ve gönye olmadığı tespiti ile atılan betonda agrega bulunmadığı, konulan yuvarlak çakıl taşları uygun olmayan vaziyette görülmüştür. Çerçeve sistemdeki taşıyıcı elamanların donatı dağıtımına bakıldığından süreksizliklerin olduğu, bindirme uygulamalarında bindirme paylarının teknik şartnameye uygun olmadığı, boyuna donatılarda karışık bir şekilde nervürlü nervürsüz şeklinde süreksizliklerin mevcut olduğu belirtilmiştir.
Bilirkişi heyet raporunda, beton karot ve donatı numuneleri ve olay yerinde çekilen fotoğraf ve video kayıtlarına göre, yine sahada yapılan gözlemlerden, betonarme taşıyıcı elemanlarda kolon ve kirişlerin donatı sayısı, düzen ve bağlantılarının uygun ve yeterli olmadığı, binada kullanılan düz ve nervürlü donatıların yönetmeliklere aykırı olacak şekilde bir arada kullanıldığı ve dolayısıyla beton ile demir donatı arasında yeterli aderansın oluşmadığı, binada etriye kancalarının doğru açı (135 derece) ile imal edilmediği anlaşılmaktadır.”
Kiriş ve kolonlar yetersiz
Analizler sonucunda sürekli temellerin boyut açısından yeterli, zemin emniyet gerilmesi ve donatı alanı açısından yetersiz olduğunun belirlendiği anlatılan iddianamede, “Analizler sonucunda, kolon, perde (duvar) ve kirişlerde kesit ve donatı alanı açısından yetersizlikler tespit edilmiştir. Döşemelerin kesit ve donatı açısından yeterli olduğu analiz sonucu belirlenirken, binanın göreli kat ötelenme oranlarının yönetmelik sınır değerlerini sağladığı belirlenmiştir. Ayrıca binada al burulma düzensizliği yönetmelik sınır değerlerini sağlamadığı belirlenmiştir” ifadesi kullanıldı.
HABER MERKEZİ