Karadeniz Bölgesi’nde 11-18 Aralık tarihlerinde 25 proje için ÇED duyurusu yapılması dikkat çekti
Ekolojik talanın, en çok zarar verdiği bölgelerden biri olan Karadeniz’de 11-18 Aralık tarihleri arasında Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından 11 kentte 25 proje için Çevresel Etki Değerlendirme (ÇED) duyurusu yapıldı. Madenden Rüzgar Enerji Santraline (RES), Güneş Enerji Sistemi’nden (GES) sanayi tesisine kadar birçok proje için ÇED süreci başlarken, bir kısmı için ise “ÇED gerekli değil” kararı verildi. Kararlar içinde en önemlilerinden biri olan Kastamonu Hanönü ilçesinde yine bir maden ocağı için ÇED süreci başlatıldı. Bakanlık, ilçenin Yeniköy köyünde Eti Bakır A.Ş. tarafından açılmak istenen bakır madeni için 14 Aralık’ta ÇED süreci başlatıldığını duyurdu. Bin 815,87 hektarlık ruhsat sahasında işletilen yeraltı madeninde yıllık 50 bin ton bakır çıkarılması planlanırken, sahanın içinden ve çevresinden mevsimsel akış gösteren dereler bulunuyor.
Samsun’a 87 bin 272 güneş paneli
Gümüşhane Şiran ilçesi Paşapınarı Köyü’nde Fazlı Enerji isimli şirketin açmak istediği GES için 13 Aralık’ta ÇED süreci başlatıldı. Ordu Fatsa’da 2022’de mahkemenin reddettiği kıyı dolgusu için yeniden başvuran Ordu Büyükşehir Belediyesi projesine 15 Aralık’ta “ÇED olumlu” kararı çıktı. Samsun Ladik ilçesi Ahmetsaray Mahallesi ve Kavak ilçesi Karadağ Mahallesi sınırlarında Hanlı Enerji isimli şirket tarafından kurulmak istenen RES için 15 Aralık’ta ÇED süreci başlatıldı. Yine Kavak ilçesi Belalan Mahallesi’nde ise Oğutata Mimarlık isimli şirket tarafından 5 adet RES yapılması için 15 Aralık’ta ÇED süreci başlatıldı. Samsun Havza ilçesi Hacıdede Mahallesi’nde Ekim Elektrik isimli firma tarafından işletilen RES’e kaynak sağlamak için açılması planlanan GES için 15 Aralık’ta “Nihai karar” sürecine girildi. Proje kapsamında 71 hektarlık bir alana toplam 87bin 272 güneş paneli yerleştirilecek.
Samsun ve Tokat’ta 4 ÇED
Samsun Bafra ilçesi İnözü Koşaca Mahallesi’nde 24,45 hektarlık alana patlatmalı kalker ocağı kurulması için 14 Aralık’ta “ÇED gerekli değil” kararı verildi. Öte yandan Samsun İlkadım ilçesi Çivril Mahallesi’nde 69 bin 966,58 metrekarelik alana Sıcak Asfalt Plent ve Mekanik Plent Tesisi kurulması için 12 Aralık’ta ÇED süreci başlatıldı. Tokat merkez ilçesi Döllük ve Bula köylerini kapsayan 3 hektarlık alanda Tokat Erdem Hazır Beton isimli şirket tarafından Kum-Çakıl Ocağı açılması için 18 Aralık’ta “ÇED gerekli değil” kararı verilirken, Zile ilçesi Yıldıztepe Köyü’nün mahallerinde 3 adet kil ocağı ve 1 adet taş ocağı işletilmesi için 14 Aralık’ta “ÇED gerekli değil” kararı verildi. Diğer yandan, Karabüke, Sakarya ve Sinop coğrafyalarında onbinlerce metrekare doğal alan ve tarım arazilerini işgal edecek olan 13 ÇED duyrusu ve ‘olumlu kararı’ verilmesi dikkat çekici.
Hamasetle doğa talan ediliyor
Eski HDP Milletvekili ve ekolojist Murat Çepni, Karadeniz’in bu derece pervasızca talan edilmesinin arka planında bölgenin AKP tarafından “oy deposu” olarak görmesinin geldiğini belirterek, “Karadeniz insanı politik islamcı, milliyetçilik ve şovenizm duygularla yedeklenmeye çalışılıyor. Yani Karadeniz insanına hamaset veriliyor, elinden ekmeği ve doğası alınıyor. Dolayısıyla bu yeni talan projeleriyle Karadeniz ağır bir saldırı altında. Karadenizin demokrasi güçlerinin ve ekoloji mücadelesi yürütenlerin meseleye sahip çıkması ve talan siyasetine dur demesi gerekiyor. Daha önceki HES projelerinde görüldüğü üzere kendi öz gücümüze güvenerek bu saldırıları bertaraf edebiliriz” diye konuştu.
Haber: Tolga Güney – Trabzon / MA