Kayyım yönetimindeki Batman Belediyesi’nin, bir işçinin ölümünde asli kusurlu bulunan Başkan Yardımcısı Metin Gürbüz’e dair hem bakanlıklara hem de emniyete yanlış bilgi verdiği ortaya çıktı
Kayyım yönetimindeki Batman Belediyesi’nde 8 Temmuz 2021’de iş cinayeti sonucu yaşamını yitiren inşaat ustası Nuri Aydın’ın ölümüne ilişkin asli sorumlu olarak hakkında dava açılan Başkan Yardımcısı Metin Gürbüz’ün hala görevi başında bulunduğu ortaya çıktı.
Mezopotamya Ajansı’ndan Fethi Balaman, kayyım yönetimdeki belediyenin konuya dair yaptığı bilgilendirmeleri, ilgili bakanlıkların konuya dair verdiği yanıtları ve hazırlanan iddianamede yer alan bilgileri derledi.
DEM Parti vekili Oduncu’dan önerge
Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Êlih (Batman) Milletvekili Zeynep Oduncu; kayyım yönetimindeki Êlih Belediyesi’nin kiraladığı iş merkezinin tadilatı sırasında, 12 Ekim 2021’de yaşamını yitiren inşaat ustası Nuri Aydın’ın ölümünde asli kusurlu bulunan ve halen belediyedeki görevine devam eden Başkan Yardımcısı Metin Gürbüz’ün görevine devam edip etmeyeceğine dair hem İçişleri Bakanlığı hem de Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’na soru önergesi vermişti.
Oduncu, 16 Haziran tarihli önergesinde bakanlıklara:
- Nuri Aydın’ın yaşamını yitirmesine neden iş cinayetinden sorumlular hakkında soruşturma açılmasına izin vermeyen kayyum /vali hakkında soruşturma açacak mısınız?
- Başkan Yardımcısı M.G.’nin sigortasız işçi çalıştırdığına dair iddiaları hakkında yasal işlem yapacak mısınız?
- Batman Belediyesi tarafından M.G. hakkında kurumu zarara uğratmaktan dolayı soruşturma açacak mısınız? sorularını yöneltmişti.
Bakanlık yanıtları
Oduncu’nun 16 Haziran tarihinde verdiği önergeye İçişleri Bakanı Ali Yerlikaya 12 Kasım’da yanıt verdi.
Yanıtta, Batman Valiliği’nden alınan yazı yer aldı. Mevzuat ve yasalar çerçevesinde soruşturma iznine dair süreçlerin uygulandığı ve tamamlandığı ileri sürüldü. “Sigortasız işçi çalıştırılmasına ilişkin yasal ve idari prosedürlerin uygulamaya konulduğu” iddia edildi.
İklim Değişikliği Bakanlığı ise 17 Ağustos’ta önergeye yanıt vererek ve kayyım yönetimindeki Batman Belediyesi’nden alınan cevap yazısını yanıta eklemişti. Yanıtta, Nuri Aydın’ın ölümü ile ilgili İş Mahkemesi’nde dava açıldığı ve ‘taksirle ölüme sebebiyet verme’ ile ilgili olarak Batman Belediyesi ve çalışanları aleyhine düzenlenmiş ve tebliğ edilmiş herhangi bir iddianame bulunmadığı ileri sürüldü.
Ayrıca yanıtta, “Söz konusu işin Kamu İhale Kanunu’na aykırı yapıldığına dair bir tespitin mevcut olmadığı, 2021-2023 yılları arasında kurum bünyesinde yaralanma ve ölümle sonuçlanan kesinleşmiş bir iş kazası kaydının da bulunmadığı, bahsi geçen belediye başkan yardımcısı hakkında, kurumu zarara uğrattığına dair herhangi bir kamu zararı tespiti yapılmadığı ve bu konuda da açılmış bir soruşturma bulunmadığı, belirtilmiştir” denildi.
Gürbüz hakkında dava Haziran ayında açılmış
Kayyım yönetimindeki belediyenin ‘iddianame yok’ iddiasının aksine, Metin Gürbüz hakkında 19 Haziran’da ‘taksirle ölüme sebebiyet verme’ ve ‘görevi kötüye kullanma’ iddialarıyla iddianame hazırlandığı ve iddianamenin 21 Temmuz’da Batman 3. Asliye Ceza Mahkemesi tarafından kabul edildiği öğrenildi.
Söz konusu davanın duruşması ise, 18 Ocak’ta görülecek. İddianamenin kayyım yönetimindeki belediyenin bakanlığa gönderdiği yazıyı da yalanladığı ortaya çıktı. Ayrıca Gürbüz hakkında İş Mahkemesi’nde iş kazası ve tazminat davaları sürüyor.
Belediye, Emniyete de yanlış bilgi vermiş
Batman Belediyesi’nin emniyete de yanlış bilgiler verdiği öğrenildi. Olayın yaşandığı tarihte iş yerinin kimin kullanımında olduğunun tespiti için emniyet tarafından Batman Belediyesine yazı yazıldı. Belediye, iş yerinin kendileri ile alakalı olmadığı yönünde menfi cevap verdi. Bu durum iddianamede de yer aldı. Ancak Batman Ticaret Sicil Müdürlüğü, Batman Tapu Müdürlüğü ve tekrar Batman Belediyesine müzekkereler yazıldığı, yazılan yazılar ardından elde edilen kira sözleşmesinin bir sureti ve belediyenin kira bedeli ödediğine dair banka dekontu dosyaya eklendi.
Gürbüz asli kusurlu
İddianamede yer alan bilirkişi raporuna göre ise Gürbüz asli kusurlu.
Gürbüz’ün ilk ifadesinde söz konusu iş cinayetinin yaşandığı alanla ilgisinin olmadığına dair beyanlarda bulunduğu, ancak yaşamını yitiren Aydın’ın telefonunda arama ve mesaj kayıtları olduğu da iddianamede yer aldı.
İddianamede, şunlar belirtildi:
“…mesaj kayıtları incelendiğinde şüpheli ile ölen arasında hem bu olaya hem bu olaydan önceki diğer işverenin Batman Belediyesi olduğu iş alımlarına, şüphelinin tadilat alanında kullanılacak malzeme seçimine karar vermesine ilişkin mesaj ve fotoğrafların bulunduğu)”
Yaşamını yitiren Aydın’ın oğlu Fırat’ın, Gürbüz’ün tedavi için mesaj yazdığı ve ayrıca tedavi için 30 bin lirayı elden verdiği ifadesi, ayrıca tanık beyanları iddianame de yer aldı.
İddianamenin sonuç kısmında şunlar kaydedildi:
“Batman Belediye Başkanlığı tarafından dosya içerisinde bulunan kira sözleşmesine göre mülk sahibi Doğan Bozkurt isimli kişiden kiralandığı, Belediye adına kiracı olarak Batman Belediye Başkanlığında, Kültür ve Sosyal İşler Müdürü olarak görev yapan dosyamız şüphelisi Metin Gürbüz’ün kaşe ve imzasının bulunduğu, ilgili alanda down sendromlu bireyler için kafeye dönüştürme tadilatına başlanıldığı, ancak yapılan araştırmalarda tadilat hizmet sözleşmesinin bulunmadığı, iş yerinde tadilat işlerini yapan kişilere şüpheli tarafından elden ödeme yapıldığı, daha açık bir anlatımla kamuya ait bir işin ihale prosedürü uygulanmadan üçüncü kişilere verildiği, şüphelinin ihale prosedürü uygulamaksızın kamuya ait işi üçüncü kişilere vermesi eyleminin TCK’nun 257/1. maddesinde düzenlenen Görevi Kötüye Kullanma suçunu oluşturduğu…”
HABER MERKEZİ