Büyük petrol üreticisi Birleşik Arap Emirlikleri’nde süren ve BAE’nin başkanlığını yaptığı iklim zirvesi COP28 toplantısında son güne gelinirken, zirve başkanlığı tarafından açıklanan taslak anlaşmaya göre, fosil yakıt üretimi ve tüketimi “bilimsel tavsiyeler” doğrultusunda 2050 yılına kadar azaltılacağı vurgusu dikkat çekti
BAE’den Sultan Al Jaber‘in liderliğindeki COP28 başkanlığı taslakla ilgili memnuniyetini belirterek, “COP28 başkanlığı olarak başından beri hedeflerimiz konusunda netti. Bu metin bu hedefleri yansıtıyor ve ileriye doğru atılmış büyük bir adımdır. Artık insanlık ve gezegen için en iyisini yapacağına güvendiğimiz tarafların elinde” sözleri trajikomik bulundu.
Fon anlamsızlaştırıldı
COP28’in toplantısı hedeflerinden biri olan Kayıp Zarar Fonu zirvenin ilk günü müzakeresi yapılmıştı. Fonu’nun kurularak operasyonel hale getirilmesi ve 2030 itibarıyla yıllık en az 100 milyar dolar fonun oluşturulması noktasında mutabık kalınmasına karşın bu mutabakata imza atan ülkelerin 700 milyon dolar civarında taahhütte bulunması dikkat çekmişti. Fonun kurulma nedeni, karbon salınımı yapılmamasına karşın küresel ısınma nedeniyle büyük yıkımlara maruz kalacak, özellikle sulara gömülecek olan ada ülkelerinin zararlarını karşılamak. Ancak fon için belirlenen rakamın ancak yüzde 0,7’sinin taahhüt edilmiş olması fonu baştan anlamsızlaştırdı.
‘Ölüm belgesini imzalamayacağız’
Buzulların erimesiyle birlikte sular altında kalacak olan Samoa‘nın doğal kaynaklar ve çevre bakanı Toeolesulusulu Cedric Schuster, zirve başkanı Sultan Al Jaber’in metniyle ilgili olarak, “Güçlü azaltım sonuçları elde edemezsek, o zaman burası 1,5 C’nin öldüğü zirve olacaktır. Ölüm belgelerimizi imzalamayacağız. Fosil yakıtların aşamalı olarak durdurulması konusunda güçlü bir taahhüt içermeyen bir metne imza atamayız. Eğer taraflar fosil yakıtların ve fosil yakıt sübvansiyonlarının aşamalı olarak kaldırılmasına karşı çıkmaya devam ederlerse, durmalı ve bu sürece yönelik kendi taahhütlerini sorgulamalıdırlar” dedi.
Sulu mezarlara sessiz girmeyeceğiz
Haritan silinme tehlikesi altında olan bir diğer ülke Marshall Adaları Cumhuriyeti heyeti başkanı John Silk de taslağı ‘ölüm fermanı’ olarak nitelendirdi. John Silk,“Marshall Adaları Cumhuriyeti buraya ölüm fermanımızı imzalamaya gelmedi. Buraya 1,5 için ve bunu başarmanın tek yolu için mücadele etmeye geldik: Fosil yakıtın aşamalı olarak ortadan kaldırılması. Bugün gördüklerimiz kabul edilemez. Sulu mezarlarımıza sessizce girmeyeceğiz. Ülkemiz ve milyarlarca olmasa da milyonlarca en savunmasız insan ve topluluk için yıkıma yol açacak bir sonucu kabul etmeyeceğiz” diyerek tepki gösterdi.
EKOLOJİ SERVİSİ