Gazeteci ve DEM Parti Sözcüsü Ayşegül Doğan’ın görülen duruşmasında mahkeme, yargılamanın durdurulmasına karar verdi
Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile 2016 yılında kapatılan İMC TV’nin Program Koordinatörü ve ‘Gündem Müzakere’ programının sunucusu olan şimdi ise Halkların Demokrasi ve Eşitlik Partisi (DEM Parti) Şırnex vekili olan Ayşegül Doğan’a ‘örgüt üyeliğinden’ verilen 6 yıl 3 ay hapis cezasının istinaf mahkemesince bozulması üzerine yeniden başlayan davanın duruşması Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde görüldü. Doğan’ın katılmadığı duruşmada avukatları Mehmet Emin Aktar ve Ahmet Özmen hazır bulundu.
İddia makamı verdiği mütalaada yargılamanın durdurulmasını talep etti.
Önceki kararlar hatırlatıldı
Avukat Mehmet Emin Aktar, yargılama ve tutuklamalara gerekçe yapılan Anayasa’nın 14’üncü maddesindeki “Anayasa’da yer alan hak ve hürriyetlerden hiçbiri, devletin ülkesi ve milletiyle bölünmez bütünlüğünü bozmayı ve insan haklarına dayanan demokratik ve lâik cumhuriyeti ortadan kaldırmayı amaçlayan faaliyetler biçiminde kullanılamaz” hükmüne işaret etti. Anayasa Mahkemesi’nin (AYM) bu maddedeki suç biçiminin belirsizliği nedeniyle Leyla Güven ve Ömer Faruk Gergerlioğlu için ihlal kararı verdiğini hatırlatan Emin, bu madde için Meclis’ten düzenleme talep ettiğini söyledi. AYM’nin söz konusu kararına dikkat çeken Emin, bu madde düzenlenmeden milletvekilleri hakkında açılan dosyalarda yargılanmanın durdurulması kararı verilmesi gerektiğini kaydetti.
Diyarbakır 8 ve 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2 ayrı dosyada yargılama durdurma kararı verildiğini kaydeden Aktar, müvekkili hakkında yargılamanın durdurulması ve adli kontrol tedbirinin kaldırılmasını istedi.
Avukat Ahmet Özmen de meslektaşlarının dediklerine katıldığını ve yargılamanın durdurulması talebinde bulundu.
Mahkeme, Doğan’ın yargılanmasının durdurulmasına, hakkında uygulanan adli kontrol tedbirinin kaldırılmasına karar verdi.
Ne olmuştu?
Ayşegül Doğan hakkında 2010 ve 2011 yılları arasında katıldığı iddia edilen Demokratik Toplum Kongresi (DTK) faaliyetleri gerekçe gösterilerek, Diyarbakır 9’uncu Ağır Ceza Mahkemesi’nde 2018 yılında dava açıldı.
İddianamede, ‘örgüt üyesi olmak ve yönetmek’ suçlamasıyla Ayşegül’ün 22 buçuk yıla kadar hapsi istendi.
Gazeteci olarak takip ettiği DTK faaliyetleri nedeni ile DTK Daimi Meclisi üyesi olmakla suçlanan Ayşegül’e ‘örgüt üyeliğinden’ 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.
Verilen hapis cezası Diyarbakır Bölge Adliye Mahkemesi tarafından ‘eksik inceleme’ nedeniyle bozularak, davanın görülmesine yeniden başlandı.
AMED