Nobel Barış Ödüllü Aktivist Nergis Muhammedi, Nobel Bahai dini azınlığıyla dayanışma amacıyla açlık grevine başladı
İranlı aktivist Nergis Muhammedi’nin ailesinin yaptığı açıklamada İran’da tutsak bulunan Muhammedi, çocuklarının kendisini temsilen katıldığı Oslo’daki Nobel Barış Ödülü töreni öncesinde yeni bir açlık grevine başladığını duyurdu.
Yıllardır insan hakları için, özellikle de idam cezasına ve başörtüsü uygulamasına karşı mücadele eden Muhammedi’nin kardeşi ve eşi Nobel Ödülü töreni öncesi Norveç’in başkentinde düzenledikleri basın toplantısında, Muhammedi’nin ‘Bahai dini azınlığıyla dayanışma amacıyla’ açlık grevine girdiğini belirtti.
Küçük kardeşi Hamid Rıza Muhammedi ve eşi Taghi Rahmani yaptıkları açıklamada “Nergis bugün bizimle değil. Hapishanede ve dini bir azınlıkla dayanışma amacıyla açlık grevi yapıyor” ifadelerini kullandı.
Nergis Muhammedi’nin “Ödülü aldığım gün açlık grevime başlayacağım. Çünkü bu şekilde dünya bunu daha iyi duyacak” dediği belirtildi.
Evin hapishanesinde tutsak bulunan aktivistler Mahvash Sabet ve Fariba Kamalabadi, geçen ay Bahaileri hedef alan tutuklama dalgasını protesto etmek amacıyla açlık grevine başlamıştı.
İran’daki Bahai dini mensupları, günlük yaşamlarında iş yapmalarını ve hatta ölülerini gömmelerini zorlaştıran ayrımcılıktan şikayet ediyor. Ayrıca İran’da yüksek öğretime erişimlerinin sistematik olarak engellendiğine yönelik şikayetlerde de bulunuyorlar.
Nergis Muhammedi, İran’daki insan hakları mücadelesi nedeniyle son yirmi yılın çoğunu gözaltında ve hapishanelerde geçirdi.
Nergis Muhammedi kimdir?
Nergis Safiye Muhammedi, 21 Nisan 1972’de İran’ın Zencan kentinde doğdu.
Uluslararası İmam Humeyni Üniversitesi’nde nükleer fizik okudu. 32 yaşından itibaren insan hakları aktivistliği yaptı ve gazeteci oldu. 2003’te Nobel Barış Ödülü’nü alan ilk İranlı ve ilk Müslüman kadın olan Şirin Ebadi’nin başkanlığını yaptığı İnsan Hakları Savunucuları Merkezi’nin başkan yardımcısıdır.
İran’da zoraki başörtüsüne karşı kitlesel sivil itaatsizliğin öncülerinden biri olan Muhammedi, Jina Emînî’nin 16 Eylül 2022’de Tahran’da ahlâk polisi tarafından katledilmesi sonrası başlayan ‘Jin, jîyan, azadî’ ayaklanmasına hapishaneden kaleme aldığı yazılarla destek verdi.
İlki 24 yıl önce olmak üzere hayatı boyunca 13 kez tutuklanan Muhammedi, ‘rejime karşı propaganda’ ve ‘yetkililere karşı iftira’ suçlamalarıyla toplam 31 yıl hapis ile 154 kırbaç cezasına çarptırıldı.
Şu anda 12 yıllık bir cezadan dolayı 2021 yılından beri tutsak bulunan Muhammedi, başkent Tahran’da siyasi mahkumların tutulduğu yüksek güvenlikli Evin Hapishanesi’nde bulunuyor.
Muhammedi’nin aldığı ödüller arasında şunlar bulunuyor:
2009 – Alexander Langer Ödülü
2023 – PEN/Barbey Yazma Özgürlüğü Ödülü
2023 – UNESCO/Guillermo Cano Dünya Basın Özgürlüğü Ödülü
2023 – Olof Palme Ödülü
2023 – Nobel Barış Ödülü
Norveç Nobel Komitesi, “İran’da kadınlara yönelik baskıya karşı mücadelesi ve herkes için insan hakları ve özgürlüklerini teşvik etme mücadelesi” nedeniyle ödülü Muhammedi’ye verdi. Muhammedi, 122 yıldır verilen bu ödülü kazanan 19’uncu kadın oldu.
DIŞ HABERLER