İstanbul’daki zirvede Türkiye’nin seçimlere kadar Kuzey ve Doğu Suriye’yi tehdit etmesine göz yumulamasına onay verildiği belirtilirken, Türkiye 1 Kasım Dünya Kobani Günü öncesi kente top atışları düzenledi.
Nazım Daştan/MA-İdlib
Ortadoğu’daki bölgesel ve uluslararası güçlerin oyun sahası Suriye’de başını Türkiye destekli El Kaide uzantılı El Nusra’nın (Heyet Tahrir El-ŞamHTŞ) çektiği Selefi grupların denetimindeki İdlib bölgesinde çözümsüzlük derinleşiyor. İran ve Türkiye gibi bölgesel güçler ile uluslararası güçlerin çıkar çatışması bir süre daha devam edeceğini gösteriyor. ABD ile Rusya’nın oyun kuruculuğunda İran, Türkiye, Almanya ve Fransa masada çıkarlarını koruma arayışında. İdlib’den Cerablus’a kadar bölgenin yeniden dizaynı düşünen ABD ve Rusya dahil birçok gücün ortak yanı Esad rejiminin bölgede etkin olmamasını sağlamak. İslamcı gazeteci Cemal Kaşıkçı cinayetinin İstanbul’da yaşanması dikkat çekiyor.
ABD’nin İstanbul’a yönlendirdiği Kaşıkçı’nın konsoloslukta öldürülmesini, dağılmış olan Suudi Arabistan, Türkiye ve Katar Sünni cephesinin yeniden bir masa etrafına oturtulması için kullanılacağı belirtiliyor. Suriye iç savaşının başlangıcındaki bu “Ilımlı İslam” adlı blok yeniden ABD baskısı ile bir araya getirilmeye çalışılıyor. ABD, rejim ve hamisi Rusya ile İran’a karşı önemli bir mevzi kazanmaya çalışıyor. Kaşıkçı olayı, 2016 yılında Ankara’da bir suikast sonucu öldürülen Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov suikastı ile benzerlikler taşıyor. Yöntem ve zaman konusunda değişiklikler içerse de mekan ve amaç benzerlik taşıyor. Her iki cinayetin de Türkiye’de gerçekleşmiş olması Suriye gündemiyle yakından ilişkili. Karlov suikastı ile Rusya, Kaşıkçı cinayeti ile de ABD, Türkiye’yi Ortadoğu’da gerçekleştirmek istedikleri politikalara mecbur bırakıyor.
İstanbul’da İdlib gündemiyle gerçekleşen görüşmede sonuç alınmamakla birlikte tansiyonu yükseltecek açıklamalardan uzak duruldu. Hem gelinen aşama, hem de bölgede bulunan kimi yerel kaynaklardan edinilen bilgilere göre, İdlib konusu bir süre daha gündemde kalacak. Bu sürenin Türkiye’de yapılacak yerel seçimlere kadar sürmesi bekleniyor. Toplantıda varılan diğer önemli bir karar ise, Türkiye’ye seçimlere kadar Minbic, Gire Spi başta olmak üzere Kuzey ve Doğu Suriye kentlerini tehdit etmesine göz yumulacak. Yer yer sınır üzerinde bulunan bazı kentlere ağır silahlarla saldırılar gerçekleşebilir. Toplantıdan hemen sonra Kobani’nin Zormağar ve Siftek köylerine yapılan top atışları bununla bağlantılı olduğu ifade ediliyor. Bu durumun seçimlere kadar bu şekilde süreceği ve politik sıkışmayı yaşayan iktidara seçim malzemesinin yaratıldığı ifade ediliyor. İdlib’deki durumun gündemden düşürülmesi için Minbic’e yönelik olası operasyon senaryolarının da devreye konulacağı ileri sürülüyor.
Kobani’ye top atışı, Gire Spi’ye ateş
İstanbul’da Türkiye, Fransa, Rusya ve Almanya’nın düzenlediği zirvenin hemen sonrasında Kuzey Suriye kentlerinden Kobani köylerini top atışları ile hedef alan Türkiye, dün yeniden Kobani ve Gire Spi’yi hedef aldı. Önceki akşam saat 21.30 sularında da Gire Spi’ye dönük TSK tarafından açılan ateşin ardından dün sabah da kentin batısına doçkalarla saldırı düzenlendi.
Saldırıda Sulük’e bağlı Tirwaziye köyünden Zeyno isimli kent savunma birliği üyesinin yaşamını yitirdiği belirtildi. Kobani’nin 15 km batısındaki Selim köyüne de tank atışları yaptığı bildirildi. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Salı günü düzenlenen partisinin grup toplantısında bir kez daha Demokratik Suriye Meclisi denetiminde olan bölgeleri hedef almış ve operasyon mesajı vermişti. “Fırat Kalkanı” ve “Zeytin Dalı” operasyonlarını hatırlatan Erdoğan, Kobani’ye düzenlenen top atışlarının ardından ‘yakında daha kapsamlı operasyonlar’ yapılacağını söylemişti.
BM ve koalisyon tutum almalı
TEV-DEM Diplomatik İlişkiler Sorumlusu Aldar Xelil, Türkiye’nin Kobani köylerine yönelik top atışlarına ilişkin ANHA’ya konuştu. Xelil, “Burada Türkiye’nin Suriye üzerindeki amaçlarının açığa çıktığını belirtmek istiyorum. Türkiye’nin amacı; güvenliği bozma ve demokratik çözümü engellemedir. Türkiye’nin bu saldırıları ilk değildir. Bu yüzden uluslararası koalisyonun, BM ve AB’nin Türk devletinin saldırılarına karşı net bir tutum sergilemesi gerekmektedir” dedi. “Uluslararası koalisyonla olan ilişkimizi yararlı bir ilişki olarak görüyoruz. Bu ilişkiye karşı olumsuz şeyler yapılıyor ve bu durum kimsenin çıkarına değil” diyen Xelil, “Mevcut durum karşısında halkımız kimseden bir şey istenmeden hazırlıklı olunmalı, tavır gösterilmelidir” diye ekledi.
Pentagon’dan uyarı
Türkiye’nin Kuzey ve Doğu Suriye kentlerine dönük saldırıları sonrası ABD Savunma Bakanlığı’ndan (Pentagon) açıklama geldi. Açıklamada Türkiye’ye “Herkes IŞİD’in tasfiyesine odaklanmalı” uyarısı yapıldı. Amerika’nın Sesi’ne konuşan Pentagon sözcüsü Sean Robertson, “Türkiye ve Demokratik Suriye Güçleri (DSG) ile durumu yatıştırmak amacıyla temas halindeyiz.
Sahadaki tüm silahlı aktörlere, ölümcül ve ortak tehdit olmayı sürdüren IŞİD’e odaklanmayı sürdürmeye çağırıyoruz” dedi. IŞİD’e karşı savaşın devam ettiğini hatırlatan Robertson, bu savaşın zor bir savaş olduğunu belirterek, “Orta Fırat Nehri Vadisi’nde IŞİD’e karşı operasyonların ortasında bulunan DSG’yle yakın biçimde çalışıyoruz. DSG, IŞİD’e karşı kendini adamış bir ortak olmaya devam ediyor’’ şeklinde konuştu.