Riha’da, İnsan Hakları Haftası dolayısıyla 3-10 Aralık tarihleri arasında gerçekleştirecekleri etkinliklerin startını veren ÖHD, İHD ve Baro, etkinlikleri cezaevlerinde bulunan hasta tutsaklara adadı
Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD), İnsan Hakları Derneği (İHD) ve Riha (Urfa) Barosu, 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü dolayısıyla kentte gerçekleştirecekleri etkinliklerin startını baroda düzenledikleri basın toplantısıyla verdi.
Toplantıda konuşan Riha Barosu Başkan Yardımcısı Gülistan Paydaş insan hakları mücadelesi tarihinin direniş ve büyük deneyimlerle dolu olduğunun altını çizerek, “Türkiye’nin demokrasi ve hukuk taahhüdünden giderek uzaklaşması, insanlığın en önemli kazanımlarından birisi olan insan haklarının hem bir referans sistemi hem de bir denetim mekanizması olarak zayıflamasına yol açmıştır” dedi.
Etkinlikler hasta tutsaklara adandı
Hukuksuzluğa maruz kalan kesimlerin başında hasta tutsakların geldiğini vurgulayan Paydaş, “Toplum vicdanında görünen hasta mahpusların durumları hakkında devlet eşitlik ve adaleti tesis etmekten uzak hareket ederek, şartları zorlaştırmaktadır. Bizler insan hakları savunucuları olarak cezaevlerinde başka ölümlerin olmaması ve tabutların çıkmaması için insan hak ve özgürlüklerinin uygulanması ve ağır hasta mahpusların yakınlarının yanında tedavilerine devam edebilmesi, gerekli yasal düzenlemelerin yapılması için İnsan Hakları Haftası’nı devlet tarafında yok sayılan hasta mahpuslara adıyoruz” diye belirtti.
Sadece Urfa 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde 10’a yakın ağır ve 200’den fazla kronik hastalığı bulunan tutsağın bulunduğuna dikkati çeken Payda, Devletin kutsal olan yaşam hakkının korunması için bir an önce üzerine düşen yükümlülükleri ve sorumlulukları yerine getirmesi gerektiğini vurguladı.
‘İnsan onuruna yaraşır bir yaşamın parçası olacağız’
Türkiye Tabipleri Birliği (TTB) Merkez Konseyi’ne seçilmiş üyelerin mahkeme kararıyla görevden alınması, muhalefetin kriminalize edilmesi, Kobanê Davası, Can Atalay’ın serbest bırakılmaması, Gezi Davası ve PKK Lideri Abdullah Öcalan’a yönelik ağırlaştırılmış tecrit ile buna karşı cezaevlerinde başlatılan açlık grevlerine değinen Paydaş, şöyle dedi: “Tüm baskılara, tutuklamalara ve işkencelere rağmen insan haklarını yüceltmeli ve insanlık kurtulmadan kurtulamayacağının bilincinde olunmalıdır. Ancak ve ancak insan hakları tüm mekanizmalarıyla sağladığında insan onuruna yaraşır bir yaşamın parçası olacağız.”
Etkinlikler
Paydaş, İnsan Hakları Haftası’nda gerçekleştirecekleri etkinliklerin takvimini şu şekilde paylaştı:
- 3 Aralık Pazar: Saat 12.45’de ‘Cezaevi ihlalleri hakkındaki raporu’ açıklanıp, saat 13.00’de ‘Adil Yargılanma Hakkı ve Anayasa’ konulu panel gerçekleştirilecek.
- 4 Aralık Pazartesi: Saat 11.00’de ‘Türkiye’de Gönüllü Geri Dönüş Sorunu’ konulu panel düzenlenecek.
- 5 Aralık Salı: Suruç Katliamı Davası’nın duruşmasına katılım sağlandıktan sonra yaşamını yitirenlerin mezarlığında anma ve ailelere ziyaret gerçekleştirilecek.
- 6 Aralık Çarşamba: Ortaokulda ‘Çocuğa Yönelik İhmal ve İstismar’ adlı sunum, saat 17.00’de Press filminin gösterimi gerçekleştirilecek.
- 7 Aralık Perşembe: Saat 11.00 ‘da ‘Hasta Mahpusların Sağlığa Erişim Hakkı’ konulu seminer, saat 15.00’de ‘İnsan Hakları ve Kadın Atölye Çalışması’ yapılacak.
- 8 Aralık Cuma: Saat 11.00’de ‘Popülist Otoriterlik Çağında İnsan Haklarını Konuşmak’ semineri gerçekleştirilecek.
- 9 Aralık Cumartesi: Saat 12.00’de Cumartesi Anneleri’ne destek açıklaması, saat 12.30’da “28 Yıllık Hakikat Arayışı; Cumartesi Anneleri” konulu panel gerçekleştirilecek. Saat 19.00’da ‘Kuçike Sergo/Çöplük Köpeği’ adlı tiyatro oyununun gösterimi yapılacak.
- 10 Aralık Pazar: Saat 11.00’de ‘Ortadoğu’da Kürt Sorunu ve Tecrit’ konulu panel, saat 15.00’de basın açıklaması gerçekleştirilecek.
Açıklamanın ardından baro hizmet binasının giriş katında “Hak ihlallerine uğrayan kesimler hakkında” başlıklı resim sergisinin açılışı gerçekleştirildi.
Resim bir hafta boyunca ziyaretçilere açık olacak.
Ayrıca baronun hizmet binasına üzerinde Emine Şenyaşar, Cumartesi Anneleri, Roboskî ve Pirsûs katliamında yaşamını yitirenlerin fotoğraflarının yer aldığı “Hakikat ile yüzleşme zamanı” yazılı dev pankart asıldı. Pankart, 10 Aralık’a kadar asılı kalacak.
Daha sonra etkinlikler kapsamında baro hizmet binasında bulunan Tahir Elçi Konferans Salonu’nda “Adil yargılanma hakkı ve Anayasa” başlıklı panel gerçekleştirildi. Riha Barosu avukatı Kazım Ekinci ve İnsan Hakları Merkezi Başkan Yardımcısı Dicle Aksu’nun moderatörlüğünü yaptığı panele, Anayasa Hukukçusu İbrahim Kaboğlu ve akademisyen Selin Esen katılarak, sunum yaptı.
RIHA