Cezaevi önünde Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi öncülüğünde bir araya gelen aileler, infaz yakmaların ve görüşçü yasaklarının son bulması çağrısı yaptı
Tutsaklarla Dayanışma İnisiyatifi (TDİ), tutsakların infazlarının yakılması ve görüş engellerine dair Bakırköy Kadın Kapalı Cezaevi önünde açıklama yaptı. Marmara Tutuklu ve Hükümlü Ailelerle Yardımlaşma ve Dayanışma Derneği (MATUHAY-DER), Halkların Demokratik Kongresi (HDK) Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Milletvekilli Kezban Konukçu ile çok sayıda tutsak yakını açıklamaya katıldı. Açıklamada, “İnfaz yakmalara, yayın ve görüşçü yasaklarına son” pankartı açıldı.
HDK Eş Sözcüsü Cengiz Çiçek, cezaevinde yaşanan hak ihlallere değindi. Çiçek, PKK Lideri Abdullah Öcalan’ın fiziki özgürlüğü için cezaevlerinde başlatılan açlık grevi eylemine işaret ederek, “An itibari ile Türkiye ve Kurdistan’ın birçok hapishanesinde tutsaklar açlık grevine girdi. Politik tutsakların düşüncelerinden ve ideolojilerinden taviz vermeleri isteniyor. Hapishanelerdeki işkencenin ve baskının da temel nedeni budur” diye kaydetti.
‘İhlaller üst boyuta çıktı’
TDİ üyesi Elvan Özerli ise, Olağanüstü hal (OHAL) ve pandeminin “bahane” edilerek, cezaevindeki ihlallerin en üst boyuta çıktığını söyledi. Tecridin tutsaklar üzerinde derinleştiğini vurgulayan Özerli, “Hapishanelerde her türlü baskı, tecrit, işkence ve kötü muamele uygulamaları arttı. Devlet, infaz erteleme ve yakma politikasıyla, iletişim ve görüş yasaklarıyla hukukun hiçbir biçimde işlemediği bir düzeni hakim kılmaya çalışıyor. Bu durum tutsakları tecrit ve ölüm sarmalı içerisine hapsetti” diye konuştu.
Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun tutsakların infazlarını “içi boş gerekçelerle” yaktığını kaydeden Özerli, “İmam ile görüşmediği, fazla kitap okuduğu, suyu veya elektriği tasarruflu kullanmadığı, Kürtçe türkü söylediği, pişmanlık göstermediği, koğuşta bulunan insanlarla çok konuştuğu ve ailesinden birisinin tutuklu olması’ gibi sudan sebeplerle iyi halli olmadığı söyleniyor. Yüzlerce tutsağın infazı ya ertelendi ya da yakıldı” diye kaydetti.
Görüş yasakları
Cezaevinde tutsak yakınlarının görüşe gitmesinin de engellendiğini kaydeden Özerli, şöyle devam etti: “Görüşçü olmak isteyen tutsak yakınları, ilk önce güvenlik soruşturmasına tabi tutuluyor. Yapılan soruşturma sonucu keyfi nedenlerle görüşçü olmaları yasaklanıyor. Bu soruşturmalarda hangi koşullarda görüşçü olunamayacağına dair bir kural yok. Hakkında herhangi bir kısıtlama kararı olmayan insanlar, ‘sakıncalı’ sayılarak görüşe gitmeleri engelleniyor. Soruşturmayı yapan kurumlar bu konuda keyfi kararlar veriyor. Verilen bu kararlar esas alınarak tutsak yakınlarının görüşe girmeleri engelleniyor.”
İSTANBUL