Son yıllarda onlarca tutsağın gözlem kurulları tarafından absürt gerekçelerle tahliyeleri engellenirken, Amed, Ankara ve Antalya’da cezaevinde olan 3 tutsak da pişmanlık dayatması ve ‘iyi halli’ olmadıkları gerekçesiyle infazları yakılanlar arasında oldu. Tutsaklardan Adem Oktay için gerekçelerden biri ise ‘dışarı çıkınca suç işleyebilir’ denmesi oldu
AKP tarafından bir politikaya dönüştürülen infaz yakmalara her gün yenileri ekleniyor. Birçok tutsağa pişmanlık dayatması yapıldığı gibi “iyi halli “olmadığı gerekçesiyle tahliyeleri engelleniyor.
Mêrdîn’de 2018’de katıldığı siyasi faaliyetler dolayısıyla gözaltına alınmasının ardından tutuklanan Abdullah Eres’e, “Örgüt üyesi olmak” iddiasıyla yargılandığı davada 7 yıl 8 ay hapis cezası verildi. Diyarbakır 3 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Eres, cezanın yatarı olan 5 yıl 9 aylık süreyi tamamlamasına rağmen tahliye edilmedi.
Pişmanlık dayatıldı
Cezaevi İdare Gözlem Kurulu tarafından yapılan mülakatta kendisine “pişman olup olmadığı” sorulan Eres’in “Bunca sene suçsuz yere cezaevinde tutuldum, neyden pişman olacağım” sözleri üzerine tahliyesinin 6 ay 15 gün uzatıldığı öğrenildi.
Hukuka aykırı bir uygulama
Ağabeyi Hikmet Eres, kardeşinin tahliyesinin ertelemesine tepki göstererek, “Cezaevinin çaycısı, müdürü, savcısı, başgardiyanı kendi aralarında toplanıp tutukluların infazını yakıyorlar. Bir gerekçeye ihtiyaç yok. Keyfi bir şekilde, kafalarına göre yapıyorlar. Kardeşimin cezaevinde bir disiplin cezası da bulunmuyor. Tamamen kanuna aykırı bir şekilde yapıyorlar” diye konuştu.
Tahliyesi 3 defa engellendi
Cezaevi İdare ve Gözlem Kurulu’nun “iyi halli olmadığı”na dair verdiği rapor üzerine tahliyesi engellenen tutsaklardan biri de Selim Üldeş. Mezopotamya Ajansı’ndan (MA) Mazlum Engindeniz’in haberine göre, Agirî’de (Ağrı) 2013 yılında gözaltına alınarak tutuklanan ve yargılandığı davada 12 yıl hapis cezası verilen Üldeş, 19 Ekim 2022 tarihinde tahliye edilmesi gerekiyordu. Ancak “PKK’ye terör örgütü dememesi” ve “taraflı koğuşunda yer alması” gerekçeleriyle tahliyesi bugüne kadar 3 kez uzatıldı.
‘İyi halli’ olmadığı belirtildi
Şu an Manavgat 1 Nolu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde tutulan Üldeş, Afyonkarahisar 1 Nolu T Tipi Cezaevi’nde tutulurken, infazını tamamlamasının ardından idareye başvurdu. Kurul, Üldeş’in “iyi halli olmadığı” ileri sürdü. Üldeş ve avukatı, bunun üzerine Afyonkarahisar İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu. Hakimlik, 8 Kasım 2022 tarihinde Üldeş’in itirazını kabul etti. Cezaevi savcısı, bunun üzerine Afyonkarahisar 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi’ne itirazda bulundu. Mahkeme, aynı yılın 5 Aralık’ında savcılığın itirazını kabul ederek, Üldeş’in koşullu salıvermeden yararlanmamasına karar verdi.
Her başvuruya ret
Üldeş, karar sonrası Manavgat S Tipi Kapalı Cezaevi’ne sevk edildi. Buradan da aynı kampüs içerisinde yer alan şu an tutulduğu cezaevine sevk edildi. Buradaki cezaevi kurulu, “örgütten ayrılması konusunda samimiyetinin tasdik edilmemesi” gerekçesiyle Üldeş’in tahliyesini ikinci kez 6 ay uzattı. Üldeş’in eşi ve aynı zamanda vasisi olan Nafiye Üldeş, Manavgat İnfaz Hakimliği’ne itirazda bulundu. Hakimlik, başvuruyu kabul etti ancak savcıdan bir üst mahkemeye itiraz yapıldı. Manavgat 1’inci Ağır Ceza Mahkemesi, savcılığın itirazını reddetti. Kesinleşmiş mahkeme kararına rağmen Üldeş, “hükümlünün örgütü bir terör örgütü olduğunu söylemekten kaçındığı anlaşılmakta” gerekçesiyle tahliye edilmedi. Üldeş’in üçüncü kez cezaevi idaresine yaptığı başvuru da aynı gerekçelerle reddedilerek, tahliyesi 6 ay ertelendi.
Keyfi olarak tahliye edilmiyor
Üldeş’in avukatı Azad Akbulut, Üldeş’in cezaevinde geçirdiği süre boyunca herhangi bir disiplin cezası ve cezaevi iç yönetmeliğine aykırı bir tutumu olmamasına rağmen tahliyesinin keyfi olarak engellendiğini söyledi.
Üldeş’in oğlu Emrullah Üldeş ise, duruma tepki göstererek, “Babamın cezası bitmesine rağmen keyfi olarak tahliye edilmiyor. Cezasını bitirmesine rağmen neden halen tahliye edilmiyor? Tüm yetkili kişilerin bu duruma tepki göstermesi ve gündeme getirmesini istiyoruz” çağrısı yaptı.
İkinci kez ertelendi
Karabük T Tipi Kapalı Cezaevi’nde bulunan tutsak Adem Oktay’ın tahliyesi de, bir kez daha İdare ve Gözlem Kurulu (İGK) kararı ile ertelendi. 9 Temmuz’da tahliye edilmesi gereken Okyay, İGK’nin “iyi halli” olmadığı yönündeki kararı ile tahliyesi üç ay ertelendi.
17 yıllık hapis cezasının infaz süresinin dolması üzerine toplanan İdare ve Gözlem Kurulu, Oktay’ın sorun çözme becerilerinin sınırlı olduğunu ve düzenli bir aile ile sosyal çevreye sahip olmadığını ileri sürdü. Kurul ayrıca Oktay’ın eğitim kurslarına, rehberlik birimi tarafından yapılan koğuş dersi ve ahlak eğitimi gibi programlara katılmadığı ve katılmaya dönük çabasının da düşük olduğunu iddia etti.
Suç işleme ihtimali varmış!
Kurul, Oktay’ın daha önce 22 disiplin cezası aldığı ve bu cezalarının tümünün infaz edildiğini ancak bu cezaların büyük bir bölümünün PKK Lideri Abdullah Öcalan’a uygulanan tecride karşı yapılan açlık grevi eylemleri olması nedeniyle dışarıya çıktığı halde suç işleme ihtimalinin bu nedenlerden ötürü yüksek olduğunu ileri sürdü. Kurul, Oktay’ın PKK’lilerin kaldığı koğuşta kaldığı ve bu durum ile pişman olmadığının anlaşıldığını belirterek, tahliyesine dair bir sonraki değerlendirmenin 5 Ocak 2024’te yapılmasına karar verdi.
Meclis gündemine taşındı
Oktay’ın 3 ay daha infaz süresinin ertelenmesi Meclis gündemine taşıyan Halkları Eşitlik ve Demokrasi Partisi (HEDEP) Amed Milletvekili Serhat Eren, konuya dair Adalet Bakanı Yılmaz Tunç’un yanıtlaması istemi ile soru önergesi verdi. Eren, “Örgüt ile bağının bulunduğuna ancak bir yargı kararıyla karar verilmesi gerekiyor iken, idare ve gözlem kurulu kendini mahkeme yerine mi koymaktadır?” diye sordu.
Kaynak: MA